Strømforbruk i boligen

Så mye strøm bruker dingsene i hjemmet ditt

Vi har målt alt fra mobilladere til støvsugere.

HVA TREKKER MEST: Varmepumpe, lydplanke, TV og høyttalere - alt trekker strøm, men enkelte dingser trekker langt mindre enn vi hadde trodd. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HVA TREKKER MEST: Varmepumpe, lydplanke, TV og høyttalere - alt trekker strøm, men enkelte dingser trekker langt mindre enn vi hadde trodd. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Strømmen er rekorddyr for tiden, og mange forventer at den kommer til å bli enda dyrere senere i vinter hvis kulda fortsetter. Dette gjør at mange må vurdere tiltak for å holde strømregningene på et akseptabelt nivå.

Vi i Dinside har den siste tiden hatt fokus på saker om strømsparing, og har blant annet tatt for oss sparetiltakene som fungerer - og dem som ikke gir fullt så god effekt.

Tidligere har vi beregnet hvor mye strøm de ulike apparatene i en gjennomsnittlig husholdning bruker i løpet av ett år. Vi har også regnet på hvordan du kan redusere utgiftene til oppvarming og nedkjøling, og skrevet mye om LED-pærer kontra halogen- og glødelamper.

Men hva koster apparatene våre her og nå? Med andre ord: Hvilke kan vi med fordel skru av og hvilke bør vi bruke mindre for å redusere utslaget på strømregninga neste måned?

Billig-måler gjorde jobben

For å finne ut dette gikk vi til innkjøp av et en energimåler fra Clas Ohlson.

Til 200 kroner kan du kanskje ikke forvente vitenskapelig nøyaktighet, og vi er klar over at det finnes mange feilkilder her.

Blant annet at mange apparater bruker mye effekt i en oppstartsfase, for så å flate ut gradvis til et lavere nivå. Ladere viser for eksempel høyere verdier når batteriet er tomt enn når den nærmer seg slutten av ladesyklusen.

MÅLEREN: For 200 kroner kan du se hvor mye strøm hver enkelt av apparatene du har i huset bruker. Her måler vi lading av en iPhone. Foto: TORE NESET
MÅLEREN: For 200 kroner kan du se hvor mye strøm hver enkelt av apparatene du har i huset bruker. Her måler vi lading av en iPhone. Foto: TORE NESET Vis mer

Vi tester for øvrig ikke varmekilder i denne omgang, og heller ikke vaskemaskin, komfyr og vaskemaskin.

Det vi først og fremst ville vite, var hvor mye de mange mindre «av og på»-dingsene våre bruker. Vi ble mildt overrasket over resultatet.

Se tabell med alle måleresultatene nederst i artikkelen.

Støvsugere i kilowatt-klassen

Vi begynte med selve strømslukeren blant de tingene vi nok kunne brukt oftere: støvsugeren. For sikkerhets skyld er vi utstyrt med to hjemme hos oss, en ca. 10 år gammel Electrolux en så godt som ny Dyson.

STORSPISEREN: Dyson-støvsugeren jafset i seg 1340 watt. Heldigvis er det ikke så ofte vi bruker den... Foto: TORE NESET
STORSPISEREN: Dyson-støvsugeren jafset i seg 1340 watt. Heldigvis er det ikke så ofte vi bruker den... Foto: TORE NESET Vis mer

Vi forventet vel at den nye skulle være mer strømsnill enn den gamle, men den gang ei. Mens Dyson brukte 1340 watt, brukte Electrolux 1288.

Overraskende liten forskjell, tatt i betraktning at Dyson frykter at de nye EU-reglene skal ødelegge markedet for dem.

Det er tydeligvis begrenset hva du kan gjøre for å få støvsugermotorer ned i strømforbruk, for de fleste av dagens modeller ligger på omtrent samme nivå som vår tilårskomne Electrolux.

På den andre enden av spekteret har vi induksjonslader til elektrisk tannbørste og DAB-klokkeradio. Tannbørsten bruker bare 1 watt, og den helt nye DAB-radioen av merket Pop trekker bare 3 watt når den er slått på og 1 watt når den står i standby om natta.

Radioer og lydutstyr

For de som måtte mene at DAB trekker mer strøm enn de gamle FM-radioene kan vi opplyse at vår Tivoli Model One trekker 3 watt ved normalt kjøkkenvolum.

Men da må vi jo ta forbehold om at det sitter et betydelig kraftigere forsterker i Tivoli-en i forhold til DAB-radioen.

KNAPT MERKBART: Har du denne på nattbordet, vil du neppe gå konkurs på strømregninga... Foto: Tore Neset
KNAPT MERKBART: Har du denne på nattbordet, vil du neppe gå konkurs på strømregninga... Foto: Tore Neset Vis mer

Når vi først snakker om lyd, var vi veldig spente på hvordan vårt overdimensjonerte stereoanlegg med CD-spiller, DAC, forforsterker og 2 x 350 watt effektforsterker ville slå ut på måleren.

Vi satte alle apparatene på en «padde» og skrudde på. I standby trakk hele anlegget 7 watt. På litt over behagelig stuevolum kom vi opp i 80 watt.

Uten musikk i påskrudd tilstand viste måleren 71 watt. Å sette anlegget i standby når vi ikke bruker det er dermed en god idé.

BOSE: 25W på maks volum. Foto: Bjørn E Loftås
BOSE: 25W på maks volum. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer

Vi målte også forbruket på en Bose Soundtouch 20 høyttaler. Denne brukte rundt 5 watt ved strømming fra Spotify når vi spilte lav bakgrunnsmusikk under middagen, og 20-25 watt på full guffe (men da måtte vi holde oss for ørene av flere grunner). Langt mer strømgjerrig enn anlegget - naturlig nok.

Lydplanken vår fra LG trakk rundt 25 watt på full lydstyrke og DTX aktivert. Merk imidlertid at denne har en trådløs basskasse som også trekker en del når du skrur opp volumet. Denne rakk vi ikke å teste i denne omgang.

TV og multimedia

De fleste hjem har i dag to TV-er eller fler. Selv har vi 70 tommer i stua, en 50 tommers Panasonic plasmaskjerm i kjellerstua, mens junior har en litt eldre 40 tommers Sony LCD-TV til spillbruk på gutterommet.

Plasmaskjermen trakk 22 watt i dvale, 149 watt i strømsparingsmodus og 265 watt ved THX- anbefalt hjemmekino-innstilling.

SPILL MED GOD SAMVITTIGHET: Konsoll og TV bruker til sammen 222 watt. Foto: Tore Neset
SPILL MED GOD SAMVITTIGHET: Konsoll og TV bruker til sammen 222 watt. Foto: Tore Neset Vis mer

Forskjell på TV-er

Spill-TV-en nøyde seg med mer beskjedne 147 watt i dynamisk spillmodus, mens den trakk bare 1 watt i dvale. Altså langt mindre enn plasmamodellen over hele fjøla.

Plasmateknologien er jo historie, og de aller fleste TV-er i dag er av LED-typen. En ny 55-tommer vil ifølge tall som produsentene selv oppgir typisk trekke mellom 60 og 80 watt i påslått tilstand. Du kan med andre ord spare en god del på å skifte ut din gamle plasma med en nyere LED-modell.

STORSKJERM: Merk at jo større TV-ene blir, desto mer strøm bruker de gjerne. Her, en 70-tommer fra LG, som bruker over 200 watt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STORSKJERM: Merk at jo større TV-ene blir, desto mer strøm bruker de gjerne. Her, en 70-tommer fra LG, som bruker over 200 watt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Vår 70 tommer LED-TV fra LG, trakk derimot i overkant av 200 watt under bruk, med lyden på lavt volum. Det er ganske mye mer enn en typisk 55-tommer, noe som er greit å være klar over dersom du drømmer om stor TV. I standby brukte den imidlertid ikke mer enn 0,8 watt.

Norge er et kaldt land, og mange mener at det apparatene våre bruker i antall watt oppveies av varmen de samme apparatene skiller ut. Dette er nok delvis sant om vinteren, men du bruker jo tross alt TV og kaffetrakter om sommeren også.

APPLE TV: Bruker veldig lite strøm. Foto: Bjørn E Loftås
APPLE TV: Bruker veldig lite strøm. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer

Og spillutstyret? Playstation 4 ga 75 watts utslag på måleren når den var i gang. Apple TV brukte rundt 10 watt under strømming fra YouTube og 2,6 watt i hovedmenyen. Ikke store forbruket, med andre ord.

Google Chromecast Ultra brukte enda mindre, rundt 4,5 watt under strømming fra YouTube. I standby brukte den litt mer, rundt 3,5 watt.

Hvor mye koster det å lade mobilen?

På grunn av brannfaren frarådes det å lade mobilen om natta.

Men sju av ti nordmenn gjør det likevel, ifølge en undersøkelse TNS Gallup gjorde på oppdrag fra Norsk Brannvernforening for en tid tilbake.

Men strømforbruket er i hvert fall beskjedent. Vi målte både en standard USB-lader med en ny HTC One A9 Android-telefon og ladere for iPhone og iPad med en iPhone.

HTC-laderen trakk 11 watt under oppladingen, og stabiliserte seg på 3 watt etter at oppladingen var ferdig.

Med iPhone var strømforbruket betydelig lavere. Den lille iPhone-laderen trakk 6 watt under opplading, mens den større iPad-varianten trakk én watt mer. Begge laderne stabiliserte seg på 2 watt når telefonen var fulladet.

Med andre ord: Det koster deg bare småpenger å lade mobilen, selv om du (i strid med alle råd) lar laderne står i kontaktene hele tida.

Strømslukere på kjøkkenet

De fleste er klar over at komfyren trekker mye strøm. Men hva med de andre tingene vi bruker daglig på kjøkkenet?

TREKKER STRØM: Brødristeren bruker 879 watt for å gjøre skivene sprø. Foto: Tore Neset
TREKKER STRØM: Brødristeren bruker 879 watt for å gjøre skivene sprø. Foto: Tore Neset Vis mer

Både vannkokeren og kaffetrakteren overrasket oss som sanne strømslukere med henholdsvis 784 og 879 watt under oppvarmingsprosessen.

Heldigvis er det jo ikke så mange minuttene pr. dag de er i bruk. Trakteren trakk for øvrig 58 watt kontinuerlig når den bare holdt kaffen varm.

Utgjør bare hundrelapper

Ifølge Enøks oversikt koster uansett apparatene i huset minimalt i forhold til de store strømslukerne som oppvarming og belysning.

Beregningene, som er gjort for noen år siden, baserer seg på en pris på 50 øre pr. kilowattime. For oppdaterte strømpriser se Strømpris.no.

Dersom du legger sammen kaffetrakteren, støvsugeren, brødristeren, stereoanlegget og TV-en kommer du bare opp i noen få hundrelapper i løpet av ett år for alt sammen, selv med dagens høye strømpris.

Til sammenligning utgjør belysning og oppvarming rundt 11.000 i året for en norsk gjennomsnittsbolig, fortsatt med utgangspunkt i Enøks 50-øring.

Av dette utgjør belysning 1.400 kroner. Dette tallet vil etter alt å dømme være langt mindre hvis du alt har byttet ut gamle glødelamper med strømsparende LED-pærer.

Uansett hvordan man regner, er det beskjedne beløp å spare på å redusere bruken av husholdnings- og underholdningsprodukter i hjemmet.

Sist oppdatert med flere nye dingser 24.1.2019

Alle resultatene:

 • Dyson støvsuger : 1340W
 • Electrolux støvsuger: 1288W
 • Moccamaster kaffetrakter: 1532W ved brygging, 58 ved oppvarming
 • Electrolux brødrister: 879W
 • Apple TV 4. generasjon: 10,3W ved strømming, 2,6W i ventemodus
 • Chromecast Ultra: 4,5W ved strømming, 3,4W i ventemodus
 • Altibox TV-boks: 6W i dvale, 7W påslått
 • LG lydplanke med DTX: Maks 25W
 • Bose Soundtouch 20 III: Maks 25W
 • McIntosh stereoanlegg: 31W i dvale, 71W uten musikk, 80W på høyt stuevolum
 • Onkyo hjemmekinoreceiver: 31W ved filmvolum, 8W i dvale
 • Pop DAB klokkeradio: 1W Tivoli FM-radio: 3W
 • LG 70-tommer LED-TV med HDR og 4K: 205W under bruk, 0,8W i standby
 • Panasonic plasma-TV: 22W i dvale, 194W normal, 265W i kinomodus
 • Sony LCD-TV: 1W dvale, 147W spillmodus
 • Sony Playstation 4 spillkonsoll: 75W
 • Netgear trådløs ruter: 8W
 • Braun elektrisk tannbørste (lader): 1W
 • Braun barbermaskin (lader): 6W
 • Princess bordvifte: 17W på full effekt
 • Samsung Kjøl/frys: 37W (motor i gang)
 • Philips vannkoker: 784W
 • Apple iMac stasjonær data: I dvale 1W, i bruk 153W
 • Apple iPhone-lader: 6W
 • Apple iPad-lader: 7W
 • HTC USB-lader for Android-telefon: 11W

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer