Forbud mot halogen- og sparepærer

Se hvilke av disse lyspærene som nå er forbudt

Men du trenger ikke bytte ut spot-ene på badet ennå.

FORBUD MED UNNTAK: Glødelamper ble det forbudt å selge allerede i 2013 og 2014. Sparepærene ble faset ut i 2016. Nå er det halogenlampenes tur. Men det finnes flere unntak. Foto: Stockphoto-Graf/Shutterstock/NTB scanpix
FORBUD MED UNNTAK: Glødelamper ble det forbudt å selge allerede i 2013 og 2014. Sparepærene ble faset ut i 2016. Nå er det halogenlampenes tur. Men det finnes flere unntak. Foto: Stockphoto-Graf/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. september 2018 - trer EUs forbud mot halogenlamper i kraft, også i Norge.

Likevel er det ikke slik at alle typer halogenpærer forsvinner fra markedet. Det finnes nemlig flere unntak.

Gjelder ikke bilen

For eksempel gjelder forbudet bare i hjemmet. De som har halogenlykter på bil eller motorsykkel, kan fortsatt skifte ut med tilsvarende når de gamle pærene går.

Å bruke de pærene du allerede har, er også greit.

Det er heller ikke forbudt å kjøpe verken glødelamper (forbudt i 2013/2014), sparepærer (forbudt i 2016) eller halogenlamper som det fra i dag innføres salgsforbud mot.

Butikker som allerede har slike «forbudte» lyyspærer på lager, vil fortsatt kunne selge dem. Det er nemlig bare i produksjons- og importørleddene forbudet gjelder.

Småpærer fortsatt tillatt

Små halogenpærer til nattbords- og leselamper med G9 eller R7s-sokkel vil fortsatt være lovlige å importere og selge. Det forventes likevel et forbud også mot disse på sikt.

PÅ BADET: Du vil fortsatt kunne få kjøpt halogenpærer til badet ditt, dersom du har lavspenningsanlegg. Har du 220 volt, vil du måtte bytte til LED når pærene går. Heldigvis er dette enkelt. Foto: NTB Scanpix
PÅ BADET: Du vil fortsatt kunne få kjøpt halogenpærer til badet ditt, dersom du har lavspenningsanlegg. Har du 220 volt, vil du måtte bytte til LED når pærene går. Heldigvis er dette enkelt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også lavvolts-halogenlamper (12 eller 24 Volt) vil du fortsatt kunne få kjøpt. Halogenspots som brukes på et stort antall norske baderom og som går via en transformator faller inn under denne kategorien.

Halogenspot-er som kjører rett på 220 volts nettspenning må du derimot skifte ut når de går. Disse har det vært forbudt å selge siden 1. september 2016.

Skift ut med LED

Begge typene kan skiftes ut med LED, men 220-voltstypen er lettere å hanskes med enn de som går på lav spenning.

Har du 12 eller 24 volts lys på badet, må du ha både riktig transformator og i mange tilfeller ny dimmer for å få LED-pærer til å fungere som de skal.

Under finner du NVEs oversikt over hvilke typer lyspærer som er forbudt fra før, og hvilke som omfattes av forbudet som trer i kraft i dag. Oversikten finnes også på NVEs egne nettsider.

Se hvilke av disse lyspærene som nå er forbudt
Se hvilke av disse lyspærene som nå er forbudt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer