Så mye tid tar de ulike delene av salgsprosessen

Dette er de vanligste trinnene i en salgsprosess, og hvor mye tid meglerne i praksis bruker på dem.

Publisert
Sist oppdatert

Meglerne tar 2.000 kroner timen

 1. TEST: Har du en A-, B- eller C-bolig?
 2. Så mye tid tar de ulike delene av salgsprosessen


DinSide har tatt hensyn til at flere av oppgavene er rutiniserte og automatiserte, og ofte tar kortere tid enn det meglerne selv vil hevde.

 • Forarbeid: Befaring og salgsmøte med de som skal selge boligen. Dette er for å få oppdraget. Ofte gir de en verdivurdering her eller etterpå. Meglerne må dra til kundenes bolig, noe som tar tid. Tidsbruk: To timer.

 • Salgsmateriell: Å lage salgsoppgave/prospekt pluss annonser til avis og Internett. Sekretærer gjør ofte dette. Standardformuleringer annonse- og prospektmaler ligger klare. Tidsbruk: To timer.

 • Papirarbeid: Tinglysning av skjøte, bestilling av takstmann og innhenting av annen dokumentasjon. Tidsbruk: En time. MEN: Her kan de koste gjennom 10 oppdrag på en tur.

 • Visninger: Tre visninger på en time hver. Meglerne er ofte tilstede på den første visningen, mens visningsassistentene overtar på visningene i helgene. Siden assistentene har lav lønn, reduserer dette kostnadene. Tidsbruk: To - tre timer.

 • Budrunden: Budrunden tar ofte en dag eller to, men beslaglegger nok ikke mer enn en til to timer i effektiv behandling. Det kan ta mindre tid i gode tider, og mer tid i dårlige tider. Meglerne fungerer i praksis som salgsfremmende mellommenn mellom budgiverne. Av og til sjekker de budgivernes finansiering. Tidsbruk: To til fire timer.

 • Kontraktsmøte: Kontraktsmøtet med ny og gammel eier er ofte en nitidig affære med gjennomgang av kontrakter. Tidsbruk: To timer.

 • Oppgjør: Oppgjør og regnskapsføring av et oppdrag avslutter salget. Det inkluderer tinglysning av pant, betaling av dokumentavgift til staten samt fordeling av kroner til megler, selger og bank. Herunder ligger juridisk overdragelse av eiendommen. Tidsbruk: To timer.

  SAMLET TIDSBRUK: 13 - 16 timer.

  I tillegg kommer overtakelsen av boligen. Siden meglerne lar kjøper og selger ordne dette seg imellom, er dette utelatt.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer