Rengjøringsspray og astma

Sammenliknes med røyk

Bruk av rengjøringssprayer bør reduseres for å unngå luftveissykdommer, ifølge ekspertene.

UNNGÅ: Ifølge ekspertene er rengjøringssprayer roten til mange luftveissykdommer. Foto: Romix Image / Shutterstock / NTB
UNNGÅ: Ifølge ekspertene er rengjøringssprayer roten til mange luftveissykdommer. Foto: Romix Image / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at rengjøringsmidler i sprayform kan utgjøre en helserisiko og at du helst ikke bør spraye dem ut rett på overflater?

Sprayen skal nemlig helst brukes nært rett på kluten.

- I de tusen hjem og i renholdsbransjen er det mange som bruker rengjøringsmidler i sprayform. Det kan føre til økt risiko for tette lunger, utvikling og forverring av astma eller i verste fall kols, ifølge Jan Vilhelm Bakke.

Bakke som nå er pensjonist, var tidligere overlege i Arbeidstilsynet og førsteamanuensis i miljømedisin på NTNU.

Han forteller at spesielt hos kvinner ser de konsekvenser av bruken av rengjøringsmidler i sprayform.

- Alle som bruker dette mye har økt risiko for disse sykdommene. Det er et av de store folkehelseproblemene vi har, forklarer han til DinSide.

Han anbefaler tørre metoder som mikrofiberklut med kaldt vann.

- Bruker man rengjøringsmidler bør disse påføres rett på kluten, slik at ikke sprayen kommer ut i rommet og kan innåndes, forklarer han.

Finnes mengdevis av kjemiske stoffer

Overlege, professor og spesialist i indremedisin og i lungesykdommer, Cecilie Svanes, sier til DinSide at det finnes mengdevis av kjemiske stoffer i rengjøringssprayer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer