Vannmelon

Salmonellautbrudd

Trolig knyttet til inntak av vannmelon.

UTRBUDD: Salmonellautbruddet knyttes til vannmelon. Foto: NTB
UTRBUDD: Salmonellautbruddet knyttes til vannmelon. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utbruddsetterforskningen viser at alle de 13 personene som har blitt intervjuet så langt har spist vannmelon i løpet av de siste dagene før de ble syke.

Nasjonalt

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien monofasisk Salmonella Typhimurium. Så langt er det påvist smitte hos 18 personer.

Det skriver FHI på sine nettsider.

Mattilsynet anser det som svært lite sannsynlig at vannmelonene tilknyttet utbruddet fortsatt er på markedet. Hel vannmelon har forholdsvis lang holdbarhet på 3-4 uker. De fleste personene ble syke i perioden fra slutten av juni til midten av juli 2022.

Bakteriene kan sitte i skallet på melonene og ved deling kan de komme inn i fruktkjøttet og vokse der.

- For å redusere risiko for smitte bør du følge Mattilsynets råd om trygg håndtering av melon, sier seniorforsker Umaer Naseer ved Folkehelseinstituttet.

Personene som tilhører utbruddet er mellom 1-87 år, og 10 er menn.

De er bosatt i 6 ulike fylker; Møre og Romsdal (6), Vestland (6), Trøndelag (2), Rogaland (1), Troms og Finnmark (2) og Innlandet (1).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer