Kjøretid fra brannstasjon

Så lang tid bruker brann­vesenet på å kjøre til deg

Ifølge SSB er det små forskjeller mellom kommunene.

GÅR UNNA: Tall fra SSB viser at brannvesenet bruker opp til åtte minutter på å kjøre fra stasjonen til der de trengs, og at kjøretiden er relativt lik i alle landets kommuner. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
GÅR UNNA: Tall fra SSB viser at brannvesenet bruker opp til åtte minutter på å kjøre fra stasjonen til der de trengs, og at kjøretiden er relativt lik i alle landets kommuner. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Beregningene av kjøretid fra nærmeste brannstasjon til bosatte adresser viser at det ikke er store forskjeller mellom landets 110-distrikt, skriver SSB.

Sør-Øst IKS har lengst kjøretid, mens Alarmsentralen Sogn og Fjordane har kortest målt i medianverdi, henholdsvis på åtte og fem minutter.

Når resultatene for beregnet kjøretid grupperes etter kaserneringsgrad, altså etter bemanning og vaktordninger, øker imidlertid variasjonen mellom 110-distriktene.

Eksempelvis er kjøretiden målt i median nesten tre timer lengre fra en døgnbemannet brannstasjon i 110-distriktet Sogn og Fjordane IKS, enn for Oslos 110-sentral.

Lenger ned i saken kan du sjekke kjøretiden i ditt fylke og din kommune.

Om SSBs statistikk over brannvesenets kjøretid

  • Tallene viser beregnet kjøretid fra nærmeste brannstasjon, og er ikke en beregning av responstid.
  • Tallene som omtales er medianverdier, med mindre annet er spesifisert. Hvis du setter alle kjøretider opp i stigende rekkefølge, vil medianen være verdien i midten.
  • Beregningen er gjort på grunnlag av vegnettverk og transportkostnad (tid og distanse) som oppgitt i nasjonal vegdatabank (NVDB), samt plassering av bosatte adresser og brannstasjoner. I NVDB blir fergestrekninger tilegnet en fartsgrense på 15 km/t.

Jobber målrettet

Daglig leder Kim Haugan i Sør-Øst IKS understreker at SSB-tallene kun handler om tiden det tar å kjøre fra stasjonen til ulykkesstedet, slik at det ikke spiller noen rolle hvordan brannvesenet er organisert.

- Vår region har flest kommuner med lengst mediantid i kjøring fra nærmeste brannstasjon, samt at mange av disse kommunene er store i areal, men har få innbyggere, sier Haugan til Dinside.no.

Han understreker videre at Sør-Øst IKS jobber mye med å ha effektiv og rask responstid når de får nødmeldinger. Dette gjør de, blant annet, ved å ha et godt intervju med innringer for å kartlegge hendelsen. De øver også på trippelvarslinger, hvor alle nødetatene (brannvesen, politi og ambulanse) får informasjon på samme tid.

Sjekk ditt fylke og din kommune

Her ser du hvor lang tid brannvesenet bruker på å kjøre fra stasjonen til bosatte adresser:

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Er du nysgjerrig på hvor lang kjøretid brannvesenet har i din kommune? Da kan du sjekke SSBs interaktive kart.

Ved inngangen til 2019 var det 615 brannstasjoner i Norge.

Medianverdien for beregnet kjøretid fra nærmeste brannstasjon er på 15 minutter eller mindre for 411 av 422 kommuner, mens i 365 kommuner er medianen mindre enn ti minutter.

DSB: - Positive tall

Fungerende avdelingsdirektør Ann Christin Olsen-Haines i avdeling for forebygging og sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) synes SSB-tallene er svært positive.

- Dette viser at brann- og regningsvesenet har en svært god lokal tilstedeværelse, sier Olsen-Haines til Dinside.no.

Brannstasjoner finnes i alle tettsteder av en viss størrelse, og dette er en tjeneste med høy tillit. Når akutte situasjoner krever rask innsats, er brannvesenet en viktig desentralisert ressurs, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer