Så lang tid tar det å tjene inn passivhus-utgiftene

Nye undersøkelser viser at merutgiftene til passivhus kan være lavere enn antatt.

Det koster å bygge passivt, men man kan også spare betydelige summer. Eieren av dette passivhuset i Oslo sparer rundt 22.000 kroner i året.  Foto: Per Ervland
Det koster å bygge passivt, men man kan også spare betydelige summer. Eieren av dette passivhuset i Oslo sparer rundt 22.000 kroner i året. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ja, det er dyrere å bygge energivennlige boliger. En rapport utarbeidet av Sintef Byggforsk og Multiconsult på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) slår derimot fast at merkostnaden ved å bygge et passivhus er 40-50 prosent lavere enn tidligere anslått.

Ved århundreskiftet anslo man merkostnaden ved å bygge et passivhus fremfor en ordinær enebolig til et sted mellom 1.200 og 1.500 kroner kvadratmeteren. Den faktiske merkostnaden viser seg å være langt lavere, omtrent 800 kroner per kvadratmeter, ifølge rapporten. For en enebolig på 100 kvadratmeter vil dette si en merkostnad på 80.000 kroner.

– Tallene tyder på at energieffektive passivhus er mer lønsomme enn antatt. Det er positivt! Rapporten gir et grunnlag for videre arbeid med framtidens energikrav, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

Les også om passivhuset som sparer eier og byggherre for 22.000 kroner i året, og se huset bli bygget her.

Bygger smartere

Årsaken til at kostnadene faller er grovt sett todelt, ifølge Tor Helge Dokka, seniorforsker ved Sintef Byggforsk: Økt etterspørsel etter ulike komponenter, og smartere byggemetoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer