Strømming i stedet for TV?

Så nærme TV-tilbudet kan du faktisk komme med strømming

Du får ikke alle kanalene, men ganske mange – og til en bedre pris.

MYE Å SPARE: Bytter du fra den dyreste TV-leverandøren med film- og sportspakker, til tilsvarende tilbud hos strømmetjenester, kan du spare mange tusenlapper. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix
MYE Å SPARE: Bytter du fra den dyreste TV-leverandøren med film- og sportspakker, til tilsvarende tilbud hos strømmetjenester, kan du spare mange tusenlapper. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har nylig sett på hvor mye dyrere bredbåndsleverandørene gjør det når du kun vil ha bredbånd, og ikke TV.

I denne artikkelen vil vi se på hvorvidt du kan spare penger på å droppe hele TV-leverandøren, og fortsatt få det «tradisjonelle» TV-tilbudet som strømmet innhold.

Vi tar utgangspunkt i at du har en grei bredbåndsforbindelse fra før av, og at den er rask nok til at du kan strømme innhold uten problemer. Kostnaden med bredbånd tar vi ikke med, ettersom det vil variere mye, og de fleste har en eller annen bredbåndsforbindelse fra før av. Den vil derfor ikke bli en ekstrautgift.

Du må med andre ord plusse på priseksemplene dersom du må anskaffe deg, eller oppgradere, bredbånd for å gå over til strømming.

PS. Priser og annen faktainformasjon har vi lagt inn i tabeller. Disse leses best på desktop, men er du på mobil vil det vil hjelpe å lese saken i landskapsmodus.

Tre kategorier

For å holde det så enkelt som mulig, tar vi utgangspunkt i tre kategorier:

  • Dem som bare vil ha en billigst mulig strømmepakke, som samtidig får med flest mulig av de tradisjonelle TV-kanalene eller innholdet de tilbyr.
  • Dem som har pleid å ha en standardpakke med TV-kanaler, men også har hatt et filmtilbud i tillegg.
  • Dem som vil ha «full pakke», med både «TV», film og sport.

Viaplay er tatt med i alle pakkene, for å komme nærmest mulig de tradisjonelle TV-pakkene med tanke på barn. Viaplay har innhold fra både Disney og Nickelodeon – to produsenter som ofte går igjen i kanalpakkene til TV-tilbyderne. Har du ikke barn kan du altså kutte 99 kroner av totalprisen i billig-kategorien. Samtidig er det ikke alle programmene fra Viasats kanaler som ligger tilgjengelig i Viafree, så med Viaplay vil du komme nærmere det TV-kanalene tilbyr.

I kategorien som tar med filmkanaler i pakken, har vi valgt den billigste filmpakken tilgjengelig.

Full pakke inkluderer TV2 Premium, C More (siden det er inkludert i totalpakken på TV2 Sumo), Viasat Film og Sport.

TV-PRISENE

Priser Billig Med filmkanaler* Full pakke
Canal Digital Kabel439 (51 kanaler)538 (m/C More Film)1386
Canal Digital Satelitt468 (65 kanaler)567 (m/C More Film)1365
Get449 (40 kanaler)548 (m/C More Film)1347
Altibox399 (59 kanaler)498 (m/C More Film)1297
RiksTV449 (53 kanaler)548 (m/C More Film)948**
Viasat410 (43 kanaler)540 (m/Viasat Film)1139***


* Billigste filmpakke
** Inkluderer ikke Viasat Film og Sport
*** Inkluderer ikke C More

For å få det billigste TV-tilbudet må du altså ut med rundt 400-450 kroner hos alle TV-leverandørene. De tilbyr forskjellige størrelser på standardpakkene, og noen tilbyr også minipakker for en lavere pris, men for å få det sammenlignbart har vi tatt utgangspunkt i kanalene/innholdet som kan strømmes, og sett på hvilken pakke vi må ha for å få disse kanalene.

Er du vant med å ha filmpakke inkludert i TV-pakken din, er du oppe i rundt 500 kroner måneden, dersom du har pleid å gå for C More. Viasats filmpakke er dyrere hos samtlige TV-tilbydere.

For full pakke må du regne med rundt 1.300 kroner måneden for å få «alt» av TV, sport og film tilgjengelig på tradisjonell TV. Vær obs på at RiksTV ikke tilbyr Viasat, og du vil derfor ikke få tilgang på Champions League-fotball og Viasats filmtilbud. Viasat har på sin side ikke C More-kanalpakken tilgjengelig, så også her er prisen noe lavere enn konkurrentenes.

Så hva kan du spare på å droppe TV-boksen og gå over til strømming?

STRØMMEPRISER

Tjeneste Billig Med «filmkanaler» Full pakke
Viafree000
NRK000
Tv2 Sumo129179 (m/C More)449
Viaplay9999 (m/Viaplay Film)329
VGTV000
Dplay82.5082.5082.50
Totalt310,50 (33 «kanaler»)360.5860.5

Som du ser er det mye penger å spare på å kutte TV-leverandørene helt ut. Det er imidlertid viktig å påpeke at du ikke får innhold fra alle kanalene tilgjengelig i leverandørenes kanalpakker. 33 kanaler legger ut innholdet sitt på strømmetjenester, eller er i en eller annen grad representert med innhold på en av strømmetjenestene.

Dplay, VGTV, NRK og TV2 Sumo tilbyr strømming av direkte-TV, så med disse tjenestene får du nøyaktig samme «kanaltilbud» som på tradisjonell TV, i tillegg til at programmene blir liggende i tjenestene for avspilling ved en senere anledning. Viaplay (og Viafree) legger kun ut programmene og filmene, og tilbyr altså ingen kanaler i tradisjonell forstand.

Dersom du vil se nærmere på hvilke kanaler, eller i det minste kanalinnhold, du får med de forskjellige strømmepakkene, har vi lagt en tabell nederst i saken.

Mye å spare

Allerede på det billigste nivået er det penger å spare. Fra den dyreste TV-leverandøren (Canal Digital Satelitt) er det over 150 kroner ned til billigste strømmetilbud. Det betyr at du kan spare opptil 1.800 kroner årlig på å gå over til strømming.

Dersom du sitter og betaler på en TV-pakke med filmkanaler i tillegg, vil det være enda mer å spare på droppe den dyreste TV-leverandøren (fortsatt Canal Digital Satelitt). 200 kroner i måneden betyr 2.400 kroner spart hvert år. Husk også at i strømmepakken har vi lagt opp til at du uansett må ha Viaplay for Viasats kanalinnhold og innhold for barn, og har oppgradert TV2 Sumo abonnementet til også å inkludere filmer og serier fra C More.

Vil du kutte enda mer i prisen kan du altså kutte C More fra TV2 Sumo-pakken, og spare ytterligere en femtilapp i måneden. Du vil fortsatt ha filmer og serier fra Viaplay.

Vil du ha full pakke, altså film, serier, engelsk fotball og det som er, kan det fort bli dyrt når du har det gjennom en tradisjonell TV-leverandør. Den dyreste pakken ligger på 1.386 kroner i måneden. Full strømmepakke, derimot, koster deg bare 860 kroner. Det er ikke halv pris, men det er neimen ikke langt ifra. Du sparer 526 kroner i måneden, noe som tilsvarer en årlig besparelse på 6.312 kroner. Overgang fra de andre, billigere leverandørene vil gi en mindre, men fortsatt betydelig besparelse.

Hva får du?

Dersom du skulle velge å dumpe den gode, gamle TV-leverandøren, er det greit å vite hva du går til. Som tidligere nevnt er det kun TV2 Sumo, VGTV, NRK og Dplay som lar deg se på TV-kanaler slik du er vant til. Det betyr at du i større grad vil forholde deg til et grensesnitt hvor du blar gjennom programinnhold og velger innholdet du vil se, når du selv ønsker det.

Mange TV-leverandører har også slike tjenester, men vår erfaring er at de er langt mindre brukervennlige enn strømmetjenestenes grensesnitt.

Du kan også se innholdet andre steder enn i TV-stua, uten at du må betale et ekstra gebyr for det. For eksempel på sydentur (bare husk å lagre innholdet offline før du drar) eller på helgeturen til Sverige eller Danmark.

Og nei, du ikke se på datamaskinen eller mobiltelefonen. De fleste strømmeleverandører lar seg spille av på TV på én eller annen måte. Det sikreste er kanskje Apple TV (den nyeste), som har egne apper for samtlige tjenester, men også Chromecast eller den rette Smart TV-en vil få deg et langt stykke på vei.

Her kan du lese mer om de forskjellige strømmetjenestene, og hva de tilbyr av fordeler og ulemper.

Hva får du ikke?

Før du tar turen over til strømmingens verdenen, er det et par ting du må vite. For det første: De fleste TV-kanalene sender nå flerkanals lyd til tradisjonelle TV-bokser. Der kan du altså nyte innholdet i deilig, omsluttende surroundlyd.

Dette kan du vinke et foreløpig farvel til om du sier opp TV-abonnementet ditt. Ingen av de nevnte strømmetjenestene tilbyr nemlig surroundlyd.

MEN: Du kan jo vurdere om du i stedet for å bruke penger på C More gjennom TV2 Sumo, heller skal slenge på en femtilapp til og få deg Netflix eller HBO Nordic. Begge disse tilbyr filmlyd, og samtidig masse innhold som kan erstatte behovet for den tradisjonelle TV-pakka til C More.

For det andre: Selv om bildekvaliteten har blitt veldig bra, kan strømmetjenestene fortsatt ikke måle seg med bildekvaliteten du får fra tradisjonelle TV-leverandører. Sportsentusiastene vil nok merke mest til det, ettersom raske bevegelser i bildet kanskje er det største ankepunktet på strømmet innhold.

Men altså, det er ikke snakk om at du går tilbake til 2005 med tanke på bildekvalitet. Det er bare hakket dårligere enn tradisjonell TV, og derfor noe å ta hensyn til når du skal ta et valg. Test gjerne strømmetjenestene på forhånd, så ser du om besparelsene veier opp for tap av bildekvalitet.

For det tredje: Du kan ikke ta opp. Det betyr at når for eksempel Viaplay mister rettighetene til en serie eller en film, så forsvinner den fra tjenesten. Også her er det ekstra surt for de sportsinteresserte. Den eldste Premier League-kampen vi finner i TV2 Sumos arkiv er fra 6. januar i år. Hos Viaplay kan det virke som om TV-sendte kamper og sportsbegivenheter forsvinner etter tre dager.

Det er noe å tenke på for dem som liker å se kamper om igjen.

En liten bonus, helt på slutten, er at du ikke får regninger. Samtlige strømmetjenester trekker abonnementsprisen rett fra kortet ditt en gang i måneden. En ting mindre å huske på, der altså.

En slags konklusjon

For å sammenfatte litt kan vi si at du uansett vil spare penger på å gå over til strømmingsbasert TV, men at du selv må avgjøre om ulempene er til å leve med.

Husk også at din internettleverandør kan operere med høyere bredbåndspriser dersom du velger bort TV. Her kan du se om din internettleverandør er blant dem som opererer med slike prisforskjeller.

En annen ting er at du må huske å ta med alle de relative kostnadene med i regnestykket, som for eksempel innkjøp av strømmeenhet om du ikke har det fra før av eller oppgradering av bredbånd dersom det du har er for tregt. 10 Mbit vil nok være nok for de fleste, men dersom dere er flere i husstanden ville vi vurdert en pakke som ligger nærmere 20 Mbit. Skal du strømme 4K-innhold (gjelder foreløpig kun Netflix) bør du ha 25 Mbit, men er dere flere i husstanden bør dere ha 40 Mbit for å sikre stabilitet.

Sannsynligvis vil de færreste trenge å ta stilling til dette, ettersom de største bredbåndsleverandørene har 30 Mbit som laveste hastighet.

Det kan også være fristende å ta NRK-lisens og plombering av TV med i regnestykket, men her er det ventet store endringer i betalingsmodell, så vi har ikke tatt stilling til slike eventuelle besparelser.

Til slutt minner vi om at TV-tilbyderne har flere kanaler i sine standardpakker som ikke er tilgjengelig for strømming. Det blir opp til deg å finne ut om disse kanalene er så viktige for deg at det skal holde deg fra å gå over til strømming.

Under har vi lagt med en lang tabell som viser kanalene som også tilbyr innholdet sitt via strømmetjenester, og i hvilke av våre hjemmesnekrede strømmepakker innholdet deres tilbys.

Har du noen innspill eller erfaringer, må du gjerne komme med dem i kommentarfeltet, som du finner under tabellen.

Kanaler/innhold Billig Med «filmkanaler» Full pakke
NRK1JaJaJa
NRK2JaJaJa
NRK Super/NRK3JaJaJa
TV 2JaJaJa
TV NorgeJaJaJa
TV3JaJaJa
VGTVJaJaJa
FEMJaJaJa
MAXJaJaJa
VOXJaJaJa
Viasat 4JaJaJa
TV6JaJaJa
TV 2 ZebraJaJaJa
TV 2 LivsstilJaJaJa
TV 2 HumorJaJaJa
DiscoveryJaJaJa
Animal PlanetJaJaJa
TLC NorgeJaJaJa
Comedy CentralJaJaJa
TV 2 NyhetskanalenJaJaJa
EurosportJaJaJa
Eurosport NorgeJaJaJa
Discovery WorldJaJaJa
Discovery ScienceJaJaJa
Investigation DiscoveryJaJaJa
MTVJaJaJa
TV 2 SportskanalenJaJaJa
C More First-JaJa
C More Hits-JaJa
C More Series-JaJa
C More Stars-JaJa
SF Kanalen-JaJa
TV 2 Sport Premium--Ja
TV 2 Sport Premium 2--Ja
TV 2 Sport Premium 3--Ja
TV 2 Sport Premium 4--Ja
TV 2 Sport Premium 5--Ja
TV 2 Sport Premium 6--Ja
TV 2 Sport Premium 7--Ja
TV 2 Sport Premium 8--Ja
Viasat FILM PremiereJaJaJa
Viasat FILM ComedyJaJaJa
Viasat FILM ActionJaJaJa
Viasat SeriesJaJaJa
Viasat FILM FamilyJaJaJa
Viasat FILM HitsJaJaJa
Viasat Sport--Ja
Viasat Fotball--Ja
Viasat Hockey--Ja
Viasat Motor--Ja
Viasat Golf--Ja

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer