Så lenge holder kjøttet i fryseren

En velorganisert fryser kan redusere matbudsjettet ditt.

SJEKK HOLDBARHETEN: Ved å merke matvarer du må fryse ned, blir det lettere å bruke all maten du legger i fryseren. Siste forbruksdag for ferskvaren hjelper deg lite når maten har ligget månedsvis i fryseren. Foto: Hanna Sikkeland
SJEKK HOLDBARHETEN: Ved å merke matvarer du må fryse ned, blir det lettere å bruke all maten du legger i fryseren. Siste forbruksdag for ferskvaren hjelper deg lite når maten har ligget månedsvis i fryseren. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en fryseboks fylt til randen med mat, er du ikke alene. En fersk undersøkelse Norstat har utført for Findus, viser at fire av ti nordmenn kaster mat fordi de ikke klarer å holde oversikt over hva som finnes i fryseren, ifølge NTB. Og det fører til matsvinn:

Én av fire innrømmer at de kaster mat fordi det ikke er plass nok i fryseren, og 7 prosent sier frossenmaten kastes fordi de ikke vet hvordan de skal tilberede den.

Totalt sett kastet hver nordmann i snitt 42 kilo mat i fjor, viser tall Østfoldforskning har lagt fram for ForMat-prosjektet mot matsvinn. Men maten du har i fryseren trenger ikke å havne i søpla.

Planlegg i tide

Når magen rumler og middagen helst allerede skulle stått på bordet, er det ikke alltid det føles naturlig å gå på jakt etter mat i fryseboksen.

Hvis du klarer å skape deg gode rutiner, slik at du for eksempel tar opp kjøttet kvelden i forveien, kan du spare mye i løpet av et år.

En annen mulighet er å bestemme seg for kun å lage middag av det man finner i fryseboksen, for eksempel i en hel uke i slengen.

Lag deg en oversikt

Informasjonssjef i opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin har et tips å komme med til dem som sliter med å holde orden i fryseren.

Sparetips

  • Merk det du fryser ned med holdbarhetsdato.
  • Forvell grønnsakene du fryser ned.
  • Fjern luft fra emballasjen du bruker til å fryse ned.
  • Hold de ulike matgruppene adskilt for å få oversikt.
  • Skriv ned hvilke matvarer du har i fryseren og hvor lang holdbarhet de har.
  • Kjøp fisk, kjøtt og grønnsaker og frys ned når det er sesong, og prisene er lavere.
  • Sørg for at all luft fjernes før du fryser ned matvarene.

- Før var det sånn at mange hadde en bok hvor de skrev ned alt de frøs ned. På denne måten får man god oversikt over hva som er i fryseren, i tillegg til at det blir lettere å planlegge måltider utifra det som står i denne boka, sier hun.

Har du organisator-genene på plass, kan dette være et godt tips til å få brukt opp alt som er i fryseren før det blir for gammelt.

LES OGSÅ: Avrime fryseren?

Til neste sesong

Å handle inn grønnsaker og kjøtt når det er gode tilbud i butikkene, kan være en god måte å spare penger på. Spesielt hvis man har en romslig fryser med mye plass.

SYSTEM:  Å lage en oversikt over hva du har i fryseren kan gjøre det lettere å planlegge ukas middager. Foto: Hanna Sikkeland
SYSTEM: Å lage en oversikt over hva du har i fryseren kan gjøre det lettere å planlegge ukas middager. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Kåsin anbefaler Dinsides lesere å forvelle grønnsakene før de fryses.

- Grønnsakene kan holde seg friske og gode helt frem til neste sesong hvis de forvelles på riktig måte, forklarer hun.

Har du derimot noen grønnsaker liggende i fryseren nå som ikke er forvellet, er holdbarheten på rundt fire-fem måneder.

- Etter denne perioden vil grønnsakene få en tørrere kvalitet, men det er ikke farlig å spise dem, informerer Kåsin.

Du kan lese mer om ulike grønnsaker og hvordan de forvelles her.

LES OGSÅ: Spis opp maten og spar 10.000 kroner

Frys ned i tide

FORVIRRENDE:  Noen frysere gir deg frysetips som disse. De kan være både misvisende og forvirrende. Foto: Hanna Sikkeland
FORVIRRENDE: Noen frysere gir deg frysetips som disse. De kan være både misvisende og forvirrende. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Mange tror at de kan «redde» kjøtt som er i ferd med å gå ut på dato - eller allerede har gått ut på dato - ved å legge det i fryseren. Det er ikke tilfellet - mikroorganismer som ødelegger kjøtt forsvinner ikke ved dypfrysing, de bare går i dvale.

Så fort tiningen starter vil mikroorganismene våkne til live igjen i like stort antall som da de ble nedfryst, og aktiviteten vil rett å slett starte opp igjen, skriver opplysningskontoret for egg og kjøtt på sine nettsider.

Når kjøttet først ligger i fryseren, er det ikke så dumt å vite hvor lenge det kan ligge der før det blir dårlig. Det er nemlig stor forskjell på holdbarheten, for eksempel har kjøtt med mye fett kortere holdbarhet enn magert kjøtt.

Så lenge kan kjøttet ligge i fryseren

Kjøtt som har ligget lenger enn det som kommer frem i oversikten over, blir ikke automatisk farlig å spise, men det vil ikke være like godt lenger. Det samme gjelder kjøtt som har blitt tint og så fryses ned igjen. Har kjøttet blitt bedervet, vil det lukte veldig vondt og du vil mest sannsynlig oppdage dette uten problemer.

Luktesansen er generelt din beste venn når det kommer til å finne ut om mat bør kastes eller ikke.

Frisk fisk

Også fisk har varierende holdbarhet i fryser som det er verdt å merke seg.

- Det er forskjell på holdbarheten til fet og mager fisk. Fet fisk holder i tre måneder og mager fisk i seks, forklarer Ingeborg Mo ved Norges sjømatsråd til Dinside.

Hun råder folk langs kysten til å følge med på kvaliteten og prisen på fisken som leveres til lokalbutikkene, og mener det er penger å spare på dette. Når fisken er i hus er det viktig med god emballasje.

Type kjøttHoldbarhet i fryseren
Magert svinekjøtt6 måneder
Svinekjøtt med fett3 måneder
Storfekjøtt10-12 måneder
Kalvekjøtt6 måneder
Lammekjøtt10-12 måneder
ReinsdyrkjøttOver 12 måneder
Saltet kjøtt med mye fett2 måneder
Kylling4 måneder
Kalkun1-2 år
Kyllingkjøttdeig2 måneder
Medisterdeig3 måneder
Kjøttdeig4 måneder
Karbonadedeig4 måneder
Pølser3 måneder
Spekemat6 måneder
Innmat3 måneder
Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

- I fryseren avgir fisken lukt og smak, og dette kan sette seg i andre matvarer. Fisken kan også få smak av andre matvarer som ikke er pakket godt nok inn. Tett og god emballasje er avgjørende, understreker hun.

Har du noen gode tips til hvordan du kan spare penger ved å fryse ned mat på riktig måte? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ:

Disse matvarene får du til halv pris

«Fersk» fisk kan være 17 dager gammel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer