Så mye koster latskapen

Elektriske apprater på standby står for fem prosent av strømregningen.

Fjernkontrollen bør kun brukes til å skifte kanaler. Når du er ferdig med å se på TV bør du komme deg opp av sofaen og skru av TV-en manuelt. Foto: Colourbox.com
Fjernkontrollen bør kun brukes til å skifte kanaler. Når du er ferdig med å se på TV bør du komme deg opp av sofaen og skru av TV-en manuelt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har det vært viktigere å spare på strømmen. Strømprisene har skutt i været, og gjennomsnittlig pris per kWh er nå drøye 66 øre, men spotprisen på strøm har vært oppe i over 11 kroner per kWh - og det uten nettleie og avgifter.

Betaler du for mye for strømmen?

Finn billigste strømleverandør med DinSide

Kutt utgiftene

Annet enn å bytte til den strømleverandøren som er billigst for deg og ditt forbruk, er det lite du kan gjøre for å påvirke strømprisene. Men det er mye du kan gjøre for å kutte forbruket.

Ifølge SSB lå gjennomsnittlig strømforbruk per husholdning på 16.200 kWh i 2006. I perioden 1991-2001 lå strømforbruket litt høyere, rundt 18.000 kWh per husholdning, men etter dette, kanskje spesielt strømkrisen vinteren 2002/2003, har forbruket sunket noe.

Se gjennomsnittlig energiforbruk per kvadratmeter for ulike boligtyper her.

Du kaster bort 425 kroner

Tar vi en enebolig på 120 kvadratmeter, bruker denne drøye 17.000 kWh per år. Med dagens gjennomsnittlige strømpriser vil dette si årlige utgifter fra rundt 8.500 kroner. Av dette går 425 kroner til absolutt ingen ting. Det er ladere som står igjen i stikkontakten uten at du bruker dem, eller for eksempel TV-en som alltid står klar til bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.