Hvordan velge drill?

Se hva du bør tenke på før du kjøper ny drill

Vi hjelper deg å velge riktig drill til ditt behov.

HVORDAN VELGE DRILL? Første spørsmål du bør stille deg, er: Hva skal du bruke den til? Foto: NTB Scanpix
HVORDAN VELGE DRILL? Første spørsmål du bør stille deg, er: Hva skal du bruke den til? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når behovet for drill dukker opp, ringer noen i stedet til pappa, en nevenyttig datter eller en kamerat, som kommer og hjelper.

Men en dag står du der og trenger din egen drill - og hvilken skal du velge?

Det er svært mange å velge mellom, de har ledning eller batteri, de kjører på forskjellige spenninger, noen kan skru, bore og slå. Noen er store og tunge med mange innstillinger, andre er små og har mindre repertoar.

Dessuten varierer prisene fra noen få hundrelapper til flere tusen. Da Dinside tidligere i år testet åtte driller, viste deg seg at nettopp pris ikke var avgjørende for hvor godt en drill fungerer.

Skal du gå til innkjøp av drill, kan Dinside her gi deg gode tips til hva du bør tenke gjennom før du drar avgårde til butikken.

#1: Hva skal du bruke den til?

Bruksområdet er svært viktig. Skal den brukes mye og ofte? Må den klare tøffe jobber? Skal du bruke den til skrumaskin for å montere hyller og møbler eller skal du starte på et større oppussingsprosjekt med boring i tre og mur?

BEHOV? Hva du skal gjøre avgjør hvilken type og hvor stor drill du trenger. Foto: FOTOLIA/NTB SCANPIX
BEHOV? Hva du skal gjøre avgjør hvilken type og hvor stor drill du trenger. Foto: FOTOLIA/NTB SCANPIX Vis mer

En maskin er ikke alltid egnet til alle oppgaver, den store blir for stor og kraftig og den lille holder ikke mål.

Skal du skru sammen flatpakkede møbler og hyller kan en kraftig drill fort skru de spesielle monteringsskruene tvers igjennom platene. Derfor er det ofte man ser en tegning av en drill med et stort kryss over i monteringsanvisninger fra Ikea.

Skal du bygge terrasse eller sette opp en garasje blir det straks andre krav som stilles.

På flyttefot? Her er verktøyet du trenger!

#2: Drill til de letteste oppgavene

Er behovet først og fremst å montere finnes det små skrumaskiner for bits, som er godt egnet til jobben. Det fine med dem er at de er små og lette og går relativt langsomt, slik at du har god kontroll. En større drill kan også kjøre langsomt, men da må du være svært lett på avtrekkeren.

Men en liten skrumaskin kan ikke bare skru. Det finnes også små bor til disse, med samme sekskantklinge som skru-bits. Hvis du bare trenger å bore noen mindre hull i treverk en gang i blant, så går det faktisk helt fint! Også gipsplater er lette å bore i, når du skal feste noe for eksempel med et gipsanker som monteres gjennom et hull i gipsplaten og strammes med en tang.

Altså vil det holde med en liten skrumaskin av denne typen til slike småjobber.

KAN OGSÅ BORE: Selv de små skrumaskinene kan brukes til å bore med, og det finnes bor i mange størrelser. Foto: BRYNJULF BLIX
KAN OGSÅ BORE: Selv de små skrumaskinene kan brukes til å bore med, og det finnes bor i mange størrelser. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Små skrumaskiner finnes det mange av, de er også blant de aller billigste løsningene, selv om det også her finnes dyre varianter. Vi har sett maskiner helt nede fra 169 kroner hos Jula og 199 kroner for en Hyundai på Europris, til den proffe Bosch GSR Mx2Drive som vi har testet tidligere og selges for rundt tusenlappen.

Den vanligste batterispenningen for disse små maskinene er 3,6 volt.

#3: Drill for skruing og boring i tre og andre materialer

Skal man bore mye og ofte trenger du en kraftigere og raskere maskin. Disse er en del større og finnes i svært mange varianter.

De har ikke sekskantfeste for bits, men standard borfeste med chuck som spennes med hånden.

BOR ELLER BITS? I en vanlig chuck (ofte kalt "kjoks") kan du feste hva som helst. Foto: BRYNJULF BLIX
BOR ELLER BITS? I en vanlig chuck (ofte kalt "kjoks") kan du feste hva som helst. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Mindre maskiner tar bor på opptil 10 millimeter, større maskiner kan ta bor på opptil 13 millimeter. Enda større bor har som regel en klinge som er avdreid slik at den blir mindre enn selve bordiameteren.

AVDREID: Store bor dreies mindre for å kunne festes i mindre chuck. Foto: BRYNJULF BLIX
AVDREID: Store bor dreies mindre for å kunne festes i mindre chuck. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Skal du bruke maskinen til å skru fester du en bitsholder i chucken, det gjør det langt raskere og enklere å bytte bits.

BITSHOLDER: En bitsholder gjør jobben enklere og du kommer lettere til. Foto: BRYNJULF BLIX
BITSHOLDER: En bitsholder gjør jobben enklere og du kommer lettere til. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Maskinene i denne klassen varierer både i størrelse og batterispenning: 10,8 volt er vanlig på de minste i gruppen, videre finner vi gradvis større maskiner som kjører på 12 volt, noen kjører på 14,4 volt og de fleste og største kjører på 18 volt.

I teorien er det slik at jo høyere spenning, jo kraftigere og raskere er maskinen. Men i praksis er det ikke like enkelt. Effekten er avhengig av både motorens oppbygging, kvaliteten på motorstyringen og hvor mye effekt batteriet kan levere.

En proff maskin som kjører på lavere spenning kan være like kraftig som en hobbymaskin på 18 volt. Proffmaskinene på lavere spenning er laget for å være lette og sterke, dette er viktig når de skal brukes i mange timer hver dag.

En maskin med gode egenskaper på alle områdene vil som regel være dyrere enn de andre, fordi kvalitet koster.

Men det viktigste er at maskinen er bra nok til det den skal brukes til. Skal du bare skru og bore nå og da i løpet av året trenger du ikke en maskin som er beregnet på krevende daglig bruk av en håndverker. Om du har lyst på en proff maskin og gjerne betaler noen hundrelapper eller tusenlapper ekstra er en helt annen sak.

Er det derimot snakk om virkelig tunge skrujobber? Da trenger du en slagtrekker. Vi har også testet flere slagtrekkere.

Skal du bygge terrasse eller skru gipsplater finnes det også skruautomater, hvor skruene sitter på plastbånd og mates automatisk. Vi har blant annet testet denne varianten fra Bosch.

#4: Hva skal du se etter?

En god skrumaskin/drill har gjerne en velger for to forskjellige hastigheter. I tillegg skal avtrekkeren gi god hastighetskontroll, så nært trinnløs som praktisk mulig.

MEKANISK GIR: Trenger du mer kraft er mekanisk gir tingen. Foto: BRYNJULF BLIX
MEKANISK GIR: Trenger du mer kraft er mekanisk gir tingen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Momentvelger i mange trinn er gunstig når du skal skru. Det hindrer at maskinen skrur så hardt at skruen går tvert gjennom materialet, noe som er fort gjort når du skal montere moderne flatpakkede møbler og hyller.

INNSTILLINGER: Kan du velge moment, boring eller slag får du kontroll på det meste. Foto: BRYNJULF BLIX
INNSTILLINGER: Kan du velge moment, boring eller slag får du kontroll på det meste. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

En lysdiode som lyser opp arbeidsstedet har blitt ganske vanlig etter hvert. Det gjør arbeidet mye lettere, særlig når du skal skru eller bore inne i et skap eller i et hjørne.

ARBEIDSLYS:  En liten lysdiode gir praktisk arbeidslys. Foto: BRYNJULF BLIX
ARBEIDSLYS: En liten lysdiode gir praktisk arbeidslys. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

#5: Batteri eller ledning?

Dagens batteridrevne verktøy er så kraftige at de i de fleste sammenhenger har utkonkurrert verktøy med ledning til stikkontakten. Men krever oppgaven mye kraft og høyt turtall, er en maskin med ledning vesentlig billigere enn en tilsvarende batteridrevet maskin.

VALGET:  Ledning til kontakten er upraktisk, men det er alltid overflod av kraft å hente. Foto: BRYNJULF BLIX
VALGET: Ledning til kontakten er upraktisk, men det er alltid overflod av kraft å hente. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Maskiner som kjører på nettspenningen kan også som regel monteres i borstativ eller holder, slik at de får langt flere bruksområder.

Du kan faktisk spare fra flere hundrelapper til et par tusenlapper ved å velge en kraftig maskin med ledning, sammenlignet med en tilsvarende maskin med batteridrift. Bare lader og et par batterier koster gjerne mer enn selve maskinen.

Husk også at de rimeligste laderne som gjerne følger med i pakkeløsninger, bruker mye lenger tid på å lade batteriet enn dyrere hurtigladere. Jo høyere ladestrøm, dess kortere ladetid.

#6: Bore i mur?

Skal man bore i mur nytter det ikke med en vanlig drill. For at det skal bli hull må du bruke et murbor med spiss av hardmetall og en maskin som både dreier boret og slår det inn i murveggen.

MURBOR:  Skal du bore i mur må du både ha slagdrill og bor som er laget for oppgaven. Foto: BRYNJULF BLIX
MURBOR: Skal du bore i mur må du både ha slagdrill og bor som er laget for oppgaven. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Skal du kun bore i mur en gang i blant, er det tilstrekkelig med en slagdrill. Denne slår boret innover når du presser maskinen innover. Jo mer du presser, jo kraftigere slår den. Dette er slitsomt, men det virker der hvor materialet ikke er alt for hardt.

Er det snakk om hard betong eller tegl og du skal bore mange hull, bør du heller vurdere en borhammer, om slår boret uten at du behøver å presse, og er langt mer effektiv.

#7: Bør man velge systemverktøy?

Flere produsenter tilbyr et system med mange forskjellige batteriverktøy som bruker samme batteri og lader. Skal du ha mye forskjellig batteriverktøy kan du spare en god del penger ved å velge dette.

Men det kan også være gunstig å velge flere leverandører, så har du flere verktøy å velge i når du trenger noe nytt. Det er ikke dumt å kombinere en proff leverandør med en billigløsning, slik at man kan kjøpe rimelig verktøy man ikke bruker så ofte fra den ene leverandøren, og heller velge proffverktøy når man trenger noe solid som skal brukes ofte og til krevende oppgaver.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer