Hvordan vaske sminkekoster

Så ofte bør de vaskes

Sjansen er stor for at du vasker disse altfor sjelden.

REDE FOR BAKTERIER: Mange av oss rengjør nok sminkekostene altfor sjelden. Dermed blir de det perfekte rede for diverse bakterier. Video: Linn Merete Rognø / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Bruker du kost til å påføre sminke hver dag? Da er det én ting du bør være nøye med, for her florerer bakteriene.

Bakteriene blir med kosten

Pudder i løs og flytende form er som regel tilsatt kjemiske stoffer som hindrer oppvekst av bakterier og andre mikroorganismer i noen grad, ifølge professor og bakteriolog Henning Sørum.

- Imidlertid vil bakterier som er på huden der kosten blir brukt kunne bli med hårene på kosten tilbake til emballasjen der sminken er lagret, sier Sørum.

De bakteriene det er snakk om er mikrokokker, korynebakterier, stafylokokker av ulike arter og i noen grad ulike streptokokker, opplyser professoren.

Bakteriene vil ikke vokse på kosten eller i sminkebeholderen, men de vil kunne overleve en stund, avhengig av konserveringsmiddel som er brukt.

- Dermed vil de kunne tilføres huden igjen neste gang man bruker samme kosten og sminken, sier han.

Utslett og uren hud

Vi bruker som regel sminke for å skape et uttrykk av en jevnere og glattere hudstruktur. Men dersom sminkekostene sjelden eller aldri rengjøres, kan det føre til det stikk motsatte:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer