Se hvor boligprisene stiger mest

Boliger i områdene rundt de største byene stiger mest i verdi.

Boligprisene økte jenvt i mars. - Det blir spennende å se hvordan prisene utvikler seg videre, sier Torbjørn Ek. Foto: Per Ervland
Boligprisene økte jenvt i mars. - Det blir spennende å se hvordan prisene utvikler seg videre, sier Torbjørn Ek. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene på norske boliger steg med en prosent i mars, ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk. Korrigert for sesongvariasjoner er prisene også en prosent høyere, noe som viser at prisutviklingen er positiv.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Stiger mest i og rundt pressområder

Den siste månedens prisvekst har vært ganske jevn. De fleste stedene har prisene økt med en prosent, og i Larvik og Stavanger har prisene økt med to prosent. Et par steder har prisene også stått på stedet hvil; Fredrikstad, Tønsberg, Sandefjord, Vestfold utenom Larvik.

Når det gjelder prisutviklingen det siste året, finner vi langt større forskjeller. Aller mest har prisene steget i områdene Saupstad og Heimdal utenfor Trondheim, der prisene har økt med åtte prosent fra 2009 til 2010. I samme periode økte prisene med syv prosent i Asker, Drammen, Møre- og Romsdal, Telemark, Stavanger, Larvik, Sandefjord, Bergenhus og Årstad (sentrumsnære områder i Bergen), samt Trondheim og Trøndelagsfylkene.

Den svakeste prisutviklingen finner vi i Tromsø - men det er fortsatt en prisvekst. I Tromsø økte prisene med tre prosent fra 2009 til 2010. I Østfold, på Øvre Romerike, i Tønsberg, Sandnes og Rogaland utenom Stavanger, var prisveksten noe høyere, fire prosent i snitt.

Under kan du se prisøkningen i de største regionene:

Så mye øker boligprisene
Fylke/RegionKvadrameterpris, mars 2010Endring i prosent, 09-10Endring i prosent, siste måned
Østfold18.10041
Akershus27.30051
Oslo35.40061
Hedmark17.10051
Oppland18.10061
Buskerud19.90061
Vestfold20.00050
Telemark16.00071
Agderfylkene23.10051
Rogaland27.60061
Hordaland25.60061
Møre- og Romsdal19.80071
Trøndelagsfylkene23.10071
Nord-Norge20.50051
Landsgjennomsnitt25.50061


Nominelt sett har kvadratmeterprisene aldri vært høyere. Boligprisene er nå 3,3 prosent høyere enn toppmåneden august 2007 i kroner og øre, men justert for inflasjon er det fortsatt et stykke igjen til vi får en ny boligpristopp - prisene ligger fortsatt 5,5 prosent under.

Færre kjøper nye boliger - og det kan gi høyere priser

Selektivt marked

Formidlingstiden fra boligen har vært lagt ut på Finn.no siste gang til boligen har solgt, har sunket ganske dramatisk de siste månedene. Nå tar det i snitt 28 dager å selge en bolig, ned fra 38 dager i februar og 46 dager i januar.

- Det er lite utbud, og mange som er på jakt. Så nå selges boliger fort til edruelige priser, sier Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff). - Markedet er selektivt.

Meglerne er likevel spente på hvordan markedet vil utvikle seg videre.

- Med det lave varelageret og den sterke kjøpekraften som er i markedet, skulle man tro det kunne gått en annen vei, sier Christian Dreyer, leder i Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Situasjonen nå skulle tilsi at både prisene og aktiviteten skulle øke langt mer, sier Ek. Og han er spent på hva våren vil bringe: Spørsmålet er om den flate utviklingen fortsetter - eller om prisene igjen vil skyte i været.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer