Vannmelon

Salmonellautbrudd

Trolig knyttet til inntak av vannmelon.

UTRBUDD: Salmonellautbruddet knyttes til vannmelon. Foto: NTB
UTRBUDD: Salmonellautbruddet knyttes til vannmelon. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utbruddsetterforskningen viser at alle de 13 personene som har blitt intervjuet så langt har spist vannmelon i løpet av de siste dagene før de ble syke.

Nasjonalt

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien monofasisk Salmonella Typhimurium. Så langt er det påvist smitte hos 18 personer.

Det skriver FHI på sine nettsider.

Mattilsynet anser det som svært lite sannsynlig at vannmelonene tilknyttet utbruddet fortsatt er på markedet. Hel vannmelon har forholdsvis lang holdbarhet på 3-4 uker. De fleste personene ble syke i perioden fra slutten av juni til midten av juli 2022.

Bakteriene kan sitte i skallet på melonene og ved deling kan de komme inn i fruktkjøttet og vokse der.

- For å redusere risiko for smitte bør du følge Mattilsynets råd om trygg håndtering av melon, sier seniorforsker Umaer Naseer ved Folkehelseinstituttet.

Personene som tilhører utbruddet er mellom 1-87 år, og 10 er menn.

De er bosatt i 6 ulike fylker; Møre og Romsdal (6), Vestland (6), Trøndelag (2), Rogaland (1), Troms og Finnmark (2) og Innlandet (1).

8 av dem har vært innlagt på sykehus. Det er påvist bakterier med lik genetisk profil hos alle de smittede.

Sporingsarbeidet pågår

Av de 13 personene som er intervjuet så langt har alle oppgitt å ha spist vannmelon kjøpt i ulike dagligvarebutikker. Sporing av mistenkt produkt gjøres fortløpende.

Utbruddsetterforskningen er et tett samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommuneoverlegene i de aktuelle kommunene.

- Det er for tidlig å si om utbruddet er over. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorforsker Umaer Naseer ved Folkehelseinstituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer