Hvordan vaske sminkekoster

Så ofte bør de vaskes

Sjansen er stor for at du vasker disse altfor sjelden.

REDE FOR BAKTERIER: Mange av oss rengjør nok sminkekostene altfor sjelden. Dermed blir de det perfekte rede for diverse bakterier. Video: Linn Merete Rognø / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Bruker du kost til å påføre sminke hver dag? Da er det én ting du bør være nøye med, for her florerer bakteriene.

Bakteriene blir med kosten

Pudder i løs og flytende form er som regel tilsatt kjemiske stoffer som hindrer oppvekst av bakterier og andre mikroorganismer i noen grad, ifølge professor og bakteriolog Henning Sørum.

- Imidlertid vil bakterier som er på huden der kosten blir brukt kunne bli med hårene på kosten tilbake til emballasjen der sminken er lagret, sier Sørum.

De bakteriene det er snakk om er mikrokokker, korynebakterier, stafylokokker av ulike arter og i noen grad ulike streptokokker, opplyser professoren.

Bakteriene vil ikke vokse på kosten eller i sminkebeholderen, men de vil kunne overleve en stund, avhengig av konserveringsmiddel som er brukt.

- Dermed vil de kunne tilføres huden igjen neste gang man bruker samme kosten og sminken, sier han.

Utslett og uren hud

Vi bruker som regel sminke for å skape et uttrykk av en jevnere og glattere hudstruktur. Men dersom sminkekostene sjelden eller aldri rengjøres, kan det føre til det stikk motsatte:

- Man kan få utslett og uren hud av skitne koster. Og hvis man allerede sliter med akne, er det ekstremt viktig å rengjøre sminkekostene ofte. Mange vil oppdage at man får mindre problemer med huden, hvis man er flink med hygiene også på verktøyene man bruker, sier Ida Støa, faglig ansvarlig hos Art Complexion Makeupskole.

Oppgaven til porene i huden er å skille ut hudens naturlige sekreter som er mange og ulike. En del av utsondringene, som kortkjedede fettsyrer, bidrar til å holde bakterier under kontroll, forklarer Sørum.

- Det er når porene i huden tettes av sminke at kvisene dukker opp. Og det er dette som er helserisikoen ved å bruke sminke hver dag, sier Sørum.

Så ofte må de vaskes

Dersom sminkekostene oppbevares tørt, trenger man ikke å vaske dem hver dag, ifølge Sørum.

- Men bør i alle fall vaskes hver måned, sier han.

Fuktige koster, derimot, bør rengjøres minst hver uke, råder Sørum.

Men hvordan skal sminkekoster vaskes?

Koster som brukes av personer med frisk og sunn hud kan rengjøres med såpe, eller sjampo og vann, forteller Sørum.

- Men er det personer med hudinfeksjoner som benytter sminkekoster, bør man vurdere ukentlig renhold med et desinfiseringstrinn etter grundig rengjøring, for eksempel desinfeksjon i 70% etanol, råder han.

- Da er det viktig å skylle vekk desinfeksjonsmidlet etter bruk, legger han til.

Vask av sminkekoster

Ida Støa tipser:

  • Vask kostene med sjampo og gi dem en hårkur om kosten begynner å stritte eller bli litt hard.
  • Det finnes såkalt brush cleanser du kan kjøpe på utsalgssteder for makeup. Disse er beregnet på å rengjøre sminkekoster, men disse erstatter ikke en skikkelig vask, og de skalder kostene ved for mye bruk.
  • Klem ut vannet av kostene etter vask, og la de tørke sidelengs slik at vannet ikke trekker inn i skaftet på kosten.
  • Vask aldri sminkekoster i oppvaskmaskin.

Støa selv rengjør kosten hun bruker til concealer cirka annenhver dag, og pudderkosten cirka en gang i uken.

- Jo mer kremet produktet er, jo oftere bør kosten rengjøres, understreker hun.

Når det gjelder såkalte beautyblendere, er disse vanskeligere å vaske enn koster, forteller Støa.

- Hvis du har problemer med huden, vil jeg anbefale å ikke bruke disse, nettopp fordi de er så vanskelige å rengjøre, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer