Oppussing og vedlikehold:

Se den forskjellen!

Har ytterdøra di falmet i sola? Kanskje du bare vil få tilbake glansen? Ekspertene har gitt oss sine tips.

ENKELT Å FRESHE OPP: Dersom ytterdøra di er matt og blass er det en enkel sak å freshe opp litt, med midler du kanskje allerede har hjemme i huset. Denne ytterdøren har nettopp fått en liten oppfriskning med bilvoks. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert

Når ga du ytterdøra di en skikkelig shinings sist? Ja, altså, litt mer pleie enn en vanlig vask?

Det bør nemlig gjøres to ganger i året, dersom du ønsker å bevare både farge og glans.

ENKELT OG GREIT: Har du litt bil- eller båtvoks liggende hjemme, kan du allerede i dag friske opp ytterdøra di. Foto: Celina Stamper
ENKELT OG GREIT: Har du litt bil- eller båtvoks liggende hjemme, kan du allerede i dag friske opp ytterdøra di. Foto: Celina Stamper Vis mer

Et viktig førsteinntrykk

– En ytterdør er det første du møter når du skal besøke et hus, så ytterdøren er svært viktig å holde ren, pen og i orden.

Det sier Vidar Christiansen i Harmonie Norge.

– Døren skal først og fremst holdes ren, til dette brukes mildt såpevann. En dråpe eller to med vanlig grønn Zalo eller lignende i lunkent vann regnes som mildt såpevann, forteller han til DinSide.

Han advarer dog mot å bruke sterkere såper på ytterdøren.

– Vi ser tilfeller hvor det blir brukt Jif skurekrem, blå Zalo og – særlig i disse tider – håndsprit, hvor ingen av disse er kategorisert som mildt såpevann. Spesielt blå Zalo er antibakteriell og langt sterkere enn de fleste er klar over, understreker Christiansen.

Han forklarer at dersom man for eksempel bruker Jif skurekrem på døren, vil den matte ned malt overflate. De aller fleste ferdigblandede supervaskemidler i sprayflasker er for sterke for bruk på malte flater.

Vokses to ganger i året

Men ikke bare bør døra vaskes jevnlig. Den bør også vokses hvert halvår for å holde på farge og glans.

– Vel så viktig som å holde døren ren, er at overflaten tilføres voks, gjerne to ganger i året, forteller Christiansen og legger til:

– En vokset dør vil være lettere å holde ren og vil beholde den naturlige og opprinnelige fargen bedre enn en uvokset dør.

En dør som ikke blir tilført voks vil falme og åpne porene i malingen som igjen fører til at overflaten trekker til seg fukt og smuss.

– Som voks kan man bruke voks for bil eller båt, men igjen er det viktig at denne ikke inneholder slipemidler. Vi i Harmonie bruker en vedlikeholdsvoks levert fra AutoGlym, sier han.

Kan bruke bilvoks

Lydie Soares i Swedoor forteller også at man like så gjerne kan bruke noe man allerede har i hjemmet for å freshe opp døra.

– Vi anbefaler å vokse døren, gjerne med bilvoks, en gang i året for å vedlikeholde dørens glans, sier hun.

FØR OG ETTER: Her kan man se hvor stor forskjell det gjør med en gang døra vokses. Selv om glansen roer seg ved tørking, vil den være dypere i glansen enn før voksing. Foto: Celina Stamper
FØR OG ETTER: Her kan man se hvor stor forskjell det gjør med en gang døra vokses. Selv om glansen roer seg ved tørking, vil den være dypere i glansen enn før voksing. Foto: Celina Stamper Vis mer

Men det er en spesiell type midler du ikke bør bruke:

– Utover dette anbefaler vi at man rengjør døren med alminnelige rengjøringsmidler som ikke er alkaliske, for eksempel oppvaskmiddel ved behov, sier Soares.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer