Utgifter i sameie

Sameiet kan tvangsselge boligen din dersom du ikke betaler for oppussingen

Dette må økonomien din tåle hvis du bor i et sameie.

VEDTAK: Bor du i et sameie, kan det bli vedtatt oppussing som fører til ekstra kostnader for deg som beboer, og det kan også komme uventede utgifter som du og de andre seksjonseierene må betale. Foto: Jacob Lund/Shutterstock/NTB scanpix.
VEDTAK: Bor du i et sameie, kan det bli vedtatt oppussing som fører til ekstra kostnader for deg som beboer, og det kan også komme uventede utgifter som du og de andre seksjonseierene må betale. Foto: Jacob Lund/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du bolig i et sameie, følger det med et ansvar til deg som seksjonseier. Du er nemlig ansvarlig for sameiets kostnader etter sameiebrøken, ifølge eierseksjonsloven.

Sameiet kan vedta oppussing og lignende på årsmøtet, eller det kan komme uforutsette utgifter på grunn av oversvømmelse, lekkasje og bøter sameiet blir pålagt, for eksempel.

Det er flere måter sameiet kan finansere disse utgiftene på:

Mange av de samme løsningene gjelder når et borettslag skal vedlikeholdes eller får uforutsette utgifter, men da er det borettslagsloven som er førende.

Du bør tåle planlagte og uforutsette utgifter

Som beboer i et sameie er det derfor viktig at du sjekker om du tåler vedlikeholdskostnader som kan komme.

Det er også lurt å se på regnskapet til sameiet før du kjøper boligen, for dersom de har lite disponible midler, må du belage deg på at felleskostnadene kan øke en del ved vedlikehold eller andre utgifter.

- Du bør sjekke at borettslaget har disponible midler, altså penger på bok. Lite vedlikehold over flere år og lite penger spart opp, er et dårlig tegn, sier Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund.

Dinside gir deg videre mer om detaljene rundt kostnader sameiet kan kreve av deg, og konsekvensene dette får for deg som seksjonseier.

Felleskostnadene kan øke

Først og fremst er det eierseksjonsloven som gjelder for deg som bor i et sameie. Som sagt er seksjonseier ansvarlig for sameiets kostnader etter sameiebrøken.

Hvis det blir vedtatt på årsmøtet at sameiet skal pusse opp i fellesskap, eller at det kommer uforutsette utgifter som er høyere enn de disponible midlene sameiet har spart opp, må gjerne sameiet ta opp et lån for å finansiere disse.

Dette vil føre til at felleskostnadene dine kan øke.

- I tilfeller der sameiet eller den enkelte seksjonseier allerede har tatt opp maksimalt i lån, kan ytterligere betalingskrav skape betalingsvansker både for nye og eksisterende lån, sier Kristian Ellstrøm, advokat i Codex.

Dette kan tenkes å være ekstra utfordrende i regioner der boligmarkedene har hatt særlig stor nedgang, ettersom disse regionene ofte har høy belåningsgrad fra før. Dersom lån misligholdes kan dette føre til problemer for fremtidige låneopptak for sameiet.

Du risikerer betalingsanmerkning

Mange sameier løser finansieringsbehovene sine ved at beboerne må komme med et større pengeinnskudd, og hvis du ikke har disse pengene spart opp, må du gjerne ta opp et privat lån.

- Dette er ikke et problem for beboere med god økonomi og likvide midler, men dersom beboeren allerede har betalingsproblemer, kan ytterligere belåning føre til at vedkommende får betalingsanmerkninger, sier advokat Ellstrøm.

I verste fall blir det tvangssalg

Høye planlagte eller uforutsette utgifter kan altså tappe sameiet for formue, tvinge sameiet til å ta opp mer i lån, som påvirker felleskostnadene til beboerne, eller at beboerne må ta utgiftene fordelt etter sameiebrøk.

Videre har sameiet panterett i hver enkelt seksjon. I verste fall kan dermed kostnader du avkreves som ikke betales, føre til tvangssalg.

- Dersom seksjonseieren tar opp privat lån og misligholder lånet, så kan vedkommende få betalingsanmerkning, lønnstrekk og som siste utvei kan banken selge boligen på tvangssalg også her, sier Ellstrøm i Codex.

Du kan kreve erstatning

Hvis sameiestyret på noen måte har opptrådt grovt uaktsomt og på den måten påført beboerne unødvendige og høye utgifter, kan det være grunnlag for erstatning fra styret.

- Hvorvidt det foreligger styreansvar må vurderes konkret fra sak til sak, og beror på hvor klanderverdig styret har opptrådt og tapet sameiet har lidd, sier Ellstrøm i Codex.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer