Rengjøringsspray og astma

Sammenliknes med røyk

Bruk av rengjøringssprayer bør reduseres for å unngå luftveissykdommer, ifølge ekspertene.

UNNGÅ: Ifølge ekspertene er rengjøringssprayer roten til mange luftveissykdommer. Foto: Romix Image / Shutterstock / NTB
UNNGÅ: Ifølge ekspertene er rengjøringssprayer roten til mange luftveissykdommer. Foto: Romix Image / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at rengjøringsmidler i sprayform kan utgjøre en helserisiko og at du helst ikke bør spraye dem ut rett på overflater?

Sprayen skal nemlig helst brukes nært rett på kluten.

- I de tusen hjem og i renholdsbransjen er det mange som bruker rengjøringsmidler i sprayform. Det kan føre til økt risiko for tette lunger, utvikling og forverring av astma eller i verste fall kols, ifølge Jan Vilhelm Bakke.

Bakke som nå er pensjonist, var tidligere overlege i Arbeidstilsynet og førsteamanuensis i miljømedisin på NTNU.

Han forteller at spesielt hos kvinner ser de konsekvenser av bruken av rengjøringsmidler i sprayform.

- Alle som bruker dette mye har økt risiko for disse sykdommene. Det er et av de store folkehelseproblemene vi har, forklarer han til DinSide.

Han anbefaler tørre metoder som mikrofiberklut med kaldt vann.

- Bruker man rengjøringsmidler bør disse påføres rett på kluten, slik at ikke sprayen kommer ut i rommet og kan innåndes, forklarer han.

Finnes mengdevis av kjemiske stoffer

Overlege, professor og spesialist i indremedisin og i lungesykdommer, Cecilie Svanes, sier til DinSide at det finnes mengdevis av kjemiske stoffer i rengjøringssprayer.

- Vi vet ikke akkurat hva som er mer eller mindre skadelig – men det generelle prinsippet er det viktige – alle stoffene i rengjøringssprayer er ment for å rengjøre overflater og ikke for lungenes slimhinner – dette er ikke akkurat astmasprayer som er utviklet med tanke på innånding, forklarer hun.

Før du går i gang med å vaske badet, bør du sjekke hva rengjøringsmiddelet du har tenkt å bruke inneholder. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Hvilke konsekvenser kan man oppleve å få av å bruke dem?

- Det er best dokumentert at man kan få astma og luftveissykdommer, det er også studier som viser sammenheng med kols, forklarer Svanes.

Sammenlikner røyk og rengjøringsmidler

Svanes forklarer at hun med flere andre forskere gjorde en studie der de sammenliknet rengjøringsmidler og røyking med 10-20 sigaretter daglig med tanke på virkning på fall i lungefunksjon over 10-20 år.

- Resultatene tydet på at virkningen av disse to var sammenliknbare, forteller hun.

Antall sykdomstilfeller økt

Helle Grøttum, generalsekretær i LHL Astma og Allergi forteller til DinSide at det er spesielt sprayer som inneholder ammoniakk, klor og andre desinfeksjonsmidler som gir en høyere risiko for sykdom.

Ifølge LHL Astma og allergi har antall sykdomstilfeller økt de siste tjue åra. Spesielt bør du være forsiktig om du allerede har en lungesykdom.

- Å puste inn stoff som løser opp fett er ikke bra for lungehinnene, forklarer hun og legger til:

- Så spray er aller verst, sier hun.

Såpevann fordamper

Også rengjøringskjemikalier på en flate gjør skade ved at partiklene tørker og dermed fordamper i lufta.

- Det er derfor vi sier at de aller fleste flekker lar seg fjerne med mikrofiberklut og vann. Det tar det aller, aller meste.

- Men hva med når man vasker toalettet?

- Det er jo ikke bra å puste inn klor heller, men det viktigste er den daglige rengjøringen man gjør. Hvis du av og til må bruke noe sterkere i toalettet, så går det nok fint.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer