Rykket ut med gassmasker

Nå advarer brannvesenet.

UHELDIG: Ikke bland disse, advarer brannvesenet. Foto: VIB
UHELDIG: Ikke bland disse, advarer brannvesenet. Foto: VIB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig rykket brannvesenet i Tønsberg ut til en bolig etter at en person hadde brukt klor og salmiakk for å prøve å åpne en tett vask.

Det oppsto sterk lukt og vedkommende ble bekymret og ringte nødnummeret 110.

Advarer

- Beboer ble veiledet til å gå ut i frisk luft utendørs av 110-operatøren. Våre mannskaper gikk inn iført åndedrettsbeskyttelse, fikk luftet ut med vifte og åpnet avløpet i vasken. Vi ba vedkommende å ha vinduer åpne for å lufte ut gassen fullstendig, rapporterer Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) på sin Facebook-side.

De advarer mot at disse kjemikaliene aldri må blandes, da det kan føre til kloraminforgiftning.

BRANNSIKKERHET: Disse tipsene kan komme godt med, særlig om det er lenge siden du tok en sjekkrunde på brannslukningsapparatet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Det er sjelden alvorlig, men oppholder du deg i små rom med dårlig lufting over lengre tid, kan likevel kraftige symptomer oppstå i løpet av de første 36 timene, advarer brannvesenet.

Mange henvendelser

Ifølge seniorrådgiver i Giftinformasjonen, Christian Haga, får de spørsmål om dette nesten daglig, ifølge NRK.

- Det danner seg en gass som reagerer med slimhinnene og gir svie i øynene, irritasjon i nese og hals, sier han til statskanalen.

Symptomene er ubehagelige og når ofte sin topp innen 6-8 timer. Det varierer hvor lenge symptomene sitter i. Ofte kan lette symptomer vare utover et døgn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer