Nå smelter snøen: Hvordan unngå å få vann i kjelleren?

Sånn unngår du at smeltevannet kommer inn

Her er tiltakene som kan redde din bolig fra vannet.

VANNET KOMMER: Nå er tiden for sikre boligen din for smeltevann og oversvømmelser. Foto: Anne Hedelmann Aastad, NVE
VANNET KOMMER: Nå er tiden for sikre boligen din for smeltevann og oversvømmelser. Foto: Anne Hedelmann Aastad, NVE Vis mer
Publisert

Store snømengder i fjellet kombinert med en lang vinter som ennå ikke har gitt seg, gjør at Tryg Forsikring frykter ekstremflom nå i vår.

– Vi oppfordrer kommuner, bedrifter og privatpersoner til å forberede seg til det som kan bli den verste katastrofeflommen i Norge på 23 år, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg Forsikring.

Forsikringsselskapet frykter at årets vårflom blir på linje med katastrofeflommen i juni 1995, som medførte skader for 1,8 milliarder kroner.

I år er Sør- og Østlandet spesielt utsatt på grunn av de store snømengdene, og også de utenfor flomutsatte områder kan få lokalt store oversvømmelser.

Smeltevann kan gi problemer

De av oss som ikke bor nær store vassdrag, tenker kanskje at vi er trygge for vårens oversvømmelser.

Men i år skal man kanskje være litt ekstra obs, for her kan kombinasjonen av smeltevann og regn føre til lokale oversvømmelser, forteller hydrolog og flomvakt i NVE, Ingeborg Kleivane Krøgli.

FLOMVAKT: Hydrolog Ingeborg Kleivane Krøgli følger kontinuerlig med på flomsituasjonen. Foto: NVE
FLOMVAKT: Hydrolog Ingeborg Kleivane Krøgli følger kontinuerlig med på flomsituasjonen. Foto: NVE Vis mer

- Etter denne vinteren med mye snø og is mange steder i landet, kan det være lurt å undersøke om det ligger is som hindrer dreneringsveier. Vannet trenger plass for å renne vekk. Møter vannet hindringer, vil det lage oversvømmelse eller begynne å grave.

- Dersom snøen smelter raskt, kan det kunne føre til problemer. Spesielt hvis man ikke har gjort tiltak i forkant eller følger med når det står på, sier Krøgli.

Du kan holde deg oppdatert på snøsmeltingen på senorge.no.

Sjekk tomta først

Varsom.no står det at man bør iverksette lokale tiltak for å redusere faren for oversvømmelser. Sigmund Clemenz, kommunikasjonsrådgiver i Forsikringsselskapet IF, forteller at det finnes tiltak man kan gjøre både på egen tomt, og i nabolaget.

- Begynn med å ta deg en tur rundt på tomten din, og se om det er noen steder som er utsatt. Kanskje det er en bekk eller liknende som kan føre til problemer. I såfall, ta kontakt med kommunen og hør om de har noen beredskapsplaner.

God drenering rundt huset er viktig, og det vil hjelpe mye i en situasjon med mye snøsmelting. Men det er jo litt sent nå, så dersom du ikke har gjort det så er det ekstra viktig å gjøre noen små tiltak selv, forteller Clementz.

- Tele i bakken gjør at vannet ikke synker ned, men prøver å finne andre veier. Hvis boligen din er i veien, så er det lett at vannet finner veien ned i kjelleren din, i stedet for bakken. Sørg derfor for at eventuelle kjellervinduer er så tette som mulig. Rens takrenner og nedløpsrør, så ikke disse er tette av løv og jord.

Man kan også hjelpe vannet ved å grave renner, for å lede smeltevannet vekk fra huset, eller ut av gårdsplassen.

SIKRE BOLIGEN: Kommunikasjonsrådgiver i IF Forsikring, Sigmund Clementz, ber oss gjøre det vi kan før flommen. Foto: IF Forsikring
SIKRE BOLIGEN: Kommunikasjonsrådgiver i IF Forsikring, Sigmund Clementz, ber oss gjøre det vi kan før flommen. Foto: IF Forsikring Vis mer

Hjelp vannet vekk

Vannet må jo gjøre av seg noe sted. Clemenz sier at det ofte er kommunen som har ansvaret for veier og drenering i nabolag, men man kan hjelpe til selv også.

- Hvis det er en kum eller en rist i gata, sørg for at den ikke er tett. Hjelp kommunen, og deg selv, ved å sørge for at ikke snø, is eller løv dekker rista. Hell kokende vann i kummen, hvis det er vanskelig å få vekk snø og is.

- Hva med de som bor nær store vassdrag?

- De som bor på flomutsatte steder, har ofte erfaringer fra før, dessverre. Men generelle råd er å flytte gjenstander i huset høyere opp i etasjene, flytt biler og campingvogner. Husk spesielt på de tingene som ikke kan erstsattes, som fotoalbum eller harddisker. Og ta kontakt med kommunen og forfør deg om beredskapsplaner.

Clemenz sier at de aller fleste vil prøve så godt de kan å unngå skader som følge av oversvømmelser.

- Hvis du er usikker på om tomten din er utsatt, eller hvis du lurer på hva du kan gjøre for være så sikker som mulig, så ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Der vil du få gode råd om hvordan du sikrer deg så godt som mulig, sier Clementz.

FLOMANALYSE: På Varsom.no ligger det oppdaterte flomprognoser utarbeidet av NVE. Foto: NVE
FLOMANALYSE: På Varsom.no ligger det oppdaterte flomprognoser utarbeidet av NVE. Foto: NVE Vis mer

Hold deg oppdatert

Været den siste tiden har vekslet mellom varme soldager, og kalde netter med snø. Og da spør du deg kanskje, hvordan skal jeg vite når denne eventuelle flommen kommer?

- Vi på flomvarslinga i NVE har vakt hver dag, hele året, for å kunne gi riktig varsel til riktig tid. Varselet oppdateres to ganger daglig og gjelder for tre dager fram i tid, sier hydrolog Krøgli i NVE.

Varselet kan sees inne på flomsidene på Varsom.no, og NVE oppfordrer de som mener at de er utsatt å holde seg oppdatert ved å sjekke siden ofte.

De neste tre dagene er det ikke meldt om flomfare noe sted i landet. Men dette kan endre seg raskt.

- Ser vi at det er fare for flom varsler vi dette. Du finner gjeldende varsel på varsom.no. Du kan også abonnere på naturfarevarsel fra NVE, helt gratis, på e-post eller SMS for å holde deg oppdatert, sier Krøgli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer