Så eksplosiv er spriten til biopeisen

Bør behandles med omhu.

Publisert
Sist oppdatert

I den senere tid har vi kunnet lese om flere uheldige opplevelser med biopeiser - med alvorlige personskader som følge. Etter to tilfeller av at biopeiser har eksplodert, har den danske sikkerhetsstyrelsen (Danmarks svar på det norske Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB)) gått ut og advart mot livsfarlige biopeiser.

Også i Norge følger sikkerhetsmyndigheter nøye med biopeisene. Nylig gikk DSB og Statens bygningstekniske etat (BE) ut og advarte mot disse peisene, fordi de mener at - Bioetanolpeiser kan utgjøre fare for liv og helse.

DSB og EB varsler omsetningsstans og tvangsmulkter for de leverandørene som ikke har framlagt slik dokumentasjon på biopeisene de er blitt anmodet om.

For å vise hvor farlige biopeisene er når man behandler dem feil, har Tjek.dk, sammen med en sprengningsekspert, testet hvor galt det kan gå.

Brer seg lynhurtig

I testen setter sprengningseksperten fyr på en 2-liters flaske med bioetanol, og brannen er eksplosjonsartet.

- Men dette forsøket vil ikke likne en brann i hjemmet. Den vil bre seg lynraskt, og i løpet av ganske få minutter vil store områder brenne, sier sprengningsekspert Mikkel Lerdrup til Tjek.dk

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer