Så ofte bør du skifte ut oppvaskbørsten

Den varer ikke evig.

GRØSS OG GRU: En oppvaskbørste stikker hodet sitt i mye dritt. Husk å vaske den ofte slik at ikke bakteriene blir boende. Foto: Per Ervland
GRØSS OG GRU: En oppvaskbørste stikker hodet sitt i mye dritt. Husk å vaske den ofte slik at ikke bakteriene blir boende. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvor ofte skifter du ut oppvaskbørsten? (Avsluttet)
Når den er stygg(54%) 462
Ofte(25%) 219
Sjelden(15%) 127
Har aldri byttet den ut(6%) 53
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det sier jo seg selv at en oppvaskbørste lett blir skitten. Den får stikke hodet sitt i mye ekkelt, blant annet skitne panner og blomstervaser, men hvor ofte bør du egentlig vinke farvel og skifte den ut?

– Det er avhengig over hvor mye du bruker den. Jeg skifter ut min når den begynner å bli stygg, forklarer rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther til DinSide.

Hun har skrevet boken "Rent: Enkelt og greit", og har de siste 30 årene jobbet som rådgiver med renhold og serviceoppgaver. Oppvaskbørster er noe hun har god erfaring med.

Gjør du denne kjøkkentabben? Oppvaskfellen nesten alle går i.

Gjenbruk av oppvaskbørster

Selv om hun bytter ut oppvaskbørsten, betyr det ikke at hun kaster den. I stedet gir hun den slitte oppvaskbørsten nye oppgaver; enten får den vaske gryter og stekepanner, eller så får den vaske blomstervaser.

– På denne måten får du brukt opp oppvaskbørsten til det fulle, samtidig som at du får en delikat børste og en hygienisk oppvask, råder Hagesæther.

Husk at oppvaskbørsten varer lenger og vasker rent dersom den er ren og fin. Det blir fort mye bakterier når du vasker skitne fat, kasseroller og vinglass, og det er ikke noe poeng i å videreføre disse.

Synes du det er tidkrevende å vaske huset? 19 minutter hver dag er alt som skal til.

Slik rengjør du den

Rengjøringseksperten rengjør oppvaskbørsten ved å plassere den i den øverste kurven på oppvaskmaskinen i 60 grader.

Har du ikke oppvaskemaskin? Det finnes også andre muligheter. Malin Skaar, teamleder ved Lilleborgs forbrukerservice, mener nemlig at Zalo kan hjelpe.

– Vi kan anbefale å ha ufortynnet Zalo Antibakteriell på kosten og la det virke i minst 15 minutter. Alternativt kan man bruke en Klorinoppløsning, som er lettere å skylle av, sier Skaar til DinSide.

Klorin gjør børsten både bakteriefri og hvit igjen, noe som forlenger levetiden og gjør den mer innbydende.

Foretrekker du å la maskinen gjøre jobben? Se test av ti lavenergimodeller, og finn ut hvilken du bør velge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer