Så snart det begynner å komme noen bare flekker på bakken, graver nordmenn grillen fram fra garasjen.
Men har du husket å gjøre grillen klar for en ny sesong?
– Det er mange fordeler ved å bruke gassgrill, forklarer Kai Arne Trollerud, sikkerhets- og kompetansespesialist i Linde Gas AS.
– Du kan grille når som helst, slipper å vente på «perfekte glør», og du slipper røyk. Siden gassgrillen er enkel å rengjøre, bruker mange grillen oftere og over lengre tid enn tidligere, sier han til DinSide.

Derfor må du helle vann på grillen
– Det er ikke bare å vaske og rengjøre grillen før bruk, etter at den har stått ubrukt en hel vinter. Det er alltid smart å sjekke propanbeholderen, samt utstyret og slitte slanger for lekkasjer før den tas i bruk. For å være på den sikre siden, kan man følge noen greie regler, forklarer Trollerud.
Grillentusiast og MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen har gode tips til deg for hvordan du bør gjøre grillen klar for en lang og god grillsesong.
Grundig vask
– Før du fyrer opp, er det viktig å gi grillen en skikkelig vask – både utvendig og innvendig, sier Hansen til DinSide.
– Grillprodusentene har ofte egne vaskemidler som passer til din grill, men det holder ofte med vanlig kjøkkenspray også, mener hun.

Slik lager du blåskjell på grillen
– Spray over kald grill og la såpa virke noen minutter før, du bruker en svamp eller fuktig klut for å få av flekkene. Skyll godt med vann og tørk over med en klut eller papir. Har du ekstra tøffe flekker, kan du bruke ovnsrens.
Grillbørste
Du trenger ikke gå til innkjøp av dyre produkter for å vedlikeholde grillen din, men Hansen anbefaler å investere i en skikkelig grillbørste. Den bruker du til å få bort matrester fra rista når den er varm.
– Bruk grillbørsten rett etter at du er ferdig med å grille, anbefaler hun.
– Skulle du glemme å gjøre grillen ren etter grilling, kan du løse det med å varme opp grillen skikkelig før du begynner å grille neste gang. Når grillen er varm er det enklere å bruke grillbørsten for å få bort fett og rester av mat.
Grillrist i oppvaskmaskinen
– Noen grillrister får plass i oppvaskmaskinen, og kan gjerne vaskes der. Hvis det ikke går, kan du bruke en vanlig kjøkkenskrubb på kalde rister, fortsetter Hansen. Her er også ovnsrensen fin å ha i bakhånd.
Har du gassgrill, lønner det seg å løfte av ristene og skrape godt på brennerne eller beskytterne over brennerne.
Utsida av grillen
– Bruk gjerne hageslangen for å spyle vekk alle såperester og smuss på utsida av grillen. Svi alltid av grillen før bruk, etter en skikkelig vask, sier hun.

Bilpolish gir blank grill
Hansen har også et «insider-tips» som mange kan ha glede av:
– Bilpolish egner seg godt for å gi griller med emaljert overflate en blank og fin overflate som er lett å holde ren. Har grillen rustfrie detaljer, kan du bruke en kromrens eller bilpleieproduktet Duraglitt - eventuelt stålull - for å fjerne rust og skitt og få den blanke overflaten tilbake. Også her har grillprodusentene egne sprayer som kan brukes, om du ønsker det.
Dekk til grillen
Når grillen ikke er i bruk, er det lurt å dekke den til med et trekk. Da er grillen enklere å holde pen, og du forlenger levetida til grillen din, forteller Hansen.
Nordmenn generelt er flinke med propan, sier Trollerud.
– Likevel, uhell kan skje og det er derfor viktig å vite hvordan man håndterer propan.

Her bør grillen stå
Kai Arne Trollerud, som også er brannmann ved siden av sin jobb i Linde, understreker likevel at det er mye som skal til for at det går galt med propan.
– Propan er ikke ufarlig, men om du håndterer det på samme måte som forskriftene sier, er du trygg, sier han.

Sikkerhetsråd ved grilling
Brannmannen har derfor noen gode sikkerhetsråd du bør merke deg, dersom du griller med gass.
- Plasser gassflaska ved siden av eller bak grillen. Flaska må for all del ikke stå under en varm gassgrill.
- Steng alltid gassventilen på flaska når den ikke er i bruk.
- Når du avslutter grillingen, må du først stenge gasstilførselen med regulatoren på flaska og deretter på grillen.
- Oppbevar alltid gassflaska stående og på et sted hvor den ikke varmes opp eller kan utsettes for skade.
- Husk å kontrollere slangene og ventilene regelmessig.
Kjenner man gasslukt eller registrerer lekkasjer skal man stenge gasstilførselen omgående og ta av regulatoren.
– Man må fjerne alle tennkilder, som sigaretter, åpen ild og elektrisk verktøy. Luft grundig med åpne vinduer og dører, og vurder evakuering. Man må holde en avstand på minimum 300 meter fra varmepåvirket flaske, sier Trollerud.