Kjøpe varmepumpe?

Salget skyter i været

Dersom du har tenkt deg luft-til-luft-varmepumpe i vinter, bør du kanskje allerede nå bestille en.

OPPGANG: Varmepumper er en populær oppvarmingsmetode. Nå merker forhandlerne oppgang i salget. Foto: Morten Holm / NTB
OPPGANG: Varmepumper er en populær oppvarmingsmetode. Nå merker forhandlerne oppgang i salget. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert

Ønsket etter billigere strøm gjør at nordmenn også bruker mer penger på varmeapparater. Nå har salget av luft-til-luft-varmepumper nådd rekorder.

- Vi i Obs Bygg har tredoblet salget av varmepumper i juli og august, og det er ingenting som tyder på at etterspørselen vil gå ned den neste tiden, forteller kjededirektør Espen Braaten.

Han forteller at enkelte modeller er utsolgt, men at de fortsatt har en rekke andre modeller på lager.

- Vi har også økt antallet montører, slik at ventetiden skal bli kortest mulig.

Det er satt ekstra bestillinger på pumper utover høsten, og selv om markedet generelt opplever forsinkelser på enkeltvarer, trenger ikke kundene å være bekymret, melder Braaten.

Ekstra-ordinært

Salgsansvarlig for næring i Envieco, Morten Kind, forteller at denne høsten er ekstra hektisk.

- Markedet koker stort sett hver eneste høst i denne bransjen men det vi opplever nå er kanskje litt ekstraordinært sammenlignet med tidligere perioder, sier han og fortsetter:

HEKTISK: Morten Kind i Envieco forteller om en hektisk høst i varmepumpe-bransjen. Foto: Privat
HEKTISK: Morten Kind i Envieco forteller om en hektisk høst i varmepumpe-bransjen. Foto: Privat Vis mer

- Dette kombinert med en del leveringsproblemer skaper utfordringer for oss i bransjen.

Kind forteller at folk har oppdaget at man nærmest kan redusere fyringsutgiftene sine med 30-40 prosent og med dagens energipriser har det å installere varmepumpe for mange blitt en «no-brainer».

- Men vi har fortsatt god tilgang på volumselgerne og vil kunne hjelpe de aller fleste kundene før fyringssesongen er godt i gang.

De har i dag rundt tre ukers leveringstid, men det strømmer daglig inn bestillinger.

- Så et tips til alle som vurderer å installere varmepumpe må være å sette det i bestilling «ASAP», forteller han.

Ansatt tre nye

Hos Jakobsen Energiservice AS forteller de om en stor økning i etterpørsel.

- Vi opplever meget stor pågang, og har ansatt tre nye medarbeidere for å dekke etterspørsel i markedet, forteller Jarl Espen Jakobsen.

Per nå er ventetiden på montering fire til fem uker hos dem i Haugesund.

ANSATT FLERE: Hos Jakobsen Energiservice AS er det ansatt tre nye medarbeidere for å dekke den økte etterspørselen i markedet. Foto: Privat
ANSATT FLERE: Hos Jakobsen Energiservice AS er det ansatt tre nye medarbeidere for å dekke den økte etterspørselen i markedet. Foto: Privat Vis mer

Beste halvåret noensinne

- Første halvåret av 2022 var beste halvåret noensinne for luft-til-luft-varmepumper. Det er gøy det er varmepumper som velges, sier Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

Det ble solgt 45 206 luft-til-luft-varmepumper i første halvår av 2022. Det er en økning med 10 prosent fra 2021 og 57 prosent fra 2020.

- I 2022 blir det enda høyere strømpriser, og man ser økningen fra 2020 med lavere strømpriser. Det er en formidabel økning.

DYRT Å VASKE KLÆR: Særlig for barnefamilier blir det dyrt å vaske flere maskiner med klær hver uke, men det finnes metoder du kan benytte for å gjøre det litt billigere. Tipsene får du her! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Gulbrandsen forklarer at dersom man vurderer varmepumpe, bør man bestille det raskt. Ventetiden blir lengre og lengre utover høsten.

- Vil du få den installert før oppvarmingssesongen lurt å hive seg på snart. Det begynner å bli kaldt på natta og for hver dag man utsetter det, desto dyrere blir det.

- Det er ikke lenger et spørsmål om man skal ha en varmepumpe eller ikke, men når man kan få den, erfarer Gulbrandsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer