De neste dagene er det meldt sprengkulde mange steder i landet. Da er det greit å være klar over at kulda kan gjøre store skader på hus og hytte. Gjennomsnittlig rapporterer forsikringsbransjen inn frostskader for en halv milliard kroner årlig.

Dette risikerer du ved å lyge på forsikringen
- Skaden skjer når frosten setter inn, men skadene blir rapportert eller oppdaget når det blir mildt igjen og rørene tiner, sa Arvid Steen, pressekontakt hos Tryg, da vi intervjuet ham om temaet i 2016.
LES OGSÅ: Sