Laveste pris på ny TV

Så lenge må du vente for ikke å gå i prisfella når du skal kjøpe TV

Det dummeste du kan gjøre er å kjøpe med én gang den nye TV-en kommer. Ved heller å ha litt is i magen kan du spare tusenlapper. Mange tusenlapper.

PRISFALL: TV-er går ned i pris etter lanseringen, men hvor fort går det? En av modellene fra Samsung gikk ned fra 18.000 kroner til 10.000 kroner siden den ble lansert i april. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
PRISFALL: TV-er går ned i pris etter lanseringen, men hvor fort går det? En av modellene fra Samsung gikk ned fra 18.000 kroner til 10.000 kroner siden den ble lansert i april. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert

Den har alt du har lyst på, du har lest anmeldelser på engelsk, norsk og oversatt fra tysk og du sitter omtrent med lommeboka i hånda når det nærmer seg lanseringsdagen.

Men må du egentlig ha TV-en , eller kan du klare deg noen uker uten?

Vi har sett litt på prisutviklingen blant et utvalg TV-er, og fått bekreftet det vi egentlig visste fra før: Venter du litt, kan du spare penger.

Men hvor lenge må du vente? Vi samlet inn tallene fra Prisjakt.no, og så at det skjedde noe med prisene rundt to, fire og seks måneder etter at TV-ene har kommet på markedet. Tallene har vi samlet i en grafikk, som du kan se under.

Jevnt nedover

Trenden vi ser er at de fleste modellene synker gradvis etter hvert som tiden går. Og du trenger ikke nødvendigvis vente så lenge for å spare noen kroner.

TV-en som viser den jevneste prisnedgangen i vårt utvalg, er Samsungs 65-tommer i 6-serien: UE65KU6405. Den begynte på 23.000 kroner, og dalte til 20.000 etter to måneder, 17.000 etter fire måneder, 14.000 etter seks måneder, og fås i skrivende stund for 12.000 kroner.

De fleste TV-ene viser lignende prisstatistikk, men vær obs på at prisene også kan gå litt opp over kortere perioder.

Samtidig ser vi også at noen modeller får noen ganske brå dupp i prisen, før de går opp igjen. Dette skyldes gjerne helgekampanjer og andre spesielle begivenheter, som for eksempel Black Friday.

Billig testvinner

Samsung UE55KS7005. Foto: Produsenten
Samsung UE55KS7005. Foto: Produsenten Vis mer

En av TV-ene du nå kan kjøpe til en mye lavere pris enn ved lansering, er Samsung UE55KS7005. Den vant vår sammenligningstest nylig, og er et godt kjøp i «folkeklassen».

Prisstatistikken viser at den har falt fra 18.000 kroner da den ble lansert i april, til under 10.000 kroner i dag. Nesten halv pris, der altså.

Sony Bravia KD-65XD9305. Foto: Produsenten
Sony Bravia KD-65XD9305. Foto: Produsenten Vis mer

Av vårt utvalg er det ikke uventet den dyreste TV-en som har gått flest tusenlapper ned i pris.

Sonys Bravia KD-65XD9305 startet på 35.000 kroner, men allerede etter to måneder hadde butikkene barbert bort 4.000 kroner. Etter fire måneder var prisen nede i 30.000 kroner, og etter seks måneder lå prisen på 24.000 kroner – en prisnedgang på 11.000 kroner fra den opprinnelige prisen.

Har du klart å vente helt til januar i år, kan du godte deg over å ha spart 15.000 kroner på den opprinnelige prisen.

LG 55UH850V. Foto: Produsenten
LG 55UH850V. Foto: Produsenten Vis mer

Når bør du kjøpe?

Vi må understreke at modellene vi har sett på, er et utvalg, og har derfor begrenset statistisk validitet. Men ut fra dette utvalget danner det seg likevel et mønster.

Det vi ser, er at du bør vente seks måneder for å dra godt nytte av prisnedgangen. Da får du hentet ut en ganske god besparelse på en rekke modeller. Venter du lenger enn dette, er faren stor for at du heller begynner å se mot neste års modeller, og da rykker du tilbake til start.

Men hva om du bare ha den, og helst igår? Vel, da bør du ikke se på prisstatistikken for TV-en din de neste månedene. Klarer du i stedet å samle litt tålmodighet og vente 30-60 dager, kan du spare litt penger og samtidig får TV-en relativt tidlig.

Besparelsen er imidlertid som oftest beskjeden de første to månedene, noe som tar oss tilbake til vårt første råd: Vent seks måneder og få en relativt ny TV, til en merkbart lavere pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer