Strømforbruk i boligen

Så mye strøm bruker dingsene i hjemmet ditt

Vi har målt alt fra mobilladere til robotstøvsugere.

ROBOTSTØVSUGEREN: Mens en vanlig støvsuger trekker rundt 900 watt under bruk, bruker denne batteridrevne robotstøvsugeren rundt 35 watt når den lader. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ROBOTSTØVSUGEREN: Mens en vanlig støvsuger trekker rundt 900 watt under bruk, bruker denne batteridrevne robotstøvsugeren rundt 35 watt når den lader. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi i Dinside har ofte fokus på saker om strømsparing, og har blant annet tatt for oss sparetiltakene som fungerer - og dem som ikke gir fullt så god effekt.

Tidligere har vi beregnet hvor mye strøm de ulike apparatene i en gjennomsnittlig husholdning bruker i løpet av ett år. Vi har også regnet på hvordan du kan redusere utgiftene til oppvarming og nedkjøling, og skrevet mye om LED-pærer kontra halogen- og glødelamper.

Men hva koster apparatene våre her og nå? Med andre ord: Hvilke kan vi med fordel skru av og hvilke bør vi bruke mindre for å redusere utslaget på strømregninga neste måned?

Slik målte vi

For å finne ut dette gikk vi først til innkjøp av en energimåler fra Clas Ohlson, men vi har senere begynt å bruke Samsungs smartkontakt i SmartThings-serien.

Disse to målerne koster mellom 200 og 299 kroner, og du kan kanskje ikke forvente vitenskapelig nøyaktighet – vi er klar over at det finnes mange feilkilder her.

Med en smartkontakt kan du fjernstyre dingsene dine, men også se strømforbruket. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Med en smartkontakt kan du fjernstyre dingsene dine, men også se strømforbruket. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Blant annet at mange apparater bruker mye effekt i en oppstartsfase, for så å flate ut gradvis til et lavere nivå. Ladere viser for eksempel høyere verdier når batteriet er tomt enn når den nærmer seg slutten av ladesyklusen.

Vi tester for øvrig ikke varmekilder i denne omgang, og heller ikke vaskemaskin, komfyr og vaskemaskin.

Det vi først og fremst ville vite, var hvor mye de mange mindre «av og på»-dingsene våre bruker. Vi ble mildt overrasket over resultatet.

PS. Har du fått åpnet HAN-kontakten i din AMS-måler, kan du også se boligens totale strømforbruk i sanntid hvis du kobler til en måler. Tibber og Oss/Vibb er to av strømselskapene som selger slike målere.

STRØMFORBRUK: I blant annet Oss-appen kan du se boligens totale strømforbruk i sanntid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
STRØMFORBRUK: I blant annet Oss-appen kan du se boligens totale strømforbruk i sanntid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Se tabell med alle måleresultatene nederst i artikkelen.

Støvsugere i kilowatt-klassen

Vi begynte med selve strømslukeren blant de tingene vi nok kunne brukt oftere: støvsugeren. For sikkerhets skyld er vi utstyrt med to hjemme hos oss, en cirka 10 år gammel Electrolux og en eldre Dyson.

Mens Dyson brukte 1340 watt, brukte Electrolux 1288. Ikke en betydelig forskjell, med andre ord.

Det er tydeligvis begrenset hva du kan gjøre for å få støvsugermotorer ned i strømforbruk, for de fleste av dagens modeller ligger på omtrent samme nivå som vår tilårskomne Electrolux, selv om nyere EU-krav begrenser forbruket til 900 watt fra tidligere 1600.

Så har vi de nye konkurrentene til de tradisjonelle støvsugerne. Nemlig trådløs og robotstøvsuger.

En fulladet Dyson V11 koblet til laderen, har et forbruk på 0 watt, og når den lader er ikke effekten på mer enn 35 watt, viser våre tester. Ladetida fra 0 til 100 prosent er på rundt 4–5 timer.

DYSON V11: Ladeeffekten ligger på rundt 35 watt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DYSON V11: Ladeeffekten ligger på rundt 35 watt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Forbruket til robotstøvsugeren Roborock S5 Max ligger på mellom 0 og 2 watt i standby, og ikke mer enn 21 watt når den lader.

På den andre enden av spekteret har vi induksjonslader til elektrisk tannbørste og DAB-klokkeradio. Tannbørsten bruker bare 1 watt, og DAB-radioen av merket Pop trekker bare 3 watt når den er slått på og 1 watt når den står i standby om natta.

KNAPT MERKBART: Har du denne på nattbordet, vil du neppe gå konkurs på strømregninga... Foto: Tore Neset
KNAPT MERKBART: Har du denne på nattbordet, vil du neppe gå konkurs på strømregninga... Foto: Tore Neset Vis mer

Radioer og lydutstyr

For de som måtte mene at DAB trekker mer strøm enn de gamle FM-radioene kan vi opplyse at vår Tivoli Model One trekker 3 watt ved normalt kjøkkenvolum.

Men da må vi jo ta forbehold om at det sitter et betydelig kraftigere forsterker i Tivoli-en i forhold til DAB-radioen.

BOSE: 25W på maks volum. Foto: Bjørn E Loftås
BOSE: 25W på maks volum. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer

Når vi først snakker om lyd, var vi veldig spente på hvordan vårt overdimensjonerte stereoanlegg med CD-spiller, DAC, forforsterker og 2 x 350 watt effektforsterker ville slå ut på måleren.

Vi satte alle apparatene på en «padde» og skrudde på. I standby trakk hele anlegget 7 watt. På litt over behagelig stuevolum kom vi opp i 80 watt.

Uten musikk i påskrudd tilstand viste måleren 71 watt. Å sette anlegget i standby når vi ikke bruker det er dermed en god idé.

Vi målte også forbruket på en Bose Soundtouch 20 høyttaler. Denne brukte rundt 5 watt ved strømming fra Spotify når vi spilte lav bakgrunnsmusikk under middagen, og 20-25 watt på full guffe (men da måtte vi holde oss for ørene av flere grunner). Langt mer strømgjerrig enn anlegget - naturlig nok.

Sonos One er også mer strømgjerrig enn både Bose-høyttaleren og anlegget, og ligger på rundt 7 watt med middels volum. I standby registrerte vi rundt 3–4 watt.

Lydplanken vår fra LG trakk rundt 25 watt på full lydstyrke og DTX aktivert. Merk imidlertid at denne har en trådløs basskasse som også trekker en del når du skrur opp volumet. Denne rakk vi ikke å teste i denne omgang.

XBOX: Xbox Series X er kraftigere enn Xbox Series S, og drar dermed også mer strøm. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
XBOX: Xbox Series X er kraftigere enn Xbox Series S, og drar dermed også mer strøm. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

TV og multimedia

De fleste hjem har i dag én, to eller flere TV-er. Vi har målt forbruket på flere ulike modeller: en 70-tommer i stua, en 50-tommers Panasonic plasmaskjerm i kjellerstua, mens junior har en litt eldre 40 tommers Sony LCD-TV til spillbruk på gutterommet.

I tillegg har vi en nykommer, som er en OLED-TV fra LG på 75 tommer.

Plasmaskjermen trakk 22 watt i dvale, 149 watt i strømsparingsmodus og 265 watt ved THX- anbefalt hjemmekino-innstilling.

STORSKJERM: Merk at jo større TV-ene blir, desto mer strøm bruker de gjerne. Her, en 70-tommer fra LG, som bruker over 200 watt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STORSKJERM: Merk at jo større TV-ene blir, desto mer strøm bruker de gjerne. Her, en 70-tommer fra LG, som bruker over 200 watt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Forskjell på TV-er

Spill-TV-en nøyde seg med mer beskjedne 147 watt i dynamisk spillmodus, mens den trakk bare 1 watt i dvale. Altså langt mindre enn plasmamodellen over hele fjøla.

APPLE TV: Bruker veldig lite strøm. Foto: Bjørn E Loftås
APPLE TV: Bruker veldig lite strøm. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer

Plasmateknologien er jo historie, og de aller fleste TV-er i dag er av LED-typen. En ny 55-tommer vil ifølge tall som produsentene selv oppgir typisk trekke mellom 60 og 80 watt i påslått tilstand. Du kan med andre ord spare en god del på å skifte ut din gamle plasma med en nyere LED-modell.

Vår 70 tommer LED-TV fra LG, trakk derimot i overkant av 200 watt under bruk, med lyden på lavt volum. Det er ganske mye mer enn en typisk 55-tommer, noe som er greit å være klar over dersom du drømmer om stor TV. I standby brukte den imidlertid ikke mer enn 0,8 watt.

Det nyeste tilskuddet, en OLED-TV på 75 tommer, gjorde det ikke så aller verst, men vi ser at mye avhenger av bruk og modus. Med HDR aktivert lå forbruket på mellom 190 og 230 watt mens vi strømmet Netflix.

I standby: 0 watt.

75 TOMMER: LGs OLED-TV hadde omtrent samme strømforbruk som en eldre LED-modell. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
75 TOMMER: LGs OLED-TV hadde omtrent samme strømforbruk som en eldre LED-modell. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Norge er et kaldt land, og mange mener at det apparatene våre bruker i antall watt oppveies av varmen de samme apparatene skiller ut. Dette er nok delvis sant om vinteren, men du bruker jo tross alt TV og kaffetrakter om sommeren også.

Apple TV brukte rundt 10 watt under strømming fra YouTube og 2,6 watt i hovedmenyen. Ikke store forbruket, med andre ord.

Google Chromecast Ultra brukte enda mindre, rundt 4,5 watt under strømming fra YouTube. I standby brukte den litt mer, rundt 3,5 watt.

Konsollene

Og spillutstyret? Tidligere har vi registrert at PlayStation 4 ga 75 watts utslag på måleren når den var i gang, men hva med de nye konsollene? Vi har ikke fått undersøkt PlayStation 5 selv ennå, men ifølge denne studien ligger det på mellom 160 og 200 watt.

Hva med konkurrenten Xbox Series S|X? De har vi fått testet grundigere, og det viser seg blant annet at Xbox Series S drar mindre strøm enn PlayStation 4 når vi spiller: 65 watt.

Xbox Series X hadde et mye høyere forbruk som lå mellom 160 og 170 watt, men avslått er ikke forskjellen like stor.

I strømmodus, som setter Xbox-konsollen i standby, lå forbruket på begge mellom 0 og 1,3 watt, mens når «øyeblikkelig på» var aktivert, lå det mellom 7 og 12 watt.

Øyeblikkelig på sørger for at spill og apper oppdateres i bakgrunnen og gjør at oppstart av konsollen bare et på noen få sekunder. Til gjengjeld forbruker det mer strøm enn standby.

Hvor mye koster det å lade mobilen?

På grunn av brannfaren frarådes det å lade mobilen om natta.

Men sju av ti nordmenn gjør det likevel, ifølge en undersøkelse TNS Gallup gjorde på oppdrag fra Norsk Brannvernforening for en tid tilbake.

Men strømforbruket er i hvert fall beskjedent. Tidligere har vi målt forbruket med den medfølgende laderen, men blant annet Apple og Samsung har sluttet å levere med lader i esken, så vi har brukt en USB-C-lader (30 watt) som følger med nyeste MacBook Air for å måle forbruket til Galaxy S21+. Her lå forbruket på 15,9 watt.

For iPhone har vi brukt den gamle standardladeren på 10 watt, som også er det forbruket ligger på under lading.

I begge disse eksemplene avhenger strømforbruket av type lader, og Galaxy S21+ støtter raskere lading enn 15,9 watt.

Med andre ord: Det koster deg bare småpenger å lade mobilen, selv om du (i strid med alle råd) lar laderne står i kontaktene hele tida.

Når det gjelder MacBook Air M1, lå ladingen på stabile 31,4 watt.

TREKKER STRØM: Brødristeren bruker 879 watt for å gjøre skivene sprø. Foto: Tore Neset
TREKKER STRØM: Brødristeren bruker 879 watt for å gjøre skivene sprø. Foto: Tore Neset Vis mer

Strømslukere på kjøkkenet

De fleste er klar over at komfyren trekker mye strøm. Men hva med de andre tingene vi bruker daglig på kjøkkenet?

Både vannkokeren og kaffetrakteren overrasket oss som sanne strømslukere med henholdsvis 784 og 879 watt under oppvarmingsprosessen.

Heldigvis er det jo ikke så mange minuttene pr. dag de er i bruk. Trakteren trakk for øvrig 58 watt kontinuerlig når den bare holdt kaffen varm.

Utgjør bare hundrelapper

Ifølge Enøks oversikt koster uansett apparatene i huset minimalt i forhold til de store strømslukerne som oppvarming og belysning.

Beregningene, som er gjort for noen år siden, baserer seg på en pris på 50 øre pr. kilowattime. For oppdaterte strømpriser se Strømpris.no.

Dersom du legger sammen kaffetrakteren, støvsugeren, brødristeren, stereoanlegget og TV-en kommer du bare opp i noen få hundrelapper i løpet av ett år for alt sammen, selv med dagens høye strømpris.

Til sammenligning utgjør belysning og oppvarming rundt 11 000 i året for en norsk gjennomsnittsbolig, fortsatt med utgangspunkt i Enøks 50-øring.

Alle resultatene:

 • Dyson støvsuger : 1340W
 • Electrolux støvsuger: 1288W
 • Moccamaster kaffetrakter: 1532W ved brygging, 58 ved oppvarming
 • Electrolux brødrister: 879W
 • Apple TV 4. generasjon: 10,3W ved strømming, 2,6W i ventemodus
 • Chromecast Ultra: 4,5W ved strømming, 3,4W i ventemodus
 • Altibox TV-boks: 6W i dvale, 7W påslått
 • LG lydplanke med DTX: Maks 25W
 • Bose Soundtouch 20 III: Maks 25W
 • McIntosh stereoanlegg: 31W i dvale, 71W uten musikk, 80W på høyt stuevolum
 • Onkyo hjemmekinoreceiver: 31W ved filmvolum, 8W i dvale
 • Pop DAB klokkeradio: 1W Tivoli FM-radio: 3W
 • LG 70-tommer LED-TV med HDR og 4K: 205W under bruk, 0,8W i standby
 • Panasonic plasma-TV: 22W i dvale, 194W normal, 265W i kinomodus
 • Sony LCD-TV: 1W dvale, 147W spillmodus
 • Sony PlayStation 4 spillkonsoll: 75W
 • Netgear trådløs ruter: 8W
 • Braun elektrisk tannbørste (lader): 1W
 • Braun barbermaskin (lader): 6W
 • Princess bordvifte: 17W på full effekt
 • Samsung Kjøl/frys: 37W (motor i gang)
 • Philips vannkoker: 784W
 • Apple iMac stasjonær data: I dvale 1W, i bruk 153W
 • Apple iPhone-lader: 10 watt.
 • MacBook Air M1: 31,4 watt
 • Galaxy S21+ (med MacBook-lader): 15,9 watt
 • Xbox Series S: 65 watt
 • Xbox Series X: 160–170 watt
 • Roborock S5 Max: 21 watt
 • Dyson V11: 35 watt
 • LG CX75 OLED: 190–230 watt
 • Sonos One: 7 watt

Av dette utgjør belysning 1400 kroner. Dette tallet vil etter alt å dømme være langt mindre hvis du alt har byttet ut gamle glødelamper med strømsparende LED-pærer.

Uansett hvordan man regner, er det beskjedne beløp å spare på å redusere bruken av husholdnings- og underholdningsprodukter i hjemmet.

Sist oppdatert med flere nye dingser mai 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer