Vin og holdbarhet

Så lang holdbarhet har vin i kjøleskapet

Pass opp for lukt av slått eple, brun banan og tørt høy.

LITT LENGER:  Ifølge Vinmonoplet holder en åpnet hvitvinsflaske seg litt lenger enn annen vin i kjøleskapet.  Foto: NTB SCANPIX / SAMFOTO
LITT LENGER: Ifølge Vinmonoplet holder en åpnet hvitvinsflaske seg litt lenger enn annen vin i kjøleskapet. Foto: NTB SCANPIX / SAMFOTO Vis mer
Publisert

Å ha en vinrest igjen i kjøleskapet etter en hyggelig kveld, er ikke uvanlig. Ei heller å stå med vinflaska i hånda og lure på om vinen har blitt dårlig.

Så hva er egentlig utløpsdatoen for åpnet vin i kjøleskap?

LES OGSÅ: Er det oppskrytt at dyr og billig vin smaker forskjellig?

Hvitvin holder litt lenger

- Vin holder seg en ukes tid. Vår erfaring er faktisk at hvitvin holder seg litt lenger. Vin som er moden, det vil si at den har blitt lagret i mange år før den åpnes, kan tape seg raskere. Svært moden vin kan faktisk miste sine gode egenskaper i løpet av et par timer etter at den er åpnet. Men dette gjelder altså vin som har ligget lenge, sier varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet, Anders Roås Stueland til Dinside.

Roås Stueland forteller at de aller fleste vinene som Vinmonopolet selger i sine butikker, er unge til litt utviklede viner, som vil tåle å stå åpnet en stund.

- Hva skjer med vinen med tanke på kvalitet og smak etter den er åpnet?

- Vinen vil gradvis miste litt av fruktigheten sin. Den blir på en måte litt mer utydelig i aroma. Ofte endrer fruktigheten seg litt. I en nyåpnet vin kjenner du kanskje en fruktighet som minner om ferske epler. Etter hvert kan du kanskje kjenne hint av noe som minner om overmodent og slått, altså brunt, eple. Dette er tegn på at vinen oksiderer fordi det kommer luft til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer