Energimerker

Samme produkt - ny energimerking

Nye energimerker kan gi deg en overraskelse nå.

SKALA: Det er nye energimerker på vei i EU, som også etterhvert vil gjelde i Norge. Video: Kristin Sørdal. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Dinside har tidligere skrevet om den nye energiskalaen og de nye energietikettene som snart kommer.

Ved kjøp av husholdningsprodukter kan du allerede nå få med det nye energimerket - og der kan du få deg en overraskelse:

Mens den gamle energimerkingen går fra D til A+++ i vårt konkrete tilfelle med oppvaskmaskiner, går den nye fra G til A - noe som endrer hvor på skalaen produktet ditt treffer med den nye skalaen.

Eksempelvis slik du kan se i videoen ovenfor og her, på bildet:

En oppvaskmaskin som er merket A++ etter dagens krav og merking, vil etter ny skala og merking havne i kategori E.

Forbudt å markedsføre etter ny skala

A+, A++ og A+++ forsvinner fra produkter som omsettes i EU fra 1. mars 2021, når den nye skalaen og de nye etikettene tas i bruk i EU.

Det er foreløpig ikke klart når de nye merkene skal gjelde her i Norge, men det kan bli allerede fra 1. mars 2021 - eller når bestemmelsen tas inn i det norske regelverket. Dette er ennå ikke klart.

Det er foreløpig forbudt å bruke den nye energimerkingen i markedsføring av produkter i EU. Men det er lov til å utstyre produktforsendelser med både nytt og gammelt energimerke. Og fra 1. november er det pålagt i EU å legge ved begge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer