CES 2021:

Samsungs nye TV-modeller med Neo QLED

Og du trenger ikke å bytte batteri på fjernkontrollen.

NY TEKNOLOGI: Samsung har nå forbedret sin QLED-teknologi med lysdioder som er langt mer kompakte. Foto: Samsung
NY TEKNOLOGI: Samsung har nå forbedret sin QLED-teknologi med lysdioder som er langt mer kompakte. Foto: Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vanligvis går verdens største forbrukerelektronikkmesse av stabelen i disse dager. Siden 1998 har CES vært avholdt i Las Vegas, men i pandemi-tiden vi lever i, blir det ikke noe fysisk arrangement i år.

Det hindrer selvsagt ikke de store produsentene å lansere produkter som planlagt, og den kommende uka vil det nok komme et skred av dem.

Samsung er tidlig ute i år og har nettopp vist frem årets nye TV-kolleksjon.

Neo QLED

De fleste andre TV-produsenter har en eller flere OLED-modeller, men til tross for at Samsung lenge har brukt denne teknologien på mobilskjermer, er det fortsatt LED som gjelder på TV-ene.

De senere åra har selskapet brukt sin QLED-teknologi, der LED-belysning kombineres med kvanteprikker (quantum dots). Disse har svært gode egenskaper med tanke på å slippe igjennom lys i svært sterke farger, der fargen avgjøres av størrelsen på kvanteprikken - typisk 1/10000 av bredden til et hårstrå.

I år ser denne teknologien ut til å få en stor oppgradering. Det nye med Neo QLED-TV-ene er at Samsung nå bruker mini LED-lysdioder som bare bygger 1/40 av tradisjonelle dioder. Dermed kan man også bruke langt flere.

Mini LED-dioden som brukes på Neo QLED-TV-ene er den lille hvite prikken til høyre. Foto: Samsung/YouTube
Mini LED-dioden som brukes på Neo QLED-TV-ene er den lille hvite prikken til høyre. Foto: Samsung/YouTube Vis mer

Og i stedet for å spre lyset med linser har Samsungs panel nok et lag med dioder for å lede lyset. Kombinert med den nye Quantum Matrix-teknologien (lokal dimming) lover Samsung meget god kontroll på lyset uten blooming-effekt - lyslekkasjer som gjør at man får en viss glød rundt spesielt lyse objekter med mørke omgivelser.

Neo QLED skal by på 4096 nivåer av lysstyrke (12 bit) for bedre HDR enn tidligere. Samsung skal også ha forbedret oppskaleringsalgoritmene (både til 4K og 8K).

Toppmodellen, QN900A (8K), vil komme med Samsungs «slim one connect»-boks som nå er blitt så slanket at den kan festes bakpå TV-foten. Denne boksen gjør at det bare går én kabel opp til selve TV-en (altså kabelen til boksen), der eksterne enheter kobles rett i boksen.

Den nye One Connect-boksen kan festes til TV-foten. Foto: Samsung/YouTube
Den nye One Connect-boksen kan festes til TV-foten. Foto: Samsung/YouTube Vis mer

Den får også såkalt Object tracking sound pro, som plasserer lydkilder som vises i bildet på riktig «sted» i lydbildet. TV-en har også mikrofoner som måler akustikken i rommet den står i for å tilpasse lyden deretter. Mikrofonen kan også brukes til Google Assistant og Alexa.

Fjerner du en 0 i produktnavnet, får du for øvrig betegnelsen på 4K-toppmodellen, altså QN90A. Dernest vil du se lavere tall for rimeligere modeller.

Den nye Game bar-funksjonen lar deg regulere ting som bildeaspekt, lydkilde, HDR, bildefrekvens og den slags. Foto: Samsung/YouTube
Den nye Game bar-funksjonen lar deg regulere ting som bildeaspekt, lydkilde, HDR, bildefrekvens og den slags. Foto: Samsung/YouTube Vis mer

Funksjoner for spillere

Samsungs 2021-modeller i Neo QLED-serien vil også få egne funksjoner for spillere. Blant annet blir det mulig å velge bildeaspekt på 21:9 eller 32:9 (da med tykke sorte felter over og under), og via en egen game bar-meny kan man koble til trådløse hodetelefoner, endre aspekt, bildefrekvens og kontrollere inngangsforsinkelsen. Samsung lover at den nye Freesync premium pro-funksjonen vil minimere hakking når man spiller.

Ellers støtter TV-ene HDMI 2.1, blant annet med 4K/120Hz, variabel oppfriskningsrate, lav forsinkelse og eARC.

Samsungs 2021-modeller får fjernkontroll uten batterier, som lades opp via solceller eller USB. Foto: Samsung
Samsungs 2021-modeller får fjernkontroll uten batterier, som lades opp via solceller eller USB. Foto: Samsung Vis mer

Fjernkontroll med solceller

2021 blir også året der Samsung fjerner AAA-batteriene i fjernkontrollen. De nye variantene vil ha innebygd solcellepanel som lades opp enten via sollys eller innebelysning, men det er også mulig å lade dem opp via USB-inngangen.

Selv anslår Samsung at dette i løpet av sju år vil spare verden for 99 millioner kastede AAA-batterier. Miljøaspektet kommer også inn flere steder i produksjonen, blant annet med bruk av gjenvunnet materiale og enklere innpakning.

Pris og lanseringstidspunkt for de nye Neo QLED-TV-ene er foreløpig ikke kjent.

MODULÆR: MicroLED-TV-er er modulære slik at man kan utvide størrelsen etter behov. Foto: Samsung
MODULÆR: MicroLED-TV-er er modulære slik at man kan utvide størrelsen etter behov. Foto: Samsung Vis mer

Nye MicroLED-TV-er

For ganske nøyaktig et år siden så vi på MicroLED-TV-en The Wall, som vi mente kunne være fremtidens TV.

For mange spår at MicroLED vil være den naturlige arvtakeren til dagens OLED og LED-baserte modeller. The Wall-TV-en fra Samsung er modulær, der man kan «klikke» på flere moduler ut fra hvor stor TV man ønsker. Modulene har piksler helt ut i kantene, slik at det ikke er noen synlig skjøt i mellom dem, og de kan enten fungere sammen eller hver for seg. Som med OLED lyser hver diode selv i stedet for å bli belyst bakfra.

I tillegg til 110-tommersutgaven annonsert før jul, kommer Samsung også med MicroLED-TV-er i 88- og 99-tommer størrelse.

Disse TV-ene skal kunne vise bilde fra inntil fire ulike kilder samtidig, altså på hver sin del av skjermen.

Fremdeles vil det nok være snakk om priser som er langt over det hvermansen er villig til å bla opp, men med årene kan det fort være at MicroLED blir allemannseie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer