Hvordan bruke fugemasse

Så enkelt kan det fuges

Ikke la frykten stoppe deg fra å fikse enkle ting i hjemmet. Akryl, silikon og tec7 er enklere å bruke enn mange tror.

GJØR DET SELV: For en som ikke har gjort det før kan det virke vanskelig å legge silikon. Men det er ikke nødvendig å leie inn dyre håndverkere når det kan gjøres enkelt selv. VIDEO: Simen Søvik Vis mer
Publisert

Er du en av dem som vegrer seg for å sette i gang med diverse fuging? Det kan virke komplisert for en som vanligvis holder seg unna verktøy, men det er lettere å få til enn man skulle tro.

Vi har tidligere skrevet om ulike fugemasser og hva som er i tuben. Her kommer en enkel gjennomgang av tre ulike masser som dekker de fleste behov i hjemmet.

Før du starter er det noen ting som er viktig. Rengjør alltid overflaten og se til at den er tør før du starter. Utstyret er også viktig. Det finnes fugepistoler i flere prisklasser. Planlegger du mye fuging fremover kan det være greit å investere i en god en, men du får også billige versjoner hvis du kun skal fuge en eller to ganger.

I videoen øverst ser du hvordan du går frem. Lenger ned i artikkelen får du forklart nærmere hvordan du bruker de forskjellige typene fugemasse.

Sprekker og hull

Akryl kan brukes til å tette små hull i veggen eller dekke over sprekker i lister og dør- og vinduskarmer. Denne massen kan males over og er derfor perfekt til å dekke over spiker- og skruehull før det skal males.

TETTER: Akryl tetter mindre sprekker og kan brukes de fleste steder hvor sparkel blir litt mye. FOTO: Simen Søvik
TETTER: Akryl tetter mindre sprekker og kan brukes de fleste steder hvor sparkel blir litt mye. FOTO: Simen Søvik Vis mer

I sprekker kan du presse massen ned i åpningen og ved hjelp av fingeren – gjerne fuktet med vann – drar du akrylmassen utover.

FUKT: Litt vann på fingeren gjør det enkelt å dra akrylen utover. FOTO: Simen Søvik
FUKT: Litt vann på fingeren gjør det enkelt å dra akrylen utover. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Den kan også fint brukes mellom listene i vinduskarmen. Legg en stripe langs hele sprekken og bruk en fuktig finger til å dra den utover. Tar du for lite masse første gang kan du enkelt legge i mer og dra fingeren over en gang til.

Små hull kan også fylles med masse og igjen bruker du fingeren til å fordele akrylen utover og gjør overflaten jevn og fin.

Gjør det selv!

Silikon tetter både sprekker og åpninger, kan brukes som lim og brukes i vertikale hjørner mellom veggfliser. Fordelen med silikon er at den er elastisk og tåler vann. Derfor er den mye brukt på våtrom.

Det kan være fristende å leie inn en fagmann til å gjøre jobben, men det er ikke så vanskelig å legge silikon og samtidig få et greit resultat.

I motsetning til akryl er ikke silikon egnet for å male over, men heldigvis kommer massen i mange forskjellige farger og varianter.

Bruk tape

Når overflaten er rengjort og tørr, legger du to striper med maskeringstape – en på hver side av der du skal legge silikon. Da vil ikke silikonen havne andre steder enn akkurat der du ønsker.

Kutt til tuppen på silikontuben slik at den blir skråstilt. Da kan du holde tuben skrått når du legger massen. Deretter er det bare å gå i gang og legg en fyldig stripe mellom tapebitene. På grunn av maskeringstapen er det ikke farlig å legge i for mye.

LES OGSÅ: Kan du disse triksene?

Jevnt resultat

Så kommer den vanskelige biten – å få en jevn silikonkant. Her er det mange mulige måter å gjøre det på, men det anbefales å bruke en silikonskrape. De kommer i mange varianter og i forskjellige størrelser, men er å få i de fleste butikker som selger silikon.

SKRAPE: Det finnes mange versjoner av silikonskrape. Ved å bruke en skrape blir resultatet bra uten store problemer. FOTO: Simen Søvik
SKRAPE: Det finnes mange versjoner av silikonskrape. Ved å bruke en skrape blir resultatet bra uten store problemer. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Alternativt kan du bruke en pinne til å dra vekk overflødig masse og bruke fingeren til å dra massen jevnt utover. Da er det lurt å bruke såpevann. Bland litt Zalo i en skål med vann eller bland Zalo og vann på en spruteflaske. Det finnes også egne fugeglattemidler på boks.

Bruker du en silikonskrape kan det være lurt å stoppe opp innimellom og fjerne overflødig masse fra skrapen.

SÅPEVANN: Hvis du ikke får tak i en silikonskrape kan du fjerne overflødig silikon med en pinne og bruke Zalo og vann. Sprut såpavannet på silikonen eller fukt fingeren. Dra så fingeren over silikonen for en jevn og fin overflate. FOTO: Simen Søvik
SÅPEVANN: Hvis du ikke får tak i en silikonskrape kan du fjerne overflødig silikon med en pinne og bruke Zalo og vann. Sprut såpavannet på silikonen eller fukt fingeren. Dra så fingeren over silikonen for en jevn og fin overflate. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Til slutt er det bare å dra av tapen. Er det ujevnt noen steder kan du gå over med såpevann for å gjøre resultatet estetisk penere, men det kan også gjøre det verre.

LES OGSÅ: Slik legger du silikonmasse over kjøkkenbenken.

Flerbruk

Tec7 har mange bruksområder og tåler mye. Den er litt vanskeligere å kontrollere enn silikon, men har de samme egenskapene. Kan brukes både under vann og over og er solid ute. Derfor blir den ofte brukt til å tette sprekker rundt vinduer.

LIM: Tec7 kan brukes til det meste. Skal du lime opp noe som henger kan det være lurt å sikre objektet med tape mens limen tørker. FOTO: Simen Søvik
LIM: Tec7 kan brukes til det meste. Skal du lime opp noe som henger kan det være lurt å sikre objektet med tape mens limen tørker. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Som akryl kan tec7 males over. Den kommer også i mange forskjellige farger, så det er ikke alltid nødvendig å male.

Bruker du den som lim legger du et lag med masse der du skal lime. Press objektet mot overflaten. Skal limen henge, kan det være lurt å bruke tape til å holde den på plass frem til limen har blitt herdet.

I sprekker og åpninger brukes tec7 som silikon. Fyll massen i åpningen og bruk en skrape til å dra den jevnt utover.

UTVENDIG: Tec7 fungerer like bra inne som ute. Den kan brukes til å tette sprekker i bygningen. FOTO: Simen Søvik
UTVENDIG: Tec7 fungerer like bra inne som ute. Den kan brukes til å tette sprekker i bygningen. FOTO: Simen Søvik Vis mer

Det finnes mange ulike fugemasser som dekker forskjellige bruksområder. Det viktigste er å finne det som passer ditt prosjekt og spør gjerne betjeningen i butikken. Fremgangsmåten er ganske lik og ofte kan det være lurt å prøve seg frem. Det verste som kan skje er at du må fjerne massen og prøve på nytt.

Deler av saken har vært publisert på Dinside tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer