Unngå eggeskall i mat

Sannsynligvis gjør du dette feil

Slik unngår du knust eggeskall i maten!

UNNGÅ EGGESKALL: Med et enkelt triks slipper du å få biter av knust eggeskall i maten neste gang du knekker et egg. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Havner det biter av eggeskall nedi det maten hver gang du knekker et egg under matlagingen?

Vi føler med din frustrasjon! For det er skikkelig irriterende når du skal plukke ut igjen de små bitene - en prosess som kan by på mye klabb, babb og griseri.

Men – det finnes en enkel måte å unngå knust skall i maten på. Og er du uheldig, finnes det også en enkel måte å fiske opp igjen skallet på!

Hvordan unngå eggeskall i maten?

For å slippe knust skall i maten, handler det først og fremst om én ting:

Måten du knekker egget på!

Det forteller Anette Fjelleng Hansen, matrådgiver i MatPrat.

Pleier du å kakke egget mot en skarp kant? For eksempel på kanten av bakebollen, skålen, stekepanna, gryta eller lignende?

Dette er helt feil måte å knekke egget på. I alle fall hvis du vil unngå eggeskall i maten, ifølge Hansen.

– Neste gang du skal knekke egg - slå det mot en flat overflate fremfor en skarp. Da er det rett og slett enklere å unngå skallbiter. Altså, slå det heller mot kjøkkenbenken fremfor kanten av bakebollen, råder mateksperten.

Merk imidlertid at eggene ikke alltid nødvendigvis er like rene og hygieniske, når man skal utøve triks.

Hvordan fiske opp eggeskall?

Men vi er alle uheldige og mister skallbiter i maten av og til. Da er det ofte vanskelig å fiske skallet opp igjen. Men også her finnes det et genialt tips!

Hansen avslører det:

– Bruk en bit av eggeskallet for å fiske opp igjen den lille biten i maten. De to bitene tiltrekkes av hverandre, og skallet er dermed enkelt å få ut, sier hun.

Funker det? Se hvordan det gikk da vi testet trikset i videoen over!

Hvordan unngå å sprekke egg under koking?

Et banalt spørsmål, kanskje. Men å unngå at egget sprekker under koking, kan av og til være vanskelig. For det finnes så mange råd her:

Noen sverger til å koke opp vannet før man legger egget nedi og lar det koke i syv minutter. Andre legger egget ned i det kalde vannet, koker opp og lar det koke i tre minutter. Men av og til blir det for bløtt, for tørt eller det sprekker.

Sprekker det, er løpet så og si kjørt. Så altså: Hvordan unngå at egget sprekker under koking?

Svaret er enkelt: Du bør bruke romtempererte egg. Da blir de også lettere å skrelle etterpå om du skal hardkoke de, tipser Hansen.

Her er forklaringen:

– Slipper du et kaldt egg ned i kokende vann, vil luften i luftlommen utvide seg og egget kan sprekke. Du kan forebygge dette noe ved å stikke hull på egget for å slippe ut luft fra «luftlommen» i den butte delen av egget. Jo eldre egget er, jo større vil denne lommen være. Slipper du et «eldre» egg ned i fosskokende vann, vil det også være større sjanse for at egget sprekker, sier Hansen.

Hvis du synes det er vanskelig å stikke hull i skallet, har Rolf-Anders Vollan, bloggeren bak Detgladekjøkken.no, et fint tips til deg:

– Legg egget forsiktig oppi det kokende vannet med en skje, med den butte delen på egget pekende opp. La egget ligge noen sekunder halvveis nedi vannet, med den spisse delen ned, slik at luften fra den butte delen får nok tid til å kunne presse seg gjennom skallet uten at det sprekker, sier Vollan.

Om han glemmer å sette eggene frem i forveien slik at de blir romtempererte, legger Vollan eggene i varmt vann - litt varmere enn 37 grader, og lar de ligge slik i fem-ti minutter.

– Når jeg skal koke eggene, passer jeg også på å aldri slippe eggene ned i kasserollen, men senker dem med en spiseskje slik at de ikke får sprekker, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer