Påske og grillsesong:

Så enkelt blir den klar

Dersom du ser bar bakke i nærheten, har du kanskje allerede dratt fram grillen for sesongen? Det er likevel et par ting du bør sjekke, dersom du har tenkt å grille nå.

VASKE GRILLEN MED LØK?: Blir grillristen ren av løk-skrubb? Vi fikk kokken til å teste trikset for oss! Video: Mathias Herseth Spieler/ The Flying Culinary Circus / FCCBBQ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så snart det begynner å komme noen bare flekker på bakken, graver nordmenn grillen fram fra garasjen.

Men har du husket å gjøre grillen klar for en ny sesong?

– Det er mange fordeler ved å bruke gassgrill, forklarer Kai Arne Trollerud, sikkerhets- og kompetansespesialist i Linde Gas AS.

– Du kan grille når som helst, slipper å vente på «perfekte glør», og du slipper røyk. Siden gassgrillen er enkel å rengjøre, bruker mange grillen oftere og over lengre tid enn tidligere, sier han til DinSide.

– Det er ikke bare å vaske og rengjøre grillen før bruk, etter at den har stått ubrukt en hel vinter. Det er alltid smart å sjekke propanbeholderen, samt utstyret og slitte slanger for lekkasjer før den tas i bruk. For å være på den sikre siden, kan man følge noen greie regler, forklarer Trollerud.

Grillentusiast og MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen har gode tips til deg for hvordan du bør gjøre grillen klar for en lang og god grillsesong.

Grundig vask

– Før du fyrer opp, er det viktig å gi grillen en skikkelig vask – både utvendig og innvendig, sier Hansen til DinSide.

– Grillprodusentene har ofte egne vaskemidler som passer til din grill, men det holder ofte med vanlig kjøkkenspray også, mener hun.

– Spray over kald grill og la såpa virke noen minutter før, du bruker en svamp eller fuktig klut for å få av flekkene. Skyll godt med vann og tørk over med en klut eller papir. Har du ekstra tøffe flekker, kan du bruke ovnsrens.

Grillbørste

Du trenger ikke gå til innkjøp av dyre produkter for å vedlikeholde grillen din, men Hansen anbefaler å investere i en skikkelig grillbørste. Den bruker du til å få bort matrester fra rista når den er varm.

– Bruk grillbørsten rett etter at du er ferdig med å grille, anbefaler hun.

– Skulle du glemme å gjøre grillen ren etter grilling, kan du løse det med å varme opp grillen skikkelig før du begynner å grille neste gang. Når grillen er varm er det enklere å bruke grillbørsten for å få bort fett og rester av mat.

TABBEN SOM SVIR GRILLMATEN: Det kan være svært helseskadelig å spise hardstekt og svidd grillmat, og særlig én vanlig grilltabbe er viktig å unngå! Her viser Mathias Herseth Spieler, kokk og medeier av The Flying Culinary Circus / FCCBBQ, hvordan du unngår å svi grillmaten. Video: Mathias Herseth Spieler, The Flying Culinary Circus / FCCBBQ. Vis mer

Grillrist i oppvaskmaskinen

– Noen grillrister får plass i oppvaskmaskinen, og kan gjerne vaskes der. Hvis det ikke går, kan du bruke en vanlig kjøkkenskrubb på kalde rister, fortsetter Hansen. Her er også ovnsrensen fin å ha i bakhånd.

Har du gassgrill, lønner det seg å løfte av ristene og skrape godt på brennerne eller beskytterne over brennerne.

Utsida av grillen

– Bruk gjerne hageslangen for å spyle vekk alle såperester og smuss på utsida av grillen. Svi alltid av grillen før bruk, etter en skikkelig vask, sier hun.

GRILLSESONGEN ER HER: Endelig er det påske og mange har allerede tatt fram grillen for litt etterlengtet grillmat. Her er tipsene du bør ta med deg inn i årets grillsesong. Foto: Simon Kadula / Shutterstock / NTB
GRILLSESONGEN ER HER: Endelig er det påske og mange har allerede tatt fram grillen for litt etterlengtet grillmat. Her er tipsene du bør ta med deg inn i årets grillsesong. Foto: Simon Kadula / Shutterstock / NTB Vis mer

Bilpolish gir blank grill

Hansen har også et «insider-tips» som mange kan ha glede av:

– Bilpolish egner seg godt for å gi griller med emaljert overflate en blank og fin overflate som er lett å holde ren. Har grillen rustfrie detaljer, kan du bruke en kromrens eller bilpleieproduktet Duraglitt - eventuelt stålull - for å fjerne rust og skitt og få den blanke overflaten tilbake. Også her har grillprodusentene egne sprayer som kan brukes, om du ønsker det.

Dekk til grillen

Når grillen ikke er i bruk, er det lurt å dekke den til med et trekk. Da er grillen enklere å holde pen, og du forlenger levetida til grillen din, forteller Hansen.

Nordmenn generelt er flinke med propan, sier Trollerud.

– Likevel, uhell kan skje og det er derfor viktig å vite hvordan man håndterer propan.

Kai Arne Trollerud, som også er brannmann ved siden av sin jobb i Linde, understreker likevel at det er mye som skal til for at det går galt med propan.

– Propan er ikke ufarlig, men om du håndterer det på samme måte som forskriftene sier, er du trygg, sier han.

SIKKERHET I FOKUS: Kai Arne Trollerud, sikkerhets- og kompetansespesialist i Linde Gas AS vet hvordan man får en sikker grillsesong. Foto: Linde Gas AS
SIKKERHET I FOKUS: Kai Arne Trollerud, sikkerhets- og kompetansespesialist i Linde Gas AS vet hvordan man får en sikker grillsesong. Foto: Linde Gas AS Vis mer

Sikkerhetsråd ved grilling

Brannmannen har derfor noen gode sikkerhetsråd du bør merke deg, dersom du griller med gass.

  • Plasser gassflaska ved siden av eller bak grillen. Flaska må for all del ikke stå under en varm gassgrill.
  • Steng alltid gassventilen på flaska når den ikke er i bruk.
  • Når du avslutter grillingen, må du først stenge gasstilførselen med regulatoren på flaska og deretter på grillen.
  • Oppbevar alltid gassflaska stående og på et sted hvor den ikke varmes opp eller kan utsettes for skade.
  • Husk å kontrollere slangene og ventilene regelmessig.

Kjenner man gasslukt eller registrerer lekkasjer skal man stenge gasstilførselen omgående og ta av regulatoren.

– Man må fjerne alle tennkilder, som sigaretter, åpen ild og elektrisk verktøy. Luft grundig med åpne vinduer og dører, og vurder evakuering. Man må holde en avstand på minimum 300 meter fra varmepåvirket flaske, sier Trollerud.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer