Test avslører:

Så lenge lever kjøkkenapparatene

Kapselkaffemaskina vil mest sannsynlig ta kvelden først.

FØRST UTE: Kaffekapselmaskina er den første maskina som tar kvelden på kjøkkenet ditt, skal vi tro en undersøkelse fra britiske Which. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FØRST UTE: Kaffekapselmaskina er den første maskina som tar kvelden på kjøkkenet ditt, skal vi tro en undersøkelse fra britiske Which. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor lenge kan du forvente at tingene du kjøper skal vare? I januar i år bestemte EU at Norge skulle få beholde reklamasjonsfristen på fem år, og vi slapp altså unna EU-trusselen om å redusere denne til to år.

Dette betyr at du kan klage og få varen reparert kostnadsfritt, dersom du skulle oppleve at en vare som er ment å skulle vare i over to år, blir ødelagt.

Og denne reklamasjonsretten kan du få bruk for, dersom vi legger en holdbarhetsundersøkelse fra britiske Which.co.uk til grunn:

Den avslører nemlig at det er flere typer kjøkkenapparater som sannsynligvis vil ta kvelden før det er gått fem år.

Kaffekapselmaskina lever kortest

De har spurt flere tusen lesere hvor lenge de har opplevd at ulike husholdningsmaskiner varer, før de blir ødelagt.

Om vi går ut fra resultatene i denne undersøkelsen, kan du regne med at kaffekapselsmaskinen, luftfrityrkokeren (Air fryer) og dampgeneratoren (erstatter det tradisjonelle strykejernet) tar kvelden før det er gått fem år - altså før reklamasjonsfristen er ute.

Ifølge Which, kan du regne med en levetid på henholdsvis 4,2 år, 4,5 år og 4,8 år på disse produktene.

Dette er altså de husholdnings- eller kjøkkenproduktene med kortest levetid, ifølge undersøkelsen.

Ønsker du en kaffemaskin som holder lenger enn 4,2 år, kan du kanskje heller vurdere en tradisjonell kaffetrakter: De skal ha en gjennomsnittlig levetid på 6,5 år, ifølge Which.

Og ja, tradisjonelle strykejern har også mye lenger levetid enn dampgeneratorene som er ganske ferske på markedet: Strykejernet holder gjennomsnittlig i 6,6 år.

Kjøkkenmaskinene varer lengst

Det kjøkkenapparatet som varer desidert lengst ifølge Which-undersøkelsen, er kjøkkenmaskinen. Vi snakker da altså om de store benkekjøkkenmaskinene som gjør alt av pisking, elting, røring og enda mer. Disse har en forventet levetid på hele 23 år!

Neste kjøkkenapparat i den beste enden av lista er foodprosessorene med en levetid på 12,9 år. Deretter følger blenderne med 9,4 år.

Her er gjennomsnittlig levetid på ulike kjøkkenprodukter, ifølge Which sin spørreundersøkelse:

Produkt Levetid/år
Kaffekapselmaskiner4,2
Luftfriterere4,5
Dampgeneratorer4,8
Vannkokere5,3
Kaffetraktere6,5
Dampstrykejern6,6
Luftavfuktere6,8
Brødristere7,1
Brødbakemaskiner7,6
Mikrobølgeovner8,9
Blendere9,4
Foodprosessorer12,9
Kjøkkenmaskiner23

Husk dette ved reklamasjon

Som vi nevnte innledningsvis, har vi fem års reklamasjonsrett på produkter som er ment å skulle vare i mer enn to år. Oppstår feilen innen et år fra kjøpstidspunkt, er det selger, og ikke du, som må bevise at det ikke er en brukerfeil.

Det er også slik at dersom du skulle få et nytt produkt fordi det opprinnelige produktet ikke kunne repareres, vil reklamasjonsretten din vare i nye fem år, etter tidspunktet fra da du fikk et erstatningsprodukt.

Husk at reklamasjonsretten på fem år ikke kun gjelder for elektronikk og den slags produkter - men at den også gjelder på andre typer produkter, som klær og sko.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer