Selge bolig selv

«Samsolgt!» skal gjøre det billigere å selge leiligheter

Selger gjør mer av jobben selv, men får likevel hjelp fra bankens eiendomsmeglere. Vi har sett nærmere på DNB sin nye tjeneste.

DELT ANSVAR: Med Samsolgt deler du og megler på jobben med å få leiligheten din solgt, slik at prisen du betaler eiendomsmegleren for salget er lavere enn ellers. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix.
DELT ANSVAR: Med Samsolgt deler du og megler på jobben med å få leiligheten din solgt, slik at prisen du betaler eiendomsmegleren for salget er lavere enn ellers. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag lanserte DNB Eiendom «Samsolgt», en ny digital eiendomsmeglingstjeneste som er billigere sammenlignet med de vanlige tjenestene de tilbyr ved boligsalg.

Hovedforskjellene mellom Samsolgt og ordinær eiedomsmegling fra DNB er:

  • Det er kun leilighetssalg som kan gjøres via Samsolgt. I første omgang er det kun i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger du kan benytte tjenesten.
  • Prisen er fast, det er ikke provisjon eller timebetaling, men du kan angre når som helst og gå over til tradisjonell eiendomsmegling uten å «tape» det du allerede har betalt for bruk av Samsolgt.
  • Bestilling av tjenesten skjer på nett, og kommunikasjonen mellom selger og megler skjer via chat. Salgsoppgaven er også kun tilgjengelig på nett, den skrives ikke ut, og leiligheten annonseres kun på Finn.no.
  • Selger arrangerer visning selv, men megler bistår under budrunden.
  • Kontraktsmøtet mellom selger og kjøper skjer også digitalt.
  • Samsolgt er underlagt Lov om Eiendomsmegling.

DNB har ennå ikke gått ut med en konkret pris for hva Samsolgt vil koste.

Skal passe for alle

Banken understreker at Samsolgt ikke er nok et selg-bolig-selv-konsept lik dem som allerede tilbys i markedet. I deres løsning vil eiendomsmegler fremdeles være ansvarlig i henhold til dagens eiendomsmeglingslov.

- Det viktigste for oss har vært å levere et produkt som mange av kundene våre har etterspurt, og vi anslår at denne kundegruppen utgjør cirka 10 til 15 prosent av totalmarkedet i dag, sier Christoffer Hveem i DNB Eiendom til Dinside.no.

Ifølge Hveem skal Samsolgt både passe førstegangsselgere og «veteraner på boligmarkedet», siden nettportalen og megler skal guide boligselgerne gjennom prosessen. Du har også tryggheten med at du kan oppgradere til vanlig meglertjeneste om du synes noe er krevende å gjøre via Samsolgt.

- Gir deg hjelp til det viktigste

Olav Kasland, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, påpeker at salg av bolig er en stor økonomisk beslutning for den som skal selge. Det første du som forbruker må ta stilling til, er om du skal selge boligen selv eller bruke megler.

Det er fullt mulig å selge selv, og da kan du spare penger, men du sitter da med risikoen for hele salget.

Forbrukerrådet har en sjekkliste for salg av bolig uten megler, som kan være nyttig hvis du går for denne salgsmåten. Du må, blant annet, være oppmerksom på at om kjøper ikke gjøre opp for seg, får du kostander for ny salgsrunde, samt at du kan få en dårligere pris.

- Samsolgt vil til å begynne med være en meglertjeneste for lettsolgte leiligheter i storbyene. Du får litt mindre service, men du får hjelp til det viktigste som budrunden og til selve salget, sier Kasland til Dinside.no.

Har ikke megleren gjort en god nok jobb, kan du klage til Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglingstjenester hvis du ikke kommer noen vei med eiendomsmegleren. Veiledning til en slik klage finner du også hos Forbrukerrådet.

Positiv til konkurranse

Propr er én av selg-bolig-selv-tjenestene som finnes på markedet. Som nevnt tidligere, er DNB tydelige på at Samsolgt ikke er som Propr, blant annet fordi bankens tjeneste er underlagt eiendomsmeglingsloven.

Likevel synes Propr-sjef Kjetil Eriksson at det er fantastisk at bankgiganten DNB har latt seg inspirere av dem. Ifølge ham viser det at Proprs strategi er riktig.

- Vi mener at den gammeldagse eiendomsmeglingen står for fall, og at kostnaden av tradisjonelle meglere er sterkt overpriset, sier Eriksson til E24.

Han tror DNBs lansering vil gjøre forbrukerne mer bevisste på at det å selge boligen sin selv med digital hjelp er er den beste og tryggeste måten å gjennomføre boligsalget på.

- Jeg tror dette vil sette ytterligere fart på markedet vårt, samt bidra sterkt til at andelen boligselgere som velger å bruke digitale løsninger, vil øke kraftig. Jo flere vi er som gjør boligsalget enklere, jo bedre er det for forbrukeren, sier Eriksson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer