Se alt det smarte du kan gjøre med ferdigpizzadeig

Ikke så flink med gjærbakst? Vi har forelsket oss i ferdige pizzabunner.

JUKSEBOLLER: Med en ferdig pizzadeig i kjøleskapet, kan du diske opp med fersk gjærbakst på en halvtime. Foto: ELISABETH DALSEG
JUKSEBOLLER: Med en ferdig pizzadeig i kjøleskapet, kan du diske opp med fersk gjærbakst på en halvtime. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om å kunne slenge hjemmelagde rundstykker, boller eller horn på bordet, men strekker ikke tiden til?

Ikke bare tar det tid å lage, og heve - det blir også mye søl og oppvask. Så gjærbakst er sjelden vare hjemme hos oss. Men det er lov å jukse litt, er det ikke?

De ferdige pizzabunnene du finner i kjøledisken på supermarkedet er et glimrende alternativ. Tilsett et par ekstra ingredienser, og ingen vil gjette at du egentlig serverer dem pizzadeig.

Aldri mer frossenpizza! Vi har testet pizzastål

Søtt og salt

DET LILLE EKSTRA: Her er noe av det vi blandet i pizzadeigen, men du kan selvfølgelig tilsette akkurat det du vil.  Foto: ELISABETH DALSEG
DET LILLE EKSTRA: Her er noe av det vi blandet i pizzadeigen, men du kan selvfølgelig tilsette akkurat det du vil. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vi har lekt oss med et par pizzadeiger, og resultatet mer enn stod til forventningene.

Det er bare fantasien som setter grenser. Selv om pizzadeigen er salt, er det ingen grunn til å sky søte bakevarer. Det aller beste resultatet fikk vi da vi laget skillingsboller - eller kanelboller om du vil.

Kombinasjonen smør, sukker og salt passet perfekt til den salte deigen. Disse skillingsbollene kommer vi garantert til å lage igjen!

Vi stoppet ikke med skillingsbollene, selv om det var det første som slo oss med den ferdige pizzabunnen. Vi laget sjokoladeboller, rosinboller, ostehorn og rundstykker med linfrø, sesamfrø og gresskarkjerner.

Har du tips til hvordan du vi kan bruke ferdigmat på nye måter? Send oss en mail, eller del i debatten.

Slik gikk det:

SKILLINGSBOLLEFYLL: Den vanlige blandingen ble litt for drøy for den tynne pizzabunnen ...  Foto: ELISABETH DALSEG
SKILLINGSBOLLEFYLL: Den vanlige blandingen ble litt for drøy for den tynne pizzabunnen ... Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
... resultatet ble smørstekte boller. (Men de smakte vilt godt!) Foto: ELISABETH DALSEG
... resultatet ble smørstekte boller. (Men de smakte vilt godt!) Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Flere av pizzabunnene er ganske tynne, og de hever ikke like mye som vanlig bolle- eller rundstykkedeig. Vi har prøvet og feilet. Ikke alt ble like vellykket, eller så like presentabelt ut, men det aller viktigste er på plass: Det smakte godt.

Skillingsboller: Vi fulgte vanlig fremgangsmåte og blandet sammen smør, sukker og kanel, som vi strøk på i et raust lag. Dette ble litt for raust for den tynne pizzadeigen, og endel rant utover stekeplaten.

Vi anbefaler i stedet å smøre smøret tynt utover, eller smelte og pensle på, før du strør på sukker og kanel.

Fordi deigen er tynnere enn vi vanligvis ville rullet skillingsbollene, anbefaler vi også å dele den i to, så du får mindre boller. Husk å klemme godt sammen mens du ruller.

Du kan også rulle sammen til en kringle - eller lage pizzasnurrer, eller hva med å rulle dem i pinneform, sett hos MatStart, MatPrats nye matportal for barn?

Les også: Slik får du romtemperert smør på én - to - tre

Sjokolade- og rosinboller: Deigen oppførte seg ikke like pent som vi er vant til, og ble litt klumpete etter vi blandet i rosiner og sjokoladebiter.

Selve bollen ble også litt i overkant salt, så om du ønsker å gå for denne varianten, bør du være ekstra raus med det søte, og gjerne pensle med egg og strø over litt sukker eller perlesukker.

Av variantene vi prøvde ble denne minst vellykket.

Slik lager du brownies på et par minutter

EN HALV BUNN: blir fjorten bitte små horn eller kuvertbrød. Foto: ELISABETH DALSEG
EN HALV BUNN: blir fjorten bitte små horn eller kuvertbrød. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
HALV DOBBELT: Eventuelt kan du brette den halve deigen dobbelt (Vi penslet med egg for bedre feste - og strødde litt raspet jarlsberg i) Foto: ELISABETH DALSEG
HALV DOBBELT: Eventuelt kan du brette den halve deigen dobbelt (Vi penslet med egg for bedre feste - og strødde litt raspet jarlsberg i) Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
S - M: Her ser du hvodan enkle og doble horn blir. Foto: ELISABETH DALSEG
S - M: Her ser du hvodan enkle og doble horn blir. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Rundstykker: Akkurat som med bollene, ble ikke resultatet ekstremt pent - men det ble godt. En ekstremt enkel måte å servere "hjemmelagete" rundstykker på en hverdag, som du slenger sammen eller steker mens suppen steker.

Elt inn litt frø og kjerner om du ønsker litt mer å tygge på.

Fordi pizzadeigen hever seg litt mindre enn vanlig rundstykke- eller bolledeig, anbefaler vi å lage små rundstykker, så virker de ikke så faste.

Eltefritt brød: Vi har testet Lekué bread maker

Ostehorn: Deigen er ferdigkjevlet, og egner seg perfekt til å dele i trekanter og rulle horn. Pensle med egg, og riv litt ost over før du ruller dem sammen.

Alle liker mild Norvegia eller Jarlsberg, eller prøv med Parmesan eller annen litt spissere ost og litt krydder, om du ønsker noe litt mer spennende.

Deigen er tynn, så det blir unaturlig å lage store horn. For å få litt mer mat i hvert horn, anbefaler vi å brette deigen dobbel før du ruller. Vi penslet deigen med egg og strødde på ost mellom de to lagene, med meget vellykket resultat. En hit til tomatsuppen!

Ønsker du å bake på ordentlig, og at gjærbaksten skal holde seg fersk ekstra lenge? Vi har testet «Ferskere bakst», vidundermiddelet som lover akkurat det.

Spis samme dagen

FERSK PIZZADEIG:  Vi har brukt Fersk & Ferdig Pizzadeig XXL til 37,90 kroner (Kiwi). Foto: ELISABETH DALSEG
FERSK PIZZADEIG: Vi har brukt Fersk & Ferdig Pizzadeig XXL til 37,90 kroner (Kiwi). Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Pizzaboller er en døgnflue: de bør spises mens de fortsatt er varme fra ovnen.

Det smaker ikke vondt dagen etter, men pizzadeigen er ganske kompakt, og blir mer kompakt blir den når den blir liggende.

Her er det bare å øve seg på porsjonskontroll. Lag akkurat det du trenger, og spar resten av pizzabunnen til en annen dag, slik at du slipper rester. Det er mye bedre med nystekte boller i morgen også, i stedet for gårsdagens kompakte tørre.

Hvor lang tid du bruker på å lage baksten, er stort sett begrenset av hvor lang tid ovnen din bruker på å varme seg opp til ca 225 grader. Vår er gammel, og bruker et drøyt kvarter. I løpet av dette kvarteret får vi rullet ut deigen, så den blir romtemperert, og de siste par minuttene former vi den til ønskete boller eller rundstykker.

Etter drøye ti minutter i ovnen, og et par minutter på rist, er det bareå hive innpå.

Et voilà: Gjærbakst på under en halvtime.

Tips: Jo lenger deigen får ligge i romtemperatur, jo bedre resultat. Så har du det ikke fryktelig travelt, anbefaler vi å ta den ut et par timer før du har tenkt å bruke den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer