Så lang tid tar det å tjene inn passivhus-utgiftene

Nye undersøkelser viser at merutgiftene til passivhus kan være lavere enn antatt.

Det koster å bygge passivt, men man kan også spare betydelige summer. Eieren av dette passivhuset i Oslo sparer rundt 22.000 kroner i året.  Foto: Per Ervland
Det koster å bygge passivt, men man kan også spare betydelige summer. Eieren av dette passivhuset i Oslo sparer rundt 22.000 kroner i året. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ja, det er dyrere å bygge energivennlige boliger. En rapport utarbeidet av Sintef Byggforsk og Multiconsult på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) slår derimot fast at merkostnaden ved å bygge et passivhus er 40-50 prosent lavere enn tidligere anslått.

Ved århundreskiftet anslo man merkostnaden ved å bygge et passivhus fremfor en ordinær enebolig til et sted mellom 1.200 og 1.500 kroner kvadratmeteren. Den faktiske merkostnaden viser seg å være langt lavere, omtrent 800 kroner per kvadratmeter, ifølge rapporten. For en enebolig på 100 kvadratmeter vil dette si en merkostnad på 80.000 kroner.

– Tallene tyder på at energieffektive passivhus er mer lønsomme enn antatt. Det er positivt! Rapporten gir et grunnlag for videre arbeid med framtidens energikrav, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

Les også om passivhuset som sparer eier og byggherre for 22.000 kroner i året, og se huset bli bygget her.

Bygger smartere

Årsaken til at kostnadene faller er grovt sett todelt, ifølge Tor Helge Dokka, seniorforsker ved Sintef Byggforsk: Økt etterspørsel etter ulike komponenter, og smartere byggemetoder.

– Vi har sagt siden vi begynte å jobbe med dette rundt 2000 at vi forventet at kostnadene skulle gå ned når det ble et større marked, og det er det vi ser nå, sier Dokka til DinSide.

Det er imidlertid ikke alt som har blitt billigere.

– Isolasjon i seg selv har for eksempel ikke blitt billigere. Det har heller ikke treverk, men de som har prøvd seg på et prosjekt, lærer underveis, og neste gang bygger de på en smartere måte. De kutter rett og slett kostnadene ved å bygge raskere.

Det tar rett og slett litt tid å venne seg til nye teknikker og måter å bygge på.

– Det er viktig det som skjer helt konkret på byggeplassen. Det blir mer økonomisk, og de lager mer optimale løsninger, sier Dokka.

Les også: Få støtte til å gjøre boligen mer energivennlig

Tjener inn merkostnaden på 12 år

Sintef og Merconsults beregninger viser at tilbakebetalingstiden for merkostnaden vil være omtrent 12 år for en enebolig og 13 år for en boligblokk. Dokka forklarer at det er en større ekstrakostnad ved å bygge en passiv enebolig, men dette tas igjen ved at effekten vil være langt bedre for en enebolig.

– Dette henger blant annet sammen med at leilighetsblokker i utgangspunktet har et strengere energikrav, og energitapet vil ikke være like stort fordi de aller fleste leiligheter har færre yttervegger enn eneboliger, sier Dokka.

Rapporten vil være en del av grunnlaget for fremtidige endringer i regelverket.

Passivhus: Vil pålegge alle å bygge passivt

Gunstig lånevilkår utligner merkostnad

Har du en lang bohorisont på boligen du bygger, vil du altså kunne begynne å spare penger etter 12 års botid. Velger du å bygge et "nøkternt" og energivennlig hus kan du få grunnlån i Husbanken. Nøkternt betyr imidlertid ikke så sparsommelig som en kanskje skulle tro, du vil kunne få støtte til helt vanlige boliger, men du kan nok bare glemme å få støtte til svømmebasseng i kjelleren og tennisbane i hagen.

Grunnlån i Husbanken betyr blant annet at du vil kunne få markedets gunstigste rente, og det er ingen liten gavepakke. Beregninger foretatt av DinSide i fjor høst viser at en bolig til 4 millioner kroner vil bli om lag 800.000 kroner rimeligere over 20 år, om den er finansiert med grunnlån fremfor tradisjonelt banklån. Dette vil langt på vei utligne både eksempelboligen på 100 kvadratmeter vi nevnte over, og også spise opp merkostnadene du vil ha ved å bygge

Merk at du må søke og få innvilget støtte før du går i gang med byggeprosjektet om du ønsker å benytte deg av denne gunstige lånefinansieringen.

Oppdatert: Denne støtteordningen ble avviklet høsten 2013, red.anm. (Det er også verdt å nevne at Enova gir økonomisk støtte ved bygging av passivhus. Ifølge nettsidene til organisasjonen støtter Enova "40 % av merkostnadene (ved å bygge passivhus framfor vanlig bolig) inntil kr 450 per kvadratmeter for nye boliger", noe som kan utgjøre en betydelig sum for de som går med tanker om å bygge ny enebolig.)

Les mer: Spar 800.000 på boliglånet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer