Rydder opp i arealbegrepene

Ingen kan reglene ordentlig. Nå skal Norges Takseringsforbund rydde opp.

Usikkerheten rundt de nye arealbegrepene er uheldig for boligmarkedet, mener Norges Takseringsforbund. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Usikkerheten rundt de nye arealbegrepene er uheldig for boligmarkedet, mener Norges Takseringsforbund. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Det er viktig at alle aktører i boligomsetningen har en god forståelse av hva slags mål som skal oppgis når en bolig legges ut for salg.Arne M. Støbakk, Norges Takseringsforbund.


Usikkerhetene rundt de nye arealbegrepene er uheldig for boligomsetningen, mener Norges Takseringsforbund, som nå vil bidra til økt kunnskap. De nye målereglene skal være fullt og helt innført innen 1. juli, men det er fortsatt uklart for svært mange hva de ulike ordene og uttrykkene betyr.

Full forvirring om boligareal.

– Derfor har vi laget omfattende retningslinjer der all relevant informasjon om temaet er samlet. Retningslinjene vil være til hjelp for meglere, banker, forsikringsselskaper, byggenæringen og vanlige forbrukere, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.

En undersøkelse blant takstmenn landet rundt viste nylig at boligkundenes kjennskap til de nye arealbegrepene er lavere enn ønskelig. Resultatene tydet på at heller ikke meglerne er helt fortrolige med måleregler og uttrykk.

Se hva boligen din er verdt.

– Det er viktig at alle aktører i boligomsetningen i Norge har en god forståelse av hva slags mål som skal oppgis når en bolig legges ut for salg. Det kommer forbrukerne til gode, og dette har vi ønsket å bidra til, sier Arne M. Støbakk.

Arealreglene skiller nå mellom primære rom (P-rom) og sekundære rom (S-rom). P-rommene er den viktige delen av boligen, oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom. S-rom er uinnredede rom som kott og boder.

– Det er naturlig at dette oppleves uvant både for fagfolk og boligkunder. Jo raskere de nye begrepene blir innarbeidet, desto fortere oppnår vi også den informasjonsgevinsten som var hensikten med regelendringene, sier Arne M. Støbakk i NTF.

Norges Takseringsforbund avholdt generalforsamling sist helg. Der ble følgende resolusjon vedtatt. ”Det er usikkerhet rundt forståelsen av de nye arealbegrepene. Dette er uheldig for aktører i boligmarkedet. NTF ser det som en av sine samfunnsoppgaver å bidra til å tydeliggjøre regelverket og gjøre det lettere tilgjengelig for brukerne.”

NTF organiserer drøyt 1.100 takstmenn over hele landet og representerer nær 75 prosent av takseringsmarkedet i Norge.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer