Panelovn

Så mye koster det

Det blir fort dyrt å ha panelovnen påslått døgnet rundt.

PANELOVNER: Det blir veldig dyrt i lengden å ha en panelovn påslått døgnet rundt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
PANELOVNER: Det blir veldig dyrt i lengden å ha en panelovn påslått døgnet rundt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinterkulda har feid inn over landet og har brakt med seg et tosifret antall minusgrader til flere steder.

Med andre ord er fyringssesongen godt i gang, enten du har peis, bruker varmepumpe, vannbåren varme eller panelovner.

Varmepumpa kan gå og gå

Bruk av peis er en manuell oppgave siden du er nødt til å sette inn nye vedkubber titt og ofte, mens ovnene er det enklere å styre.

For varmepumpa er rådet å la den stå og gå gjennom hele døgnet for å sørge for at boligen holder en jevn temperatur. For hvis du skrur av varmepumpa om natta, må den jobbe hardt for å øke temperaturen i boligen når du slår den på igjen.

Men hvordan er det med panelovnene? Bør de også stå være påslått med en jevn temperatur gjennom dagen, eller bør de bare brukes når det er personer hjemme?

Følg prisen

Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, direktør teknisk seksjon i Nelfo, anbefaler å senke temperaturen på panelovnene på enkelte tidspunkter.

- Tradisjonelt sett har det vært anbefalt natt- og dagsenking, men det er ikke like enkelt nå som det er så store variasjoner i strømprisene.

Han anbefaler å følge med på strømprisene og styre varmen deretter. Da kan det være lurt å kjøpe en smart energimåler du kobler til strømmåleren i sikringsskapet ditt for å følge med på forbruk og pris for best mulig økonomi og energieffektivisering.

- Det er lurt å gå til innkjøp av en panelovn med styring, og gjerne sørge for at den kan bli en del av et smarthussystem som kan styre flere enheter, ikke bare varme.

Når det kommer til nattsenking, sier Jon-Steinar at her er det viktig å ikke overdrive.

- Ikke senk temperaturen med 10 grader, for det vil koste så mye å varme opp igjen, og da går vinningen opp i spinningen, forteller Hanstad.

I stedet anbefaler han tommelfingerregelen som sier at du bør senke temperaturen med 2-3 grader om natta.

Flere og flere panelovner er smarte og kan appstyres. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Flere og flere panelovner er smarte og kan appstyres. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Han får støtte fra de norske produsentene av panelovner, Adax og Mill, som begge anbefaler å unngå strømforbruk når du ikke er hjemme. Selskapene anbefaler også å senke temperaturen eller skru varmeovnen av om natta.

Har du en eller flere panelovner, bør du dermed sette opp tidsstyring slik at de slår seg av og på til gitte tidspunkter gjennom dagen.

Mange nyere panelovner har Wifi og en tilhørende app slik at du enkelt kan fjernstyre dem og sette opp ukeprogrammer der du bestemmer når og hvor varmt panelovnen skal fyre.

Har du en panelovn som ikke er smart, kan du kjøpe en tidsstyrer, en såkalt timer, som du kobler panelovnen til og deretter i stikkontakten. Husk bare å dobbeltsjekke at timerens maksimale belastning er over effekten til panelovnen.

Ellers er det viktig å skille mellom direkte elektrisk varme, som i panelovner der lufta går gjennom ovnen som varmer den opp, og skjult varme, slik som varmekabler. Varmekablene varmer opp et bygningsdel, som igjen avgir varme i rommet.

Jon-Steinar Sjøvik Hanstad er direktør for teknisk seksjon i Nelfo, Foto: Nelfo
Jon-Steinar Sjøvik Hanstad er direktør for teknisk seksjon i Nelfo, Foto: Nelfo Vis mer

I tillegg er det skjult varme som er nedstøpt i gulv, slik som de elektriske varmekablene på gulvet. Hanstad forteller at disse fint kan skrus av og senkes i en periode uten at det koster skjorta å slå den på igjen.

- Gulvet fungerer som et batteri og det kan være lurt å skru de av når du for eksempel lager mat for å kutte belastningen, og ikke gå over effektgrensen, som utløser en høyere effekttariff, forteller han.

Så mye koster det

I grafen under kan du se hvor mye det koster å ha på én panelovn på 2000 watt påslått en time på gitt tidspunkter gjennom døgnet. I den dyreste timen, mellom klokka 17 og 18, koster det over 17 kroner å ha én panelovn påslått i en time.

Merk likevel at strømstøtten spiser opp nesten halvparten av den summen, så den reelle prisen blir noe lavere. Tallene i grafen er en beregning av strømstøtte basert på snittprisen på spotpris mellom 1. og 13. desember.

De stiplete linjene viser hvor mye strømstøtten dekker av prisen i de ulike strømregionene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer