Vin og holdbarhet

Så lang holdbarhet har vin i kjøleskapet

Pass opp for lukt av slått eple, brun banan og tørt høy.

LITT LENGER:  Ifølge Vinmonoplet holder en åpnet hvitvinsflaske seg litt lenger enn annen vin i kjøleskapet.  Foto: NTB SCANPIX / SAMFOTO
LITT LENGER: Ifølge Vinmonoplet holder en åpnet hvitvinsflaske seg litt lenger enn annen vin i kjøleskapet. Foto: NTB SCANPIX / SAMFOTO Vis mer
Publisert

Å ha en vinrest igjen i kjøleskapet etter en hyggelig kveld, er ikke uvanlig. Ei heller å stå med vinflaska i hånda og lure på om vinen har blitt dårlig.

Så hva er egentlig utløpsdatoen for åpnet vin i kjøleskap?

LES OGSÅ: Er det oppskrytt at dyr og billig vin smaker forskjellig?

LUKT DEG FREM:  Bruk luktesansen når du skal avgjøre om vinen er gammel, råder varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet, Anders Roås Stueland. Foto: VINMONOPOLET
LUKT DEG FREM: Bruk luktesansen når du skal avgjøre om vinen er gammel, råder varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet, Anders Roås Stueland. Foto: VINMONOPOLET Vis mer

Hvitvin holder litt lenger

- Vin holder seg en ukes tid. Vår erfaring er faktisk at hvitvin holder seg litt lenger. Vin som er moden, det vil si at den har blitt lagret i mange år før den åpnes, kan tape seg raskere. Svært moden vin kan faktisk miste sine gode egenskaper i løpet av et par timer etter at den er åpnet. Men dette gjelder altså vin som har ligget lenge, sier varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet, Anders Roås Stueland til Dinside.

Roås Stueland forteller at de aller fleste vinene som Vinmonopolet selger i sine butikker, er unge til litt utviklede viner, som vil tåle å stå åpnet en stund.

- Hva skjer med vinen med tanke på kvalitet og smak etter den er åpnet?

- Vinen vil gradvis miste litt av fruktigheten sin. Den blir på en måte litt mer utydelig i aroma. Ofte endrer fruktigheten seg litt. I en nyåpnet vin kjenner du kanskje en fruktighet som minner om ferske epler. Etter hvert kan du kanskje kjenne hint av noe som minner om overmodent og slått, altså brunt, eple. Dette er tegn på at vinen oksiderer fordi det kommer luft til.

Denne forandringen foregår gradvis, og hvor fort det skjer varierer fra vin til vin.

- Du kan sammenligne det med frukt og bær som ligger på kjøkkenbenken din. De smaker ferskt og fint i begynnelsen, også endrer de smak om de blir liggende for lenge, forklarer Roås Stueland.

LES OGSÅ: Så lang holdbarhet har pappvin

Slått eple, brun banan eller tørt høy

Så hvordan kan man egentlig sjekke om vinen har blitt dårlig? Roås Stueland råder deg til å ta i bruk luktesansen som hjelpemiddel.

Vin

Drikker du vin som er åpnet for mer enn en uke siden? (Avsluttet)
Nei, livet er for kort til å drikke dårlig vin.(42%) 3645
Noen ganger, hvis den lukter greit.(36%) 3102
Ja, det bryr jeg meg ikke noe om.(22%) 1947
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

- Om du lukter på vinen og stort sett bare kjenner noe som minner om slått eple, brun banan eller tørt høy, da er det sannsynlig at vinen har stått for lenge eller blitt skadet av luft på en eller annen måte, understreker han.

For å sørge for at det tar lengst mulig tid før dette skjer, råder han Dinsides lesere til å sette korken ned i flaska igjen, og la den stå kjølig og mørkt.

Har du investert i en spesialkork og pumpe som trekker en del av lufta ut av flaska, er dette også et alternativ, men det vil ifølge den varefaglige rådgiveren ikke utgjøre noen stor forskjell.

Når det kommer til musserende viner, så mister disse litt bobler, men holder seg ellers fint en uke. Det finnes spesialkorker til musserende viner som du kan sette på etter at flaska er åpnet.

- Men kan man bli dårlig av å drikke vin som har stått åpen for lenge?

- Nei, sannsynligvis ikke. Men det er ikke sikkert du synes det er så godt, avslutter Roås Stueland.

Artikkelen har også blitt publisert tidligere

LES OGSÅ: Trenger du hjelp til promillemåling? Prøv vår kalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer