Bytte pute

Så ofte må du bytte!

Har du hatt puta di lengre enn anbefalt? Da kan det være lurt å bytte ifølge ekspertene.

BYTTE HODEPUTE: Visste du at hodeputa di bør byttes ut fra tid til annen? Her får du svaret på hvor ofte den bør byttes og hvorfor. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Visste du at puta ikke varer for alltid?

Det er kanskje sjeldent man bytter ut hodeputa si, men det er faktisk lurt innimellom ifølge ekspertene.

Dersom man ikke bytter puta si vil den etter hvert bli full av svette, skit og miste støtte og komfort.

- Om puta din var hvit når du kjøpte den og har blitt gul, er dette et tegn på at det er på tide å bytte den ut, sier Fatima Elkadi, kommunikasjonssjef i Jysk Norge til DinSide.

Det samme gjelder dersom puta klumper seg eller er flat.

Elkadi anbefaler å bytte pute hvert andre år.

Ingen forventet levetid

- Det sies at puter bør byttes hvert tredje år. De har gjerne ikke noen garantert eller forventet levetid. Dette er likevel avhengig av kvalitet, bruk, oppbevaring og vedlikehold. Kjøper du en pute av høy kvalitet og tar godt vare på den kan du sannsynligvis bruke den enda lengre, så her gjelder det å bruke sunn fornuft, forteller Stine Jensås Andersen, markedssjef i Mascot Høie AS til DinSide.

Puter fylt med syntetisk- eller naturfyll mister typisk noe av volumet over tid på grunn av mekanisk/fysisk slitasje over tid.

Dersom en av følgende ting har oppstått, så bør puta byttes:

  • Ødelagt søm eller hull
  • Ødelagt glidelås
  • Puta har mistet sin form og gir ikke ønsket støtte eller komfort

- Siden det ikke er bærekraftig å bytte ut puter oftere enn nødvendig anbefaler vi å ta godt vare de man har, slik at de varer så lenge som mulig. Puter kan raskt komme seg etter en vask og bli mer voluminøse igjen.

BAKTERIEBOMBE: Senga er et yndet sted for mange, men også arnested for basselusker som kan gjøre deg syk om du ikke skifter sengetøyet ofte nok. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kan etterfylles

Andersen forteller at svette og fuktighet gjør fyllet mindre voluminøst, slik at en vask ofte kan hjelpe.

- Flere av våre puter fra Høie har også glidelås, slik at man kan justere og etterfylle fyll dersom putene blir for lave.

Optimalt bør man vaske puta 2-4 ganger i året, og som et minimum bør puta få seg en skikkelig vask to ganger årlig. Dersom du sliter med allergi, anbefaler vi at du vasker puta grundig omtrent hver tredje måned.

- Hvis du ikke ønsker å vaske puta så ofte som anbefalt kan en putebeskytter være en god løsning. Denne er også enklere å vaske, anbefaler hun.

Et ekstra tips er å vaske puta på 40 grader istedenfor 60 grader, selv om det står at det går.

- Nesten alle våre produkter er merket med 60 graders vask, dette indikerer at den kan vaskes på 60 grader, men man kan gjerne vaske den på lavere temperaturer også. Dette vil forlenge levetida på produktet, forteller hun.

Må vaskes med jevne mellomrom

- Hodeputa er for de fleste en komfortting, enten er den god å bruke eller så er den ubehagelig. Det alene er jo grunn til å bytte. Men puter blir skitne over tid, blant annet av svette og små hudflak som alle mennesker mister, sier Kent Hart, fagsjef for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund til DinSide.

Han forklarer at det er mikroorganismer over alt.

- Og mange av dem lever faktisk godt av svette og hudflak. Over tid vil det gjøre at puta kan begynne å lukte ugreit. Framfor å bytte dem ut da, kan hodeputer vaskes med jevne mellomrom, aller helst på 60 grader ettersom de fleste mikroorganismer ikke overlever dette.

Hart foreller at hva som ofte er nok vask er det ingen fasit på, men lukter puta vondt er den nok litt på overtid.

- Så er det jo slik at vask av puter kan føre til at fyllet klumper seg og komforten ikke lengre er som den var ny. Det kan være smart å se på produsentens anvisninger for riktig vask for å beholde komforten.

Allergikere

For folk som har luftveisproblemer eller plager fra øyne og nese kan det være hensiktsmessig å vaske puten litt oftere, gjerne der allergi overfor husstøv og midd er påvist, men det mest vesentlige her er å bytte putetrekket ofte, sier Hart.

- Støv, pollen, dyrehår og andre partikler som kan direkte irritere i øyne og luftveier befinner seg ytterst på trekket og kan lett komme i kontakt med den som har hodet på puta. Rent putetrekk og gjerne en hårvask før leggetid er et godt forebyggende og lindrende tiltak for denne gruppen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer