Savner disse

Her syndes det.

FEIL: Mange av disse havner feil. Foto: Shutterstock
FEIL: Mange av disse havner feil. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse utført av Kantar for Norsk Metallgjenvinning, sier 83 prosent av de spurte at de kildesorterer metallemballasjen sin. Likevel viser plukkanalyser at det er for mye av dette i restavfallet.

Havner i restavfall

- Vi skulle ønske at flere ble enda flinkere til også å kildesortere denne emballasjen riktig. Makrellboksene og aluminiumsformene er verdifulle for oss, og de er like gode å gjenvinne som annen metallemballasje, sier daglig leder i Norsk Metallgjenvinning Ylva Erbach i en pressemelding som er gjengitt av Dagligvarehandelen.

Erbach tror det er spesielt en grunn til at mange kaster aluminiumsformene i restavfallet.

- Er de brukt til å varme mat i ovnen, kan det ofte være fastbrente matrester som folk synes det er vanskelig å fjerne. Et godt råd fra oss er derfor å sette dem i vann etter bruk, eller legge litt bakepapir under maten før den stekes, sier Erbach.

Metallemballasje skal leveres i returordningen for glass- og metallemballasje.

Egg-krøll

En annen ting som ofte havner feil, er eggekartonger. Denne skal enten kastes i restavfallet eller i papir. Dette varierer fra kommune til kommune.

- Eggekartong har lite papirfiber i seg, så de er utfordrende å gjenvinne til nytt papir av en viss kvalitet. Men i Oslo og de fleste andre steder har vi ikke ønsket å risikere å forvirre folk med at kartongen skal et annet sted enn i papiravfallet. Det er mest logisk, har vært vår tanke, har Jørgen Bakke Fredriksen, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune tidligere sagt til DinSide.

I Bergen skal den imidlertid kastes i restavfallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer