Så mye koster hytta deg

Hytteprisene er lave, renten er enda lavere. Men det er slett ikke sikkert det lønner seg å kjøpe.

HELÅRSBRUK: Hytte på fjellet er populært, og kan fint brukes hele året, slik som her, på Ustaoset, midt mellom Oslo og Bergen. Foto: ALL OVER PRESS
HELÅRSBRUK: Hytte på fjellet er populært, og kan fint brukes hele året, slik som her, på Ustaoset, midt mellom Oslo og Bergen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interessen for fjellhytter er økende, viser tall fra eiendomsmeglerforbundet Eiendom Norge. Det siste året har det blitt solgt 3 058 hytter på fjellet, sammenliknet med 2 806 for samme periode året før. Dette er en økning på 9 prosent. Prisene har i snitt økt med 6 prosent.

Det er kanskje ikke så rart: Dagens lave renter gjør det ekstra gunstig dersom en må låne store deler av beløpet.

Som en ekstra bonus har omleggingen av systemet for fastsetting av ligningsverdi for boliger gjort det mer gunstig å investere i en fritidsbolig enn i en sekundærbolig, gitt at du kommer i en formuesskatteposisjon.

Likevel bør du tenke deg om to ganger før du investerer i en fritidsbolig.

Så mye koster hytta deg

Verdien av å eie en hytte du kommer tilbake til, år etter år, selv når barndomshjemmet er solgt, og du selv har flyttet fire ganger de siste tyve årene, er uvurderlig. Kostnadene er lettere å ha kontroll på.

Med Dinsides hyttekalkulator kan du regne ut nøyaktig hvor mye det koster deg å ha hytte - hvert år. Dette er den rene kostnaden ved bare å eie en hytte. I tillegg kommer kommunale avgifter, og en rekke kommuner krever også inn eiendomsskatt på fritidsboliger.

Kalkulatoren beregner den renten du i stedet kunne mottatt om du solgte hytta og satte pengene i banken, samt den formueskatten du ville ha unngått uten hytte.

Den totale årskostnaden vil selvsagt være den samme uansett hvor mye eller lite du bruker hytta di, men vi beregner også døgnprisen. Slik er det enklere å sammenligne med hva det ville kostet deg å leie en hytte, eventuelt ta inn på hotell.

REGN UT: Dinsides hyttekalkulator

Folkehytta: 1,6 millioner

En gjennomsnittlig norsk hytte på fjellet koster nå omtrent 1,6 millioner kroner, viser Eiendom Norges statistikk.

Med et enkelt driftsbudsjett, og god bruk av hytten (juleferien, vinterferien, påsken, et par helger i løpet av året, samt en uke i sommerferien, 40 dager) vil døgnprisen på hytten være 2.094 kroner. Totalkostnad for året er 83.760 kroner.

Det er ganske mange døgn på hotell - eller flere uker i ulike leide hytter.

Merk at om du bor på hotell vil utgifter til mat og drikke spise en større del av feriebudsjettet enn om du kan lage alle måltider selv.

Leie hytte på åremål

Ønsker du å komme tilbake til samme hytte over lenger tid, er det mulig å leie hytter for hele sesonger.

På Finn.no finner du en fin oversikt over hytter som er mulig å leie på åremål. Det trenger heller ikke koste all verden, om du ikke ha en hytte med badstu og boblebad midt i skibakken.

Enkle hytter eller leiligheter får du fra 20-25.000 kroner per år. Større hytter i populære områder eller nært skisenter koster gjerne fra 120-175.000 kroner per sesong.


To av fem bruker bare hytta en til fire uker i året, ifølge en undersøkelse utført på vegne av av Nordea i 2010. Da stiller situasjonen seg annerledes. Bruker du hytta to uker i året, 14 dager, blir prisen per døgn hele 5.983 kroner. Totalkostnaden vil være den samme som for eksempelet over.

Likeledes om hytten er mer verdt enn gjennomsnittshytten: En stor og komfortabel hytte med alle fasiliteter i et populært hytteområde koster fort tre-fire millioner kroner. Våre beregninger viser at dersom du har cirka 50.000 kroner i årlige driftskostnader på en hytte til 3,5 millioner kroner, og bruker den 30 dager, i året, koster hvert døgn der 5.190 kroner. Årlig kostnad er 155.700 kroner.

Tjen penger på hytta di

Utleiehjelp på nett:

DEN NYE DELINGSØKONOMIEN: Anne Egeland, Bård Stokke og Merete Sæther leier ut rom gjennom nettjenesten Airbnb.

LES MER: - Vi gjør det mest for gøy


Når du eier en hytte, har du gleden av å komme tilbake, igjen og igjen, til et sted du vet hvordan virker. I motsetning til en leiehytte, der du ikke vet om det står salt, pepper og kaffefilter, har du stort sett kontroll på hvilken stand hytta er i når du kommer fram.

Men er du villig til å dele på hytta, kan du spe på budsjettet ved å leie ut:

Du kan leie ut skattefritt for inntil 10.000 kroner per år. Overstiger leieinntektene dette beløpet vil du skattlegges for 85 prosent av det overskytende beløpet. Den inntekten skattlegges som normal kapitalinntekt, med 25 prosent.

Du kan trekke fra kostnader som er knyttet til utleie, for eksempel vask av hytte, kopiering av nye nøkler, et cetera, men normalt vedlikehold eller opprustning av hytten vil du ikke kunne trekke fra på skatten.

Dersom du bestemmer deg for å leie ut hytta et helt år og ikke bruker den selv, vil du måtte skatte 25 prosent av hele inntekten. Fordelen er likevel at du da kan trekke fra langt mer. Blant annet vedlikehold, kommunale avgifter, forsikring, festeavgift, annonsering av hytta, eiendomsskatt, slitasje av møbler, reiser, lys og varme (dersom det er inkludert i leien).

Synes du det virker stressende å leie ut? Profesjonelle aktører står klare til å gjøre jobben for deg, mot en prosentandel av inntektene. Et annet alternativ er den sosiale boligdeletjenesten AirBnB.

Oppdatert sist i forbindelse med påska 2016

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer