Salmonella i kjøttdeig og kjøtt

Salmonella: Kan komme flere tilbaketrekkinger

Funn av salmonella i kjøtt og kjøttdeig har ført til flere tilbakekallinger. Og flere kan komme. Mistenker du sykdom etter å ha spist kjøtt som kan ha inneholdt salmonella, bør du kontakte lege.

KAN KOMME FLERE SALMONELLA-FUNN: Funn av salmonellabakterier har ført til at flere har blitt syke og innlagt på sykehus den siste tiden. Flere kjøttprodukter er trukket fra markedet - og Mattilsynet undersøker om flere produkter må trekkes tilbake. Symptomer på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuell feber. Foto: NTB
KAN KOMME FLERE SALMONELLA-FUNN: Funn av salmonellabakterier har ført til at flere har blitt syke og innlagt på sykehus den siste tiden. Flere kjøttprodukter er trukket fra markedet - og Mattilsynet undersøker om flere produkter må trekkes tilbake. Symptomer på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuell feber. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er funnet salmonellabakterier i flere kjøttprodukter og kjøttdeig som stammer fra Tyskland. Dette har ført til at minst 22 mennesker har blitt syke, og 10 av disse har vært innlagt på sykehus.

Nå undersøker Mattilsynet om også flere produkter må trekkes tilbake.

Kjøttproduktene som er trukket fra markedet hittil, er flere typer kjøttdeig, karbonadedeig, biffer og fileter (ekstern lenke).

Trygt å handle kjøtt nå?

Mattilsynet oppfordrer folk til å sjekke varene de kan ha i kjøleskap eller fryser, opp mot informasjonen om de tilbakekalte produktene. Du kan finne en oversikt over alle tilbakekallingene på matportalen.no. Der vil det også komme informasjon dersom tilbakekallingen utvides til å gjelde flere produkter.

- Kan man føle seg trygg på at det kjøttet man nå kjøper i butikken, er trygt?

- Det har blitt gjort et omfattende sporingsarbeid, som har ført til at en rekke produkter er trukket tilbake. Mattilsynet påser nå at de involverte virksomhetene sporer og trekker tilbake alle produkter som kan utgjøre en helsefare. Dette arbeidet er ikke avsluttet, så det er en mulighet for at virksomhetene vil trekke flere produkter, sier Karina Kaupang, direktør ved avdeling mat i Mattilsynet.

Dette er salmonella

Kaupang forteller at salmonella er bakterier som forekommer over hele verden, og mennesker og mange dyrearter kan bli smittet.

Det er mer enn 2500 typer av bakterien.

- Disse har varierende evne til å gi sykdom. Salmonella er derimot ikke vanlig på matproduserende dyr i Norden, sier Kaupang til Dinside.

Alle produktene som er trukket tilbake så langt, stammer fra to partier kjøtt fra Tyskland.

- Det gjøres med jevne mellomrom funn av Salmonella i importert kjøtt. Når slike bakterier oppdages, må produsenten behandle kjøttet slik at bakteriene dør, for eksempel ved varmebehandling. Da vil det være trygt for salg til forbruker, sier Kaupang.

MAT: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller - men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

Derfor kommer salmonella

Tilbakekallingene den siste tiden er sporet tilbake til to partier kjøtt, blant annet flere typer kjøttdeig, karbonadedeig, biffer og fileter av storfe, i tillegg til bacon og røkte knoker av svin. Det er bare storfekjøttet det er knyttet sykdomstilfeller til.

Årsaken til at disse produktene er trukket tilbake, er at de ikke er varmebehandlet:

- Mattilsynet har gitt pålegg om tilbaketrekking av alt kjøtt fra de to omtalte partiene, som ikke har blitt varmebehandlet av virksomhetene. Vi undersøker også hvordan dette kjøttet har kommet på markedet, sier Kaupang til Dinside.

- Hvordan kan man selv sjekke hvorvidt kjøttet kan være fra samme sted som det er oppdaget salmonella?

- Virksomheter skal umiddelbart iverksette tilbaketrekking av mat med mistanke om mulig helsefare. Dersom et produkt som må trekkes tilbake har nådd forbruker, har virksomheten plikt til å informere forbrukerne. Mattilsynet følger nå opp alle involverte virksomheter, og påser at produkter som kan utgjøre en helsefare, spores og trekkes tilbake fra markedet.

- Husk å sjekke kjøtt som du allerede har i kjøleskap og i fryser opp imot informasjonen på matportalen.no, oppfordrer Kaupang.

Symptomer på salmonella

Helsemyndighetene sier forbrukere som mistenker at de er syke etter å ha spist produkter med salmonella, må ta kontakt med lege.

