Sånn vil jeg ha det

Her er ekspertens råd til hvordan du gjenskaper stemningen fra den stilige restauranten hjemme.

Simon James Design ved Boris Praskac står bak den glamorøse 70-tallslooken på den nye restauranten SW20 i Oslo. Foto: Per Ervland
Simon James Design ved Boris Praskac står bak den glamorøse 70-tallslooken på den nye restauranten SW20 i Oslo. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inspirasjon til hjemmet kan man hente over alt. Interiørblader. Venners hjem. TV-serier. Vindusutstillinger. Eller hva med Annen Etage? Designhotellet du bodde på i Dublin, The G hotel? Eller Oslos første designhotell, Grims Grenka?

Aller først må du spørre deg selv: Er det stemningen du er ute etter, eller har du falt for et spesielt møbel? Vil du ha et enkeltmøbel, er det forholdsvis enkelt, da kan du jo bare spørre hvem som har produsert det. Men å gjenskape stilen, stemningen, hjemme i egen stue, er ikke like enkelt.

Hvor skal vi starte?

- Fokuser på materialene, er rådet fra Boris Praskac, interiørarkitekt og partner i Simon James Design. Vi møter ham i den nyåpnede restauranten SW20 i Oslo, som han har innredet, og spør ham om hvordan vi kan gjenskape stilen hjemme hos oss.

Dominic Gorham står bak en av de siste restaurantene i hovedstaden, SW20. Restauranten er kalt opp etter postkoden fra der han bodde i London. Foto: Per Ervland
Dominic Gorham står bak en av de siste restaurantene i hovedstaden, SW20. Restauranten er kalt opp etter postkoden fra der han bodde i London. Foto: Per Ervland Vis mer


- Det er materialene som skaper et sted. Se deg rundt: Alt spiller mot - og med hverandre, sier Praskac til DinSide.

- For eksempel: Her har vi fått laget noen myke benker i stoppet, kongeblå fløyel. Men du trenger ikke kaste ut den brune sofaen. Prøv heller å ta opp den blå fløyelen et annet sted, i puter, gardiner - eller hva med å kle en vegg? foreslår Boris.

For denne restauranten tok han utganspunkt i classy, glamorøs 70-tallsstil. - Tenk James Bond. Med en liten dose bohem. Og humor, da. Jeg ville ikke at det skulle være stilig og avskrekkende, men har gått for stilig og innbydende.

Og innbydende er det absolutt. Langs den ene veggen er det laget store buede benker, trukket med den ovennevnte mørkeblå fløyelen. Treet er mørkt. De fleste stolene er i formpresset finer, fra danske Hay, mens andre er store, gode skinnstoler, som er spesiallaget i Storbritannia, og har fått ekstra lange ben, slik at man kan sitte komfortabelt, samtidig som man sitter høyt nok til å kunne spise.

Tenk helhetlig og farger, mer enn enkeltmøbler, dersom det er stemingen du ønsker å gjenskape. Disse stolene fra Hay, modell JW01 i valnøtt, gir et helt annet uttrykk mot en hvit bakgrunn.  Foto: Produsenten
Tenk helhetlig og farger, mer enn enkeltmøbler, dersom det er stemingen du ønsker å gjenskape. Disse stolene fra Hay, modell JW01 i valnøtt, gir et helt annet uttrykk mot en hvit bakgrunn. Foto: Produsenten Vis mer


I enden av rommet henger et stort stilisert maleri, i gull, hvitt og svart, av den britiske skuespilleren Michael Cain, og gullfargen er tatt opp på innsiden av de store svarte lampene som henger overdådig i trengsel.

Selve baren er i tre, med detaljer i skimrende mosaikkfliser og spesialslepne speilfliser rammer inn edle dråper.

For dem som skulle ønske å gjenskape SW20-stilen hjemme, har Boris følgende forslag: Kle en vegg i blå fløyel. Mal taket i matt gull, og heng opp svarte lamper. Introduser noen svarte skinnputer i sofaen, og ta opp fargen fra mosaikkflisene i et gulvteppe.

Ta lærdom

Noe av det som gjør at offentlige miljøer, som restauranter og barer, ser så stilig ut, er repetisjonen. Det er ikke sikkert at lampen som ser så fin ut, fordi det henger 20 like bortover, er like fin når du henger den opp ensom og alene over spisebordet. Men du må gjerne bruke repetisjon som innredningstriks, om det er dette du faller for. Sett sammen tre like lamper, eller kjøp tre like potteplanter. Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til.

Men tenk for all del på at du skal innrede en bolig, så glem ikke deg selv i all dekoren. Uansett hvor hjemmekoselig en restaurant eller café ser ut, det er kunstig.

Prascak avslutter med en oppfordring vi gjerne bringer videre: Husk å slappe av først. - Det er ingen eksamen. Det handler om hvor du skal bo. Mange er så stresset, men husk at det skal være morsomt.

- Det er ingen som blir skadet om det ikke er perfekt, og har du lyst til noe - er det lov. Det er ingen ting som er feil hjemme hos deg, du har lov til å gjøre akkurat som du vil.

Restaurantmat til minipris: Gjør det selv

Praten går livlig rundt bordene i de fløyelstrukne båsene. I forgrunnen ser du interiørarkitektens favoritt fra dette prosjektet: Godstol i svart skinn, med ekstra høye stolben, så du når opp til spisebordet.   Foto: Per Ervland
Praten går livlig rundt bordene i de fløyelstrukne båsene. I forgrunnen ser du interiørarkitektens favoritt fra dette prosjektet: Godstol i svart skinn, med ekstra høye stolben, så du når opp til spisebordet. Foto: Per Ervland Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer