Så mye bedre er nye vedovner

Bytter vi alle gamle vedovner med nye, vil svevestøvet bli kuttet dramatisk. Norsk varme etterlyser forbud.

RENTBRENNENDE OVNER AVGIR MYE MINDRE SVEVESTØV OG LUFTPARTIKLER: Nye og rentbrennende ovner avgir inntil fire ganger mindre partikler enn gamle ovner, dersom man fyrer riktig. Foto: JØTUL
RENTBRENNENDE OVNER AVGIR MYE MINDRE SVEVESTØV OG LUFTPARTIKLER: Nye og rentbrennende ovner avgir inntil fire ganger mindre partikler enn gamle ovner, dersom man fyrer riktig. Foto: JØTUL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om at vedovner slipper ut mye mer svevestøv på landsbasis, enn biltrafikken. 28 prosent av det totale partikkelutslippet i landet skyldes vedfyring, mens kun 4 prosent kommer fra biltrafikk. Ser vi kun på svevestøv, stammer 46 prosent fra vedfyring og kun 2 prosent fra veitrafikk.

- Dersom vi bytter alle de gamle vedovnene i Norge, vil vi kunne redusere utslippet av svevestøv fra 46 til 33 prosent, forteller Morten Seljeskog, forsker ved avdeling for Termisk energi i Sintef til Dinside.

- Så kan vi diskutere om man også bør bytte de tidligste rentbrennende ovnene, fra 1998-2008, da vil man kunne redusere utslippene ytterligere, forteller Seljeskog.

LES OGSÅ: Sjekk at bruktovnen er lovlig!

Må være «rentbrennende»

MINDRE SVEVESTØV FRA BIL ENN FRA OVN: Biltrafikken avgir mindre svevestøv og partikler på landsbasis, enn vedfyring. Ser vi på utslippet av PM10 (svevestøv), som er støvpartiklar med diameter på 10 µm og mindre, stammer 46 prosent fra vedfyring og kun 2 prosent fra veitrafikk. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
MINDRE SVEVESTØV FRA BIL ENN FRA OVN: Biltrafikken avgir mindre svevestøv og partikler på landsbasis, enn vedfyring. Ser vi på utslippet av PM10 (svevestøv), som er støvpartiklar med diameter på 10 µm og mindre, stammer 46 prosent fra vedfyring og kun 2 prosent fra veitrafikk. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Etter juli 1998 kom det krav om at alle ovner som installeres, skal være rentbrennende. Det er byggereglene som stiller krav om rentbrennende ildsteder. Norge har egne utslippskrav, det er derfor ikke tilstrekkelig at et ildsted er CE merket.

Sintef har gjort tester på utslipp fra vedovner, både gamle og rentbrennende fra de tidligste årgangene - og de aller nyeste rentbrennende ovnene.

Ifølge målingene fra Sintef, er det veldig mye å hente på å bytte de gamle ovnene med nye, men en «ny og rentbrennende ovn» er ikke bare «en ny og rentbrennende ovn»:

Det er også forskjeller på de tidligste rentbrennende ovnene, fra 1998 og tidlig 2000-tallet, og ovnene man får kjøpt i butikken i dag. Det kan derfor også ligge en stor gevinst i å bytte også de tidligste rentbrennende ovnene med de helst nyeste - når det kommer til å få redusert svevestøv- og partikkelutslipp.

- Fyring med gamle ovner bør forbys

SJEKK DETTE FØR DU KJØPER BRUKT: Skal du kjøpe brukt peisovn, bør du kontrollere at den er rentbrennende. Det er nemlig forbudt å installere eldre ovner fra før 1998, da disse ikke er rentbrennende. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK DETTE FØR DU KJØPER BRUKT: Skal du kjøpe brukt peisovn, bør du kontrollere at den er rentbrennende. Det er nemlig forbudt å installere eldre ovner fra før 1998, da disse ikke er rentbrennende. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Norsk Varme har etterlyst mer fokus på utslipp fra gamle vedovner, og har tidligere foreslått at fyring med gamle vedovner bør forbys.

- Vi har foreslått et forbud mot de gamle ovnene, som skulle trå i kraft fra 2022, og vi støtter at man kan forby å fyre i gamle ovner i tettbygde strøk der dette er et problem, allerede fra neste år, uttaler styreleder i Norsk Varme, Merethe S. Halvorsrød, til Dinside.

Bransjeforeningen ønsker en kombinasjon av et forbud mot gamle ovner, samt en tilskuddsordning for å friste flere til å bytte.

- Vi ser at utskiftingshastigheten til nye ovner har stoppet litt opp, og vi vet at det er ganske mange der ute som ikke bytter - vi trenger både pisk og gulrot for å komme dit vi vil, uttalter Halvorsrød.

Det er med vedovner som med elbiler ...

En ny vedovn med den nyeste teknologien, avgir inntil fire ganger mindre svevestøv, enn en gammel vedovn med ikke-rentbrennende teknologi.

- De nyeste ovnene på markedet nå klarer et utslipp på 4 gram per kilo ved (TSP, totalt partikkelutslipp, red. anm.), da forutsatt at de ikke misbrukes, mens en gjennomsnittlig ny modell, fra 1998-2008, er anslått til å slippe ut 12,2 gram. En gammel ovn slipper ut 17,4 gram, forteller Seljeskog. Disse faktorene varierer i tillegg om det er storbyer eller utkantstrøk det er snakk om.

- Det er med vedovner som med elbiler, varmepumper og annen teknologi, at nye krav og økt konkurranse om markedet raskere enn før, tvinger fram mer optimalisert teknologi. De ovnene som produseres i dag, er forholdsmessig mye bedre enn de som kom på 1998-2000-tallet, sier Seljeskog til Dinside.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) oppga 52 prosent av husholdningene som fyrte med ved, at de fyrte mest i ovner med ny teknologi (2013). Det finnes rundt 1 million gamle ovner og peiser i Norge, av totalt 2,5 millioner ildsteder.

I tillegg til at nye ovner produsert etter 1998, forbrenner bedre og dermed avgir mer varme per kilo ved - samtidig som de avgir mindre problematiske stoffer.

Seljeskog anbefaler også at folk med åpne peiser bør få satt inn en moderne peisinnsats: Disse er like gode som en ny vedovn.

PARTIKKELUTSLIPP: TSP er totalt partikkelutslipp, som ville gå fra 28 prosent til 18 prosent ved utskifting av alle gamle ovner på landsbasis. Foto: SINTEF
PARTIKKELUTSLIPP: TSP er totalt partikkelutslipp, som ville gå fra 28 prosent til 18 prosent ved utskifting av alle gamle ovner på landsbasis. Foto: SINTEF Vis mer
REDUKSJON I SVEVESTØV: Bytter man alle gamle ovner i Norge med nye og rentbrennende, er dette hvor mye mindre svevestøv man får: Fra 46 prosent til 33 prosent. Foto: SINTEF
REDUKSJON I SVEVESTØV: Bytter man alle gamle ovner i Norge med nye og rentbrennende, er dette hvor mye mindre svevestøv man får: Fra 46 prosent til 33 prosent. Foto: SINTEF Vis mer

LES OGSÅ: Sjekk at ovnen er rentbrennende- Også nye ovner har viktige utslipp!

Cristina Guerreiro, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU), har tidligere sagt til Dinside at vedfyring riktignok ikke er den eneste kilden til svevestøv - men at det er en stor bidragsyter til svevestøvproblemet i byene.

- Det er riktig at cirka halvparten av ovnene er gamle eller er åpen peis, og det er ikke tvil om at de helt klart burde byttes ut. Når det er sagt, så har også de nye ovnene viktige utslipp - det er ikke slik at de rentbrennende ovnene knapt slipper ut svevestøv, sier Guerreiro til Dinside.

Hun sier til Dinside at det er viktig å være oppmerksom på at produsentenes utslippstall refererer til målinger gjort under helt optimale forhold - som er noe helt annet enn hvordan folk flest faktisk fyrer hjemme.

- De faktiske utslippene er ikke ubetydelige. Man må forstå at man likevel slipper ut partikler som er giftige, sier Guerreiro.

- Bytt gjerne til en ny ovn, men fyr minst mulig med ved. Etterisolèr mest mulig, og fyr med strøm. Strøm er helt rent, i motsetning til vedfyring som ikke er helt uskyldig - i alle fall ikke under normale fyringsforhold, sier Guerreiro til Dinside.

LES OGSÅ: Slik fyrer du riktig


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer