Saboterer de produktene med vilje?

KOMMENTAR: Når små plastdeler ryker går store produkter i søpla. Produkter som ikke kan repareres burde merkes.

Problem 1: Den lille plast-tappen er brukket av. Den kan ikke repareres, og hele maskinen må kondemneres. Foto: Einar Ryvarden
Problem 1: Den lille plast-tappen er brukket av. Den kan ikke repareres, og hele maskinen må kondemneres. Foto: Einar Ryvarden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du tror at veldig mange av tingene vi omgir oss med stadig blir billigere, tar du feil.

De er kanskje rimeligere i innkjøp. Men når de går fort i stykker, og ikke kan repareres, blir de fort dyrere enn hva den første prislappen angir. I tillegg skaper det en tragikomisk og miljøfiendtlig bruk-og-kast-kultur som lett kunne vært unngått.

Det kan vi forbrukere gjøre dersom vi stiller krav til produsentene. Kjenner du deg ikke igjen i problemstillingen, og husker du ikke lyden av en liten plastbit som knekker, kan jeg gi deg en liten oppfriskning på hvordan dyre og godt designede produkter veldig fort blir søppel: Jeg kjøpte en kaffekvern for fire år siden. Den er en av de mest solgte i Norge og fremstår som et godt og solid produkt. På innsiden har imidlertid produsenten, som mange andre, brukt mye plast i jakten på lave kostnader. Selve kvernen består av to male-hjul i rustfritt stål – et fastmontert og et roterende. De ser skikkelig solide ut og kunne nok vart i flere tiår. Men det fastmonterte hjulet er festet med en plastring med to små haker. Når du må sjekke eller rense kvernen, må hjulet av, og da: Det lille kneppet – to millimeter halvsprø plast er brukket, og du vet innerst inne at det du nå holder ikke lenger er en kaffekvern. Det er pent designet søppel. Jeg fikk så en leksjon til: I et forsøk på å vri på plass hjulet (nå med bare en hake), får «av og på»-knappen seg et lett dunk mot bordkanten – og faller fra hverandre. Selve knappen faller av og resten av bryteren løsner og forsvinner inn i kvernen. Ok, frem med skrutrekkeren for å løse problemet. Og det er først da jeg blir skikkelig sur. For produsenten har brukt skruer med et trekantet hull som krever spesialskrutrekker for å forhindre eier å reparere produktet. Humøret blir ikke bedre når jeg likevel får opp disse første skruene og oppdager at neste lokk er festet med vanlige stjerneskruer, men de sitter nede i 7-8 cm dype hull, for dypt for at jeg skal komme til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer