Husholdningstips neglelakkfjerner

Så lett rengjør du badekaret med neglelakkfjerner

Sjekk også hvordan neglelakkfjerner gjør flisene plettfri.

IKKE BARE TIL NEGLELAKK: Neglelakkfjerner kan brukes til å fjerne vanskelige flekker i huset. Bare husk å skylle godt over med rent vann etterpå. Foto: Linn M. Rognø.
IKKE BARE TIL NEGLELAKK: Neglelakkfjerner kan brukes til å fjerne vanskelige flekker i huset. Bare husk å skylle godt over med rent vann etterpå. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle våre faste metoder å rengjøre huset på, og kanskje også faste rengjøringsmidler som vi bruker på gulvet, i dusjen, på fliser, på toalettet eller på kjøkkenet.

Samtidig florerer det av vasketips på nettet, og mange av disse tipsene anbefaler produkter å vaske med som er langt billigere enn de tradisjonelle vaskemidlene.

Sjekk for eksempel alt du kan rengjøre med bakepulver, zalo, aske eller fjerne vond lukt i dusjen med.

Rent og pent

Hvordan du velger å ta helgevasken er selvsagt opp til deg. Men vil du få den unna så raskt og smidig som mulig, skader det jo ikke å ta til deg noen nye, smarte tips.

Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring ved rengjøringsselskapet CityMaid, er en av ekspertene i Norge som sitter på mye kunnskap om akkurat dette. Hun har flere ganger kommet med gode tips til hvordan du kan gjøre huset skinnende rent.

Og de aller fleste tipsene er superenkle å gjennomføre.

For eksempel:

– Mikrofiberkluter fjerner smuss, oljer og bakterier i en fei. Men pass på å ikke svi mikrokluten på en varm koketopp. Bruk heller miljøvennlig tørkepapir eller en annen type klut til å fjerne vannet som koker over. Tar du det med en gang, blir jobben enklere, forklarer Åramnes.

EKSPERT: Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring ved rengjøringsselskapet CityMaid. Foto: CityMaid.
EKSPERT: Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring ved rengjøringsselskapet CityMaid. Foto: CityMaid. Vis mer

Er det makrell i tomat som har krasjet i gulvet, kan du bruke en svak blanding av Zalo og vann og tørke over med papir.

– Zalo er alkalisk og løser opp oljen bedre enn vann og pH-nøytrale produkter. Bruker du ren Zalo på overflater må du passe på å få fjernet såpen etterpå. Fjern med vann og mikrofiber til all såpe er borte, sier hun.

Fjern med neglelakkfjerner

Når det gjelder andre vanskelige flekker, for eksempel kaffeflekker, kan dette fjernes med bare sitron, ifølge eksperten.

Aceton

  • Aceton (propan-2-on eller propanon, CH3(CO)CH3, er hovedbestanddelen i neglelakkfjerner.
  • Det blir laget ved oksidasjon av alkoholet propan-2-ol, og er en fargeløs væske med karakteristisk «organisk-aromatisk» lukt.
  • Stoffet er et utmerket løsemiddel og et viktig utgangsstoff for framstilling av andre stoffer.
  • Aceton bør brukes med forsiktighet ved rensing myke overflater som for eksempel plast, da oppløsningen er så kraftig at plasten kan smelte, klar plast vil kunne bli grumsete.
  • Vær obs på at aceton er meget brannfarlig.
  • Bruker du neglelakkfjerner til å fjerne flekker i huset, må du alltid skylle det helt bort med vann etterpå.

PS: Vi testet rengjøringstipsene i denne saken med en neglelakkfjerner som ikke inneholder aceton.

Kilde: Wikipedia.

– Men husk å la sitronen virke, bruk en svamp og skyll godt etterpå, understreker Åramnes.

Eksperten har også tidligere forklart hvordan du kan rengjøre huset med sitron og tannbørste.

Men nå skal du få et annet tips til hvordan du kan bruke neglelakkfjerner for å få bukt med vanskelige flekker i huset.

For ordens skyld: Åramnes og CityMaid anbefaler ikke å bruke neglelakkfjerner til rengjøring.

– Neglelakkfjerner er sterkt, og inneholder ofte løsemiddel. Jeg anbefaler derfor å bruke andre muligheter først. Men tar du fatt på flekkfjerning med en neglelakkfjerner, pass på å beskytte øynene dine, understreker Åramnes.

Vi ble likevel nysgjerrig på tipsene vi fant, og testet ut noen av dem:

Skittent badekar: Et hyppig brukt badekar vil etter hvert bli flekkete og misfarget. Om du ikke rengjør badekaret jevnlig, kan skitten være vanskelig å fjerne. Da kan du prøve neglelakkfjerner. Drypp noen dråper med neglelakkfjerner på flekken for så å gni en tørr klut over området. Avslutt med å tørke over med rent vann på klut og spray litt rengjøringsmiddel på flekken som du tørker vekk.

FØRST: Påfør neglelakkfjerner på flekken på badekaret. Tørk over flekken med en tørr klut. Foto: Linn M. Rognø.
FØRST: Påfør neglelakkfjerner på flekken på badekaret. Tørk over flekken med en tørr klut. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Visste du at du ikke trenger å bruke glasspray for å rengjøre speilet?

SIST: Skyll av neglelakkfjerneren godt med rent vann. Da skal flekken være borte. Foto: Linn M. Rognø.
SIST: Skyll av neglelakkfjerneren godt med rent vann. Da skal flekken være borte. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Fremfor å bruke neglelakkfjerner, anbefaler Åramnes å prøve med den mildeste såpen du har.

– Deretter kan du på mange kar bruke mirakelsvamp. Denne får jobben gjort, men kan skade materialet om du blir litt ivrig. Dersom du har flere riper i badekaret, kan du undersøke mulighetene for å polere karet. Flere leverandører tilbyr nå egne produkter for periodisk vedlikehold, sier hun.

Flekkete fliser: Du har gjerne opplevd at enkelte flekker ikke går bort på fliser selv etter at du har vasket over dem. Da kan du forsøke å rengjøre dem med neglelakkfjerner. Bland én del neglelakkfjerner og én del varmt vann i bøtten – her er det selvsagt ikke snakk om en full bøtte, men to desiliter til sammen. Fukt moppen eller svampen din i blandingen og tørk over flisene igjen. Da skal flekken bli borte.

For vask av fliser mener Åramnes at det er lurt å være sparsom med bruken av såpe. Bruker man for mye kan gulvet bli glatt og matt.

– Fliser i dusjen kan også få kalkbelegg. Dette fjerner du med et produkt som inneholder syre. Fugene kan også by på hodebry. Her er en god regel å sette av god tid. Ikke gå for hardt til verks, da risikerer du å skade fugen kontra å rengjøre den. For å komme godt til mellom fugene anbefaler vi en fugebørste eller en gammel tannbørste, sier eksperten.

– Når fugene er rene anbefaler vi å impregnere de med en diffusjonsåpen impregnering. Dette gjelder spesielt dersom eksempelvis du får mye salt på flisene inn i gangen, fortsetter Åramnes.

FLEKK PÅ FLISER: Denne flekken satt skikkelig godt fast i flisene, men neglelakkfjerner blandet med rent vann gjorde susen da vi tørket over flekken med moppen. Foto: Linn M. Rognø.
FLEKK PÅ FLISER: Denne flekken satt skikkelig godt fast i flisene, men neglelakkfjerner blandet med rent vann gjorde susen da vi tørket over flekken med moppen. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Også disse tipsene vil gjøre flisene skinnende rene.

Sjekk også hvordan du bør vaske rustfritt stål!

Neglelakk, farget stearin og lim: Neglelakk på et teppe er ikke punktum finale for teppet. Drypp litt neglelakkfjerner på en ren klut, eventuelt kan du ta noen neglelakkdråper i en dråpeteller og helle på neglelakken, og tørke av flekken med en klut. Start fjerningen ytterst og jobb inn mot midten. Skyll alltid med vann.

For flekkfjerning generelt anbefaler Åramnes å ikke gni flekken utover, men forsøke å løfte den opp innover.

– Det finnes mange gode produkter for å absorbere søl som rødvin. Dette er spesielt smart på tepper som har litt lengde på fiberne. Påfør produktet, og jobb deg innover, forsøk å fjerne flekken uten å presse ned i materialet, sier hun og fortsetter.

– Dersom du har tusjflekker på en hard vegg, gjelder samme metode. Om du ikke har et oljebasert produkt, kan du prøve deg med ren olje, som olivenolje. Stearin og fettbaserte tegnesaker kan være vanskelige å få av. For stearin på harde flater, kan du skrape forsiktig med ett rent barberblad.

– Er det små flekker, kan du også bruke fettløsende såpe. Noen butikker selger "mirakel svamper". Disse kan du bruke, men vær obs på at de også kan fjerne underlaget flekken setter på. Ta litt om gangen, og tørk alltid med en ren mikrofiberklut, avslutter Åramnes.

Har du flere flekker som er vanskelig å ta knekken på? Disse tipsene er gull! Her er et annet triks som også vil fjerne stearin på teppet.

...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer