Rengjøring av rustfritt stål

Såpe kan gjøre vondt verre

For å vaske bort fettflekkene, bør du bruke andre midler på rustfritt stål. 

IKKE BRUK PÅ STÅLOVERFLATE: Ekspertene er enige om at vaskemidler som Zalo er gode for å løse opp fett og smuss, men slike rengjøringsmidler bør ikke brukes på ståloverflater. Dette kan på sikt føre til at stålet blir enda mer mottakelig for fettflekker og fingermerker. FOTO: Linn M. Rognø.
IKKE BRUK PÅ STÅLOVERFLATE: Ekspertene er enige om at vaskemidler som Zalo er gode for å løse opp fett og smuss, men slike rengjøringsmidler bør ikke brukes på ståloverflater. Dette kan på sikt føre til at stålet blir enda mer mottakelig for fettflekker og fingermerker. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ofte skal det lite til før hvitevarer som kjøleskap, stekeovn og oppvaskmaskin med overflate i rustfritt stål er blir tilgriset av fettete fingermerker og smuss.

Dette kan være en utfordring å vaske bort siden rengjøringen ofte gjør vondt verre.

Men hva gjør du feil? Og hva er den riktige måten å fjerne fettflekkene på?

– Bruk egnet stålrens

KAN BLI ILLE: – Resultatet blir ofte like ille etter at man har brukt en rengjøringsspray, som om man hadde latt fettflekkene være, sier Inger Løvaas hos Krefting. FOTO: Privat.
KAN BLI ILLE: – Resultatet blir ofte like ille etter at man har brukt en rengjøringsspray, som om man hadde latt fettflekkene være, sier Inger Løvaas hos Krefting. FOTO: Privat. Vis mer

Inger Løvaas hos Krefting, medlem av IFI, og selskapet som leverer kjemiske produkter til bil, båt, hus og hage, forteller at de fleste rengjøringssprayer og såper inneholder fettløsende kjemikalier som også fjerner fettflekker fra ståloverflater.

– Problemet er at flere av midlene legger igjen striper og skjolder. Resultatet blir ofte like ille etter at man har brukt en rengjøringsspray, som om man hadde latt fettflekkene være, sier Løvaas.

Det finnes egne stålprodukter som både renser og legger en beskyttende hinne på overflaten. Noen av disse produktene inneholder derimot mye olje og etterlater en seig overflate som tiltrekker støvpartikler, ifølge Løvaas.

Dermed er det viktig å være nøye med hvilket produkt du velger, mener hun.

STÅLRENS: – Det vil mette stålet mot fettet som er i fingeravtrykk, sier Robert Terøy, salgssjef for hvitevarer hos Elkjøp. FOTO: Elkjøp.
STÅLRENS: – Det vil mette stålet mot fettet som er i fingeravtrykk, sier Robert Terøy, salgssjef for hvitevarer hos Elkjøp. FOTO: Elkjøp. Vis mer

– Vårt beste tips her er å bruke stålrens som spesialmiddel, og dette inneholder både elementer som renser og som beskytter i etterkant. Stålrensen vil også «mette» stålet mot fettet som er i fingeravtrykk, sier Robert Terøy, salgssjef for hvitevarer hos Elkjøp.

På markedet finnes det flere typer stålrens, og dette er også noe Kristian Magnussen ved BSH Husholdningsapparater AS, anbefaler.

PUSS HELE OVERFLATEN: – Da får hele stålflaten  lik nyanse, tipser Kristian Magnussen ved BSH Husholdningsapparater AS. FOTO: Privat.
PUSS HELE OVERFLATEN: – Da får hele stålflaten  lik nyanse, tipser Kristian Magnussen ved BSH Husholdningsapparater AS. FOTO: Privat. Vis mer

– Jeg mener at det beste er å bruke ren stålrens som er utviklet for børstet stål, dette har to funksjoner hvor rensen både fjerner nåværende flekker som fingeravtrykk og andre fettflekker, samt forebygger merker på stålet i fremtiden. Dette er også ganske enkelt med stålrens på sprayflaske hvor man bruker bare sprayen og stålrensen som et vaskemiddel, forklarer Magnussen.

Jif og mikrofiberklut 

Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice, råder å først og fremst sjekke hva produsenten av kjøleskap/overflate gir av anbefalinger. 
Men ofte kan det enkle være det beste:

– Har du ikke mulighet til å sjekke dette, så er et godt råd å prøve aktuell fremgangsmåte på et lite synlig sted først. I mange tilfeller vil du få et godt resultat av å benytte Jif Universal kombinert med en god mikrofiberklut, hevder Skaar.

Han legger samtidig til at hele stålflaten bør pusses dersom du først har begynt, for å da få hele stålflaten i lik nyanse.

– Da unngår du nyanseforskjeller mellom pusseområde hvor flekken har sittet, og resten av stålflaten, sier han.

Styr unna disse vaskemidlene

Har du ikke stålrens for hånd, er det i alle fall viktig å vite hva slags rengjøringsmiddel du bør droppe.

– Det er viktig å finne en såpe som er fettløsende og som ikke inneholder oljer, advarer Løvaas.

MICROFIBERKLUT OG JIF UNIVERSALSPRAY: Dette vil stort sett være godt nok for å rengjøre ståloverflater, mener Malin Skaar ved Lilleborg. FOTO: Linn M. Rognø.
MICROFIBERKLUT OG JIF UNIVERSALSPRAY: Dette vil stort sett være godt nok for å rengjøre ståloverflater, mener Malin Skaar ved Lilleborg. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

Oppvaskmidler som Zalo er kjent for å være fettløselig, men Terøy anbefaler å unngå å bruke vann og Zalo.

– Dette kan være ok til selve rengjøringen men gjør lite eller ingenting for å begrense nye fettflekker. Zalo og enkelte andre oppvaskmidler er gode til å rense og rengjøre stålet bra, men samtidig gjør de overflatene veldig mottakelige for nye fettflekker og fingeravtrykk, mener Terøy.

REN OVERFLATE: På kjøleskapet har vi brukt universalspray og microfiberklut, og resultatet ble ikke verst. FOTO: Linn M. Rognø.
REN OVERFLATE: På kjøleskapet har vi brukt universalspray og microfiberklut, og resultatet ble ikke verst. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

Magnussen advarer også mot å bruke vaskemiddel med innhold av sand, klorid, eller syre.

– Og ikke bruk skuresvamp eller skrapesvamper som rengjøringsverktøy. Konsekvensene av feil rengjøring eller feil middel er at stålet kan ruste, og dette kan oppstå på kort tid, sier han.

Når du bruker egnet vaskemiddel på ståloverflater, er det i tillegg smart å bruke en microfiberklut som virker i dybden, ifølge Løvaas.

– Fukt fillen i varmt såpevann eller i varmt vann før rengjøringsspray påføres. Bruk eventuelt ripefri skuresvamp på gjenstridige flekker, tipser hun.

Umulige flekker

Hvis du opplever at flekkene du har fått på kjøleskapet eller ovnen er umulig å få bort, kan du likevel prøve å rengjøre med et sterkere, vanlig vaskemiddel først for å få vekk merkene, og deretter påføre stålrens på samme området når det er tørt, tipser Magnussen.

Terøy mener at de aller fleste flekker er mulig å få bort, men at enkelte flekker sitter skikkelig godt fast, for eksempel klistremerker.

– Trikset da er å benytte sitrusrens og så pusse med stålrens etterpå, anbefaler han. Også Løvaas mener at alle typer husholdnings-fettflekker kan fjernes så lenge man bruker riktige rensemidler og verktøy.

Magnussen advarer samtidig mot at feil håndtering av ståloverflaten kan føre til at uhåndterlige flekker oppstår i selve stålet.

– Dette vil ikke la seg fjerne i fremtiden, og ståloverflaten vil da måtte skiftes til ny overflate. For eksempel ny kjøleskapsdør som er av stål, sier han.

LES OGSÅ:

Her lønner det seg å bruke Zalo

Den beste miksen for rent peisglass

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer