Energimerker

Samme produkt - ny energimerking

Nye energimerker kan gi deg en overraskelse nå.

SKALA: Det er nye energimerker på vei i EU, som også etterhvert vil gjelde i Norge. Video: Kristin Sørdal. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Dinside har tidligere skrevet om den nye energiskalaen og de nye energietikettene som snart kommer.

Ved kjøp av husholdningsprodukter kan du allerede nå få med det nye energimerket - og der kan du få deg en overraskelse:

Mens den gamle energimerkingen går fra D til A+++ i vårt konkrete tilfelle med oppvaskmaskiner, går den nye fra G til A - noe som endrer hvor på skalaen produktet ditt treffer med den nye skalaen.

Eksempelvis slik du kan se i videoen ovenfor og her, på bildet:

En oppvaskmaskin som er merket A++ etter dagens krav og merking, vil etter ny skala og merking havne i kategori E.

Forbudt å markedsføre etter ny skala

A+, A++ og A+++ forsvinner fra produkter som omsettes i EU fra 1. mars 2021, når den nye skalaen og de nye etikettene tas i bruk i EU.

Det er foreløpig ikke klart når de nye merkene skal gjelde her i Norge, men det kan bli allerede fra 1. mars 2021 - eller når bestemmelsen tas inn i det norske regelverket. Dette er ennå ikke klart.

Det er foreløpig forbudt å bruke den nye energimerkingen i markedsføring av produkter i EU. Men det er lov til å utstyre produktforsendelser med både nytt og gammelt energimerke. Og fra 1. november er det pålagt i EU å legge ved begge.

- Derfor kan du allerede nå få du to etiketter i esken. Og fra og med 1. november så er alle de som importerer eller produserer produkter i EU, pålagt å legge i to energietiketter; den gamle og den nye, forteller Anton Jayanand Eliston, seksjonsleder ved NVE.

Han sier at det er grunnen for at vi også får disse nye merkene med produkter vi kjøper i Norge, selv om det ennå ikke er bestemt dato for når dette kommer hit. Fordi merkene ikke plukkes ut av eskene når de sendes til Norge.

- Vi har ikke mulighet til å nekte dem å legge i merkene, og da kan det også skje at man får produkter i Norge hvor man har to forskjellige merker, sier Eliston.

Reglene i EU er i tillegg slik at det ikke er lov å presentere den nye etiketten i markedsføring i butikk før 1. mars 2021.

Derfor er det forskjell

Fra A++ til E, som i det konkrete tilfellet med oppvaskmaskinen i videoen og på bildet:

Er det virkelig så stor forskjell på skalaene, at man risikerer å gå fra det som virker som bra, med A++, til det som virker som skikkelig dårlig, med E?

Dette forklarer Elison med at de øverste energiklassene skal være tomme, for å få produsentene til å strekke seg og bedre produktene:

- Når de ny etikettene innføres første gang, skal energiklasse A være tom. For noen produktgrupper, der det er ventet raskere teknologisk utvikling, vil også B være tom. Hensikten er at produsentene skal ha noe å strekke seg etter, sier Eliston.

Han understreker at produktet du kjøper med ny og gammel etikett er det samme.

- Hensikten med skalaen er at den skal kunne vare over tid uten at alle produktene faller under samme energiklasse. For noen produktgrupper er det gjort endringer i metodene som benyttes når man skal beregne energiklassen til et produkt. Det kan påvirke hvilken energiklasse et produkt oppnår med den nye metoden vs. hva den ville fått med den gamle, sier Eliston.

Om økodesign og energimerker

EU og Norge har innført direktivene om økodesign- og energimerking av produkter. Disse er sagt å være EUs fremste virkemiddel for å redusere energibruken i EU. Økodesignkravene setter minstekrav til hvor energieffektive apparater må være for at de skal kunne tilbys i markedet. Økodesignkravene strammes inn over tid, og fjerner dermed de minst energieffektive apparatene fra markedet. Økodesignkrav og energimerking spiller på denne måten sammen, økodesignkravene setter et minstemål for hvor energieffektive apparatene må være, mens energimerket veileder kjøperen blant de apparatene som er tilgjengelig. (Kilde: NVE)

Disse får nye energimerker

Fra og med 1. mars 2021 vil forhandlere (utsalgssteder/nettbutikker osv.) i EU bli pålagt å vise ny energietikett for disse produktgruppene:

  • Kjøleapparater (blant annet til husholdningsbruk)
  • Elektroniske skjermer (inkludert fjernsyn)
  • Husholdningsoppvaskmaskiner
  • Husholdningsvaskemaskiner og kombinerte husholdningsvaskemaskiner/-tørketromler
  • Kjøleapparater til direktesalgsformål (ikke et husholdningsprodukt, men for eksempel kjøledisker til supermarkeder osv.)
  • Lyskilder (egen dato: 1. september)

- Det nye EU-regelverket er foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen og heller ikke gjennomført i norsk rett. Når Norge har gjennomført regelverket, vil de samme datoene gjelde for Norge. Hvis vi tar inn regelverket etter de datoene, vil kravet om ny etikett gjelde fra den datoen regelverket trer i kraft i Norge, sier Eliston til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer