Se hva som bor i støvsugerposen

En støvsugerpose sier mer enn tusen ord ...

GIPSKRYSTALL: Pusset opp, eller boret i gipsvegger i det siste? Da er sjansen stor for at opptil flere slike gipskrystaller bor hjemme hos deg.  Foto: ELECTROLUX
GIPSKRYSTALL: Pusset opp, eller boret i gipsvegger i det siste? Da er sjansen stor for at opptil flere slike gipskrystaller bor hjemme hos deg. Foto: ELECTROLUX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har fått med seg at partikler fra biler og vedfyring skader inneklimaet. Forurensningen kommer imidlertid ikke bare utenfra, og en fersk undersøkelse utført av Electrolux viser at du har større påvirkning på inneklimaet enn du kanskje skulle tro.

Den svenske produsenten har sett nærmere på innholdet i støvsugerposer, i et miljøprosjektet «The Invironment Project». Her har hver minste partikkel blitt satt under lupen, bokstavelig talt, for å se hva som forurenser inneluften.

– Vaner, preferanser, aktiviteter og personlige eiendeler bestemmer hva som er på innsiden av støvsugerposen, sier Nina Lorentzen, kategorisjef for småelektronikk i Electrolux. - Med andre ord, støvposen forteller sannheten om deg og din livsstil.

Du bør være glad om du får hybelkaniner på besøk. Så bør du fjerne dem: Hybelkaniner er et sunnhetstegn?

En støvpose sier mer enn tusen ord

– Det viktigste funnet er kanskje at innemiljø også er sterkt påvirket av ... deg, sier Nina Lorentzen i Electrolux. Foto: ELECTROLUX
– Det viktigste funnet er kanskje at innemiljø også er sterkt påvirket av ... deg, sier Nina Lorentzen i Electrolux. Foto: ELECTROLUX Vis mer


«The Invironment Project» er en analyse av hus-støv fra to hjem i en rekke verdensbyer med ulike luftforurensningsproblemer, blant annet Stockholm, Paris, Taipei og Los Angeles. Det er Seniorforsker og PhD, Gulaim Seisenbaeva ved Sveriges Landbruksuniversitet, som har utført analysen og identifisert de ikke-organiske partiklene i støvsugerposene. For hva er det egentlig vi plukker opp?

– Partikkelforskning og utstyr måler som regel mengde og størrelse på partiklene. Men i denne støvsugerstudien har vi i stedet hatt fokus på kvalitet fremfor kvantitet, det vil si å avdekke hva disse partiklene faktisk er, sier Seisenbaeva.

Funnene fra støvsugerposene omfatter et bredt spekter av partikler, og de sier mye om hvem som bor i boligen:

Å ha hund betyr spor av ekskrementer. Spiller du tennis finner man spor av gress eller kunstdekke. Vasker du mye klær, synes det i form av zeolitt-partikler fra vaskepulver. Går du i sko innendørs ses det på en høyere gjennomsnittlig konsentrasjon av partikler fra utendørskilder.

Flinke på kjøkkenet og i stuen, men ... her lar vi det støve ned.

Ytre faktorer er verst

Størstedelen av partiklene som ble samlet i støvsugerposen, 58 prosent, stammer fra ytre forurensningskilder, som eksos, smøremidler, sot og asfalt.

Forskerne ser bekymringsfullt på funn av sotpartikler og tungmetallene zirkonium, niob, kadmium og barium som kan forårsake allergi og luftveisplager, i høye nok konsentrasjoner.

En av støvsugerposene inneholdt overraskende nok en blanding av thallium og kobber, en kombinasjon som kan være svært giftig (thallium har på grunn av sin historiske popularitet som drapsmetode blitt beryktet som «arve-pulveret»).

I Stockholm, som det nok er mest nærliggende å sammenligne seg med, fant forskerne spor av blant annet glassfiber, kopper, zeolitt, rust, leire, sopp, mugg, asfalt, gummi og menneskehår.

Nærbilder av partiklene, tatt gjennom mikroskop, er nå lagt ut som et virtuelt kunstprosjekt på Pinterest for å øke bevisstheten rundt det vi omgir oss med.

Under kan du se noen av funnene fra Stockholmshjemmene:


Ta en liten sjekk selv:

Tanken bak prosjektet er å øke oppmerksomheten rundt inneklimaet, og hva du kan gjøre med det. En god begynnelse er å se på hvordan du lever, og påvirker inneklimaet.

Har du pusset opp? Glemmer du å ta av deg på beina når du går inn? Har du kjæledyr?

- Bruk fem minutter til å vurdere dine daglige vaner og aktiviteter, og kanskje finner du åpenbare kilder til forurensning som du kan minimere eller fjerne, er oppfordringen fra hjemmeelektronikkprodusenten.

I tillegg kan du følge disse enkle rådene for et bedre inneklima:

  • Luft ut når det regner: Tilstrekkelig ventilasjon er nøkkelen for å sikre et sunt innemiljø, og å åpne et vindu er kanskje det eldste trikset i boka. Det beste tidspunktet å lufte ut er når det regner eller rett etterpå, siden regn klarer opp luften og reduserer konsentrasjonen av partikler.
  • Skaff deg planter: Vekster er ikke bare viktig for miljøet utendørs. Studier utført av NASA viser at også potteplanter har sin nytte. De bidrar til mindre innendørs luftforurensning fordi de har evnen til å filtrere ut såkalte lettflyktige organiske forbindelser (VOCer).
  • Ta av deg skoene: Skoene dine er ofte koblingen mellom ute- og innemiljø. Ta av deg skoene når du kommer hjem, eller bytt til innesko. Et annet tips er å bruke en stor dørmatte ved hver inngangsdør.
  • Støvsug oftere: Kanskje en selvfølgelighet, men det kan ikke gjentas for ofte. Rengjøring er den mest effektive måten å redusere mengden av forurensende partikler innendørs.
Allergisk? Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler sentralstøvsugere. Har du ikke anledning til det, bør du gå for en støvsuger med HEPA-filter. Les også: Hvitevarene som skal hjelpe mot pollenplagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer