Frostfeller

Ruster seg: - Ekstremt stor pågang

Kulden som herjer nå øker sjansen for frostskader. Vi har samlet de beste tipsene for å unngå både frost- og vannskader.

FRYSTE RØR: Disse tipsene bør du følge for å unngå frosne vannrør nå som det blir veldig kaldt ute. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert

De kommende dagene venter Norge en bølge av streng kulde. Forsikringsselskapet If advarer om en potensiell vannskade som lurer i kulissene.

Ifølge kommunikasjonssjef Sigmund Clementz hos If er det én ting som kan stå mellom deg og frostskader: tilstrekkelig varme.

ADVARER: - Vi har faktisk hatt branner hvor folk har brukt gassbrennere og åpen flamme inni veggen for å tine vannrør, forteller Sigmund Clementz. Foto: If
ADVARER: - Vi har faktisk hatt branner hvor folk har brukt gassbrennere og åpen flamme inni veggen for å tine vannrør, forteller Sigmund Clementz. Foto: If Vis mer

Vil du unngå ubehagelige overraskelser, bør du sørge for at temperaturen i rom med vannrør holder 10-12 varmegrader, anbefaler If i en pressemelding.

- Pass også på å stenge og tette luker og kjellervinduer det trekker kaldt fra, sier Clementz.

Kan føre til brann

I fjor rapporterte forsikringsselskapene hele 870 frostskader i boliger og hytter i januar. Finans Norge bekrefter disse tallene, og minner om at kulden i 2010/2011 resulterte i rekordmange frostskader - hele 2455 i januar alene.

Kommunikasjonssjefen i If påpeker at frostskader varierer med temperaturen.

- Men med kuldegrader ute risikerer du ødelagte vannrør og koblinger om du ikke tar forholdsregler, advarer Clementz.

For de som opplever frosne rør, er det viktig å kontakte en autorisert rørlegger. Clementz advarer mot å bruke gassbrennere eller åpen flamme for å tine rør, da dette kan føre til brann.

- Å si at dette ikke anbefales, er en underdrivelse, sier han.

Ruster seg

Daglig leder i Rørleggerhuset, Henrik Plaum, forteller at det er mange borettslag, hus og rekkehus som har tatt kontakt med dem grunnet frosne rør.

- Vi har hatt ekstremt stor pågang, sier han til DinSide.

HATT STOR PÅGANG: Henrik Plaum er daglig leder i Rørleggerhuset. Foto: Privat
HATT STOR PÅGANG: Henrik Plaum er daglig leder i Rørleggerhuset. Foto: Privat Vis mer

Også prosess- og fagansvarlig i Gjensidige, Jørn André Johansen, bekrefter at det er meldt inn et større antall frostskader.

- Det ble meldt 130 saker i desember 2023, mot 15 saker i desember 2022. Nå kom kulden tidligere i 2023 enn i 2022, så det er litt krevende å sammenlikne direkte år for år, forteller han til DinSide.

Henrik Plaum understreker at årsaken ofte ligger i temperaturene, hvor rørene fryser og skader oppstår når vannet ekspanderer og lekker ut når det tiner.

På spørsmål om de frykter skrekktall i år, svarer han at de ruster seg opp til å hjelpe alle.

- Denne helgen setter vi også ekstra personer på vakt for å bistå der det trengs.

ASKE: Visste du at aske ikke skal i matavfallet men i restavfallet? I tillegg er det en del andre ting du bør tenke på før du kaster det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Skal ikke mye til

For å unngå frostskader anbefaler Plaum å være bevisst på vannrørenes plassering i boligen.

- Problemet med vannrør er at de ofte er veldig tynne, så det skal ofte ikke så mye til før de fryser. Vi anbefaler at folk er bevisst på hvor i boligen vannrørene er, forteller han.

- VÆR BEVISST: Dette bildet ble tatt da Rørleggerhuset var på besøk hos noen som fikk lekasje i kjelleren. Foto: Rørleggerhuset
- VÆR BEVISST: Dette bildet ble tatt da Rørleggerhuset var på besøk hos noen som fikk lekasje i kjelleren. Foto: Rørleggerhuset Vis mer

Plaum råder til å varme opp rommene der rørene befinner seg og anbefaler en temperatur på rundt 20 grader.

- Hvis du ikke har integrert varme eller andre varmeenheter som er faste i rommet, kan du sette inn noe midlertidig, sier han.

På spørsmål om vi kan sove med åpent vindu om natten når det er så kaldt som nå, svarer Plaum:

- De fleste har ikke vannrør på soverommet, så det burde ikke være noe problem.

Advarer

Plaum advarer også mot å forsøke å tine rørene selv, spesielt med høy varme, da plastrør kan smelte og forårsake ytterligere skader.

- Ikke prøv å tine opp rørene selv. Mange har plastrør, og plasten kan smelte hvis man prøver å tine rørene selv og bruker høy varme. Da blir det i hvert fall lekkasje, råder han.

Også kommunikasjonssjefen i If kommer med noen råd til hva du ikke bør gjøre dersom du vil unngå frostfeller.

- De to vanligste feilene er at folk glemmer å stenge av vannet hvis de drar bort og ikke setter på nok varme i rom hvor det er vannrør. En del slår av oppvarmingen helt når de reiser bort, og da skal det ikke så mye fantasi til for å tenke seg hva som skjer, forklarer Clementz.