Infeksjon med bakterien Salmonella kalles salmonellose.

Ifølge Folkehelseinstituttet, er de vanligste symptomene på salmonellaforgiftning diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuell feber.

Diareen kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig. Hvert år blir det meldt mellom 900–1300 sykdomstilfeller av salmonellose til Folkehelseinstituttet. De fleste personene er smittet i utlandet.

OPPRINNELSESLAND: Har du lurt på hvor maten du spiser kommer fra? På kjøtt, fisk og meieriprodukter finner du et ovalt lite identifikasjonsmerke som viser opprinnelseslandet til produktet. Video: Berit B. Njarga. Vis mer

Bekymret for importert kjøtt?

Senterpartiet (SP) er en av aktørene som har uttrykt bekymring for importert kjøtt nå, etter de mange tilbakekallingene den siste tiden.

De hevder at dårlig merking bidrar til å viske ut forskjellen mellom norsk og importert mat, og gjør det vanskelig forbrukeren å ta bevisste valg om å kjøpe norsk.

- Det omfattende salmonellautbruddet viser hvor viktig norsk matproduksjon er for mattryggheten. Importert mat har høyere risiko for salmonella og mer bruk av antibiotika i produksjonen, hevder stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl i Senterpartiet.

Kaupang i Mattilsynet presiserer at det stilles like strenge krav til importert kjøtt, som til norsk kjøtt.

- Matvarer som er importerte fra land der salmonella er vanligere enn hos oss, kan likevel utgjøre en smitterisiko. Det er viktig å huske på at alt rått kjøtt har bakterier på seg. Noen kan være skadelige og noen kan være motstandsdyktige for antibiotika, men man reduserer risikoen for å bli smittet gjennom mat hvis den håndteres på riktig måte, sier Kaupang, og påpeker:

- Det vil si å ha god hygiene på kjøkkenet, som for eksempel varmebehandle kjøtt godt og bruke forskjellige redskaper til rått kjøtt og andre varer.

Ifølge Kaupang er de vanligste smittekildene internasjonalt kjøttprodukter, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukt, melkeprodukt som er upasteurisert eller melkepulver. Skalldyr, forurensede grønnsaker, tørket frukt og krydder kan også være kilder til infeksjon.

Forebyggende tiltak

Kaupang i Mattilsynet miner om at det er viktig å huske på at alt rått kjøtt har bakterier på seg. Noen kan være skadelige og noen kan være motstandsdyktige for antibiotika, men man reduserer risikoen for å bli smittet gjennom mat hvis den håndteres på riktig måte. Husk å ikke smak på det rå kjøttet.

– Funnene viser hvor viktig det er med god hygiene på kjøkkenet når du lager mat. Det kan hindre at man blir syk av salmonellabakterier, og andre bakterier, fra råvarene. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking, dreper bakteriene, sier Kaupang.

Mattilsynets råd for god kjøkkenhygiene:

  • Vask hendene før og etter du håndterer rått kjøtt.
  • Varmebehandle kjøttet godt, slik at bakteriene drepes.
  • Bruk egne redskap/skjærefjøl/fat til rått kjøtt og husk grundig vask etter bruk.
  • Hold rå og varmebehandlet mat atskilt.
  • Ikke bruk samme redskap til salat, brød etc. som du bruker til rått kjøtt.
  • Bruk rene redskap og kluter.
RENGJØRING: Skjærefjøla på kjøkkenet brukes som regel hver dag. Det fører ofte til at det samler seg matrester i små sprekker eller at matrester fester seg på fjøla. Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Oppvask? Husk dette

Dersom du vasker opp for hånd, er det viktig at du bruker så varmt vann som mulig - og at du skyller koppene godt før du starter oppvasken:

- Hvis du vasker opp for hånd, så skal vannet være så varmt som mulig. En god tommelfingerregel er at vannet bør være så varmt at du må bruke hansker. Du må først skylle kjøkkenredskaper slik at de ser rene ut, før du vasker de i det varme vannet med såpe. Til slutt kan du skylle av med varmt vann igjen, sier Kaupang til Dinside.

Hun bemerker at det også ved bruk av oppvaskmaskin er viktig å skylle servise og kjøkkenredskaper godt nok før du setter de inn i maskinen.

- Programmer med lavere temperaturer skal bruke lengre tid enn de med høyere temperaturer, slik at resultatet blir likt. Når Mattilsynet fører tilsyn med virksomheter med oppvaskmaskiner, kontrollmåler vi ofte at oppvaskmaskinen holder den lovede temperaturen. Husk å sjekke at filter er rengjort, sier Kaupang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer