Så kaldt bør soverommet ditt være

Det skal ikke være så kjølig som du kanskje tror.

FOR VARMT ELLER KALDT? Ingen vits i å furte, for her får du svaret. Foto: NTB SCANPIX
FOR VARMT ELLER KALDT? Ingen vits i å furte, for her får du svaret. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Er dere uenige om hvor kaldt soverommet skal være på nattestid? Noen er ikke fornøyd før vannglasset på nattbordet fryser, mens andre foretrekker å køye på et lunt rom.

Hva bør romtemperaturen ligge på for å sikre best mulig søvn? Det skal ikke være så kjølig som du kanskje tror.

LES OGSÅ: Slik surfer du på kvelden - uten å ofre nattesøvnen

- 18 til 20 grader

Temperatur spiller en stor rolle for søvnkvaliteten. Når du sover mister nemlig kroppen litt av sin evne til å regulere kroppstemperaturen, noe som kan føre til at man våkner opp - enten iskald eller kokvarm.

- Den perfekte soveromstemperaturen kommer veldig an på hvor mye klær man har på seg, og hvor tjukk og stor dyne man har, sier søvnekspert Ståle Pallesen.

Han sier det beste er å nå termisk nøytralitet, altså når kroppen genererer like mye varme som den mister til omgivelsene. Da skal temperaturen inntil huden ligge på rundt 30 grader.

- Hvis du bruker en vanlig helårsdyne og sover med undertøyet på, så bør romtemperaturen ligge på rundt 18 til 20 grader.

Det støttes av flere forskningsstudier, blant annet denne fra søvnklinikken ved Universitetssykehuset i Lille. For de fleste vil den beste soveromstemperaturen ligge mellom 15 og 20 grader. Hvis det blir varmere enn 24 grader, eller kaldere enn 12 grader, vil dette påvirke søvnen negativt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer