Forbud mot halogen- og sparepærer

Se hvilke av disse lyspærene som nå er forbudt

Men du trenger ikke bytte ut spot-ene på badet ennå.

FORBUD MED UNNTAK: Glødelamper ble det forbudt å selge allerede i 2013 og 2014. Sparepærene ble faset ut i 2016. Nå er det halogenlampenes tur. Men det finnes flere unntak. Foto: Stockphoto-Graf/Shutterstock/NTB scanpix
FORBUD MED UNNTAK: Glødelamper ble det forbudt å selge allerede i 2013 og 2014. Sparepærene ble faset ut i 2016. Nå er det halogenlampenes tur. Men det finnes flere unntak. Foto: Stockphoto-Graf/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. september 2018 - trer EUs forbud mot halogenlamper i kraft, også i Norge.

Likevel er det ikke slik at alle typer halogenpærer forsvinner fra markedet. Det finnes nemlig flere unntak.

Gjelder ikke bilen

For eksempel gjelder forbudet bare i hjemmet. De som har halogenlykter på bil eller motorsykkel, kan fortsatt skifte ut med tilsvarende når de gamle pærene går.

Å bruke de pærene du allerede har, er også greit.

Det er heller ikke forbudt å kjøpe verken glødelamper (forbudt i 2013/2014), sparepærer (forbudt i 2016) eller halogenlamper som det fra i dag innføres salgsforbud mot.

Butikker som allerede har slike «forbudte» lyyspærer på lager, vil fortsatt kunne selge dem. Det er nemlig bare i produksjons- og importørleddene forbudet gjelder.

Småpærer fortsatt tillatt

Små halogenpærer til nattbords- og leselamper med G9 eller R7s-sokkel vil fortsatt være lovlige å importere og selge. Det forventes likevel et forbud også mot disse på sikt.

Også lavvolts-halogenlamper (12 eller 24 Volt) vil du fortsatt kunne få kjøpt. Halogenspots som brukes på et stort antall norske baderom og som går via en transformator faller inn under denne kategorien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer