Så ekle er vi hjemme

Hygienen er ikke nødvendigvis på topp. Er du så hygienisk som du tror?

Fire prosent av amerikanere sier i en undersøkelse at de lar det gå mange måneder mellom hver gang de vasker doen. Foto: PER ERVLAND
Fire prosent av amerikanere sier i en undersøkelse at de lar det gå mange måneder mellom hver gang de vasker doen. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor ofte bytter du sengetøy? Hvor ofte vasker du kjøleskapet? Har du renset dusjen i det siste? Dette er blant de 20 spørsmålene internettbedriften AOL stilte sine lesere. Totalt svarte rundt 20.000 på spørsmålene som dreide seg om hygiene i hjemmet.

Philip Tierno Jr. ved New York University Langone Medical Center og forfatter av boken The Secret Life of Your Germs, er ekspert på basilusker. Han har gått gjennom alle resultatene av undersøkelsen, og er klar i sin dom: Det er mange som bør skjerpe seg!

Bare se her!

Les også: De verste bakteriefellene

Vasking av sengetøy

60 prosent av respondentene bytter ikke sengetøy en gang i uken, som er anbefalingen til Tierno. Han mener at man også kan vaske sengetøy oftere enn dette, men at det vil resultere i et overdrevet forbruk av vann.

- Men til de 16 prosentene som vasker sengetøyet en gang i måneden eller til og med mindre enn en gang i måneden, kan det være et tips å gjøre dette oftere, sier han.

Det kryr av dem i senga di!

Oppvasken

– Du kan vente en dag, men ikke lengre, sier Tierno. De fleste orker heldigvis ikke å vente en hel dag. 49 prosent tar oppvasken med en gang, og 37 prosent venter en dag. Ti prosent lar den stå i to til tre dager, som ifølge Tierno er det du maksimalt kan la oppvasken stå.

Fire prosent lar den stå enda lengre – kanskje til og med en hel uke. Disse anbefales å vaske oftere, eller i alle fall være nøye med å skylle kopper og kar for å slippe unna den verste bakterieveksten.

Vaske ferskvarer

Hvor nøye er du med å skylle frukt og grønnsaker? Kun sju prosent oppgir at de alltid vasker frukt og grønnsaker i undersøkelsen til AOL. 57 prosent sier de aldri gjør det, mens 36 prosent sier de gjør det noen ganger. Ifølge Tierno bør all frukt og grønnsaker bløtlegges, og er varen tildekket med jord og søl, kan en liten mengde sitronsyre løsne opp dette.

Les også: Tre av fire slurver med dette

Han minner om at både E.coli-bakterier og salmonella har blitt funnet på frukt og grønnsaker, og legger til at det er ikke alltid er nok å bare skylle varen heller.

Vaske kjøleskapet

Har du tatt en nøye titt i kjøleskapet ditt i det siste? Søler du drikke eller mat i kjøleskapet bør dette vaskes bort øyeblikkelig. Men selv om du ikke har sølt direkte, anbefales det å vaske kjøleskapet annenhver uke. Ifølge undersøkelsen gjør 22 prosent nettopp dette, og 15 prosent gjør det hver uke. 21 prosent vasker kjøleskapet en gang i måneden.

De som oppfordres til å være enda nøyere med dette, ifølge Tierno, er de som vasker kjøleskapet hver tredje måned (19 prosent) eller de som vasker det en gang i året (21 prosent). To prosent svarte at de aldri har vasket kjøleskapet, og de bør kanskje begynne nå, oppfordrer Tierno.

Du spiser gammel mat

Rense dusj og badekar

Du tenker kanskje at når du bruker vann og såpe i dusjen eller badekaret, rengjøres de også samtidig? Vel, ikke helt. Begge deler bør vaskes en gang i uken. Det er fordi det dannes et belegg av bakterier som heter biofilm.

- Den eneste måten å bli kvitt biofilm, er å skrubbe med en svamp og såpe. Det hjelper ikke en gang å bare spraye på med renseprodukter. Det må mekanisk hjelp til, sier Tierno.

Han minner om at det er viktig å få med alle kriker og kroker av dusjen. Mugg har lett for å vokse på dusjgardiner.

Her florerer bakteriene

Ifølge den amerikanske undersøkelsen vasker 45 prosent badekaret en gang i uken, mens noen tar av litt og vasker det hver dag (seks prosent). 28 prosent vasker dusj og bad en gang i måneden, og 12 prosent lar det gå litt lengre i mellom hver vask. De som virkelig burde skjerpe seg, ifølge Tierno, er de som lar det gå mange måneder mellom hver vask (12 prosent) eller de som aldri får seg til å gjøre dette (to prosent).

Vaske toalettet

Det er bare å sette dette på listen over dine ukentlige gjøremål i huset. 51 prosent sier de vasker toalettet en gang i uken, og 15 prosent gjør det flere ganger i uken. 22 prosent vasker toalettet annenhver uke, mens åtte prosent gjør det en gang i måneden. Fire prosent drøyer den enda lengre, og lar det gå flere måneder mellom hver dovask. En prosent vasker aldri doen.

Tierno minner om at fukt øker bakterieveksten, og sier toalett og bad bør desinfiseres med jevne mellomrom.

Damedoen er en bakteriebombe

Tørke støv

– Det er veldig viktig å vaske overflater, sier Tierno, og mener dette bør gjøres på ukebasis, og oftere hos dem som har allergier. Støv kan nemlig forverre allergier.

Han minner om at støv samler seg ikke bare i bokhyllen og rundt TV-en. Stuen er ikke blant de mest støvete rommene i huset. Fokuser heller på kjøkkenet, oppfordrer Tierno.

Unngå smitte på kjøkkenet

Ifølge undersøkelsen sier 29 prosent at de tørker støv en gang i måneden, og noen virkelig aktive gjør det flere ganger i uken (fem prosent). 33 prosent gjør det annenhver uke. 14 prosent sier de gjør det en gang i måneden og 15 prosent gjør det sjeldnere enn dette. Fire prosent sier de aldri tørker støv!

Riste på puta

Vær ærlig nå, når ristet du puta di sist??! – Etter fem år, er ti prosent av vekten av puten støv og støvmidd, sier Tierno.

Her er hjemmefellene som kan gjøre deg syk

For å unngå å få for mye støv på puten, anbefaler Tierno å bruke et beskyttende trekk i tillegg til putevar. The National Library of Medicine anbefaler at man kjøper allergisikre trekk som beskytter puten eller erstatte gamle puter med syntetiske vaskbare puter, som kan vaskes i varmt vann en gang i uken.

Det kan være en oppfordring til de som aldri har byttet pute, eller til de som aldri gjør noe for å holde støvet unna (15 prosent), ifølge Tierno.

Blir du syk av kontorputa?

Vaske håndklær

Det beste du kan gjøre med et håndkle er å la det lufttørke hengende, ifølge Tierno. Bretter du håndkleet blir det fuktig. Så lenge håndklær lufttørkes, kan de brukes to til tre ganger, kanskje også fire, ifølge eksperten. Han mener det er lurt å telle antall ganger håndklærne brukes, i stedet for å bare slenge dem i vaskemaskinen en gang i blant.

Han oppfordrer de som vasker håndklær en gang i måneden eller sjeldnere (en prosent), til å virkelig skjerpe seg.

Skure søppelbøtta

Bare ti prosent av oss vasker søppelbøtta en gang i uken, slik Tierno anbefaler. Resten vasker den alt fra hver annen uke (sju prosent) til noen ganger i måneden (34 prosent). 18 prosent vasker søppelbøtta en gang i måneden, 16 prosent vasker den en gang i året og 15 prosent gjør det aldri.

Han mener det er lurt å vaske søppelbøtta med vann og såpe, og gjerne klor. Hvis det kommer jord i søppelbøtta, bør den fjernes med en gang.

Ta ut søpla

Tierno har ingen anbefaling for hvor ofte man må gå ut med søpla, på grunn av varierende innhold av og størrelse på søppelbøtter. Her er det nesa som bestemmer!

De fråtser i maten din

– Når det lukter, er det fordi det er bakterievekst. Da er det på tide å bli kvitt det, sier Tierno.

Ifølge undersøkelsen er det ingen som lar søppelet ligge lengre enn en uke. 34 prosent sier de går ut med søppelet annenhver dag, 26 prosent tar den ut daglig og 14 prosent gjør det en gang i uken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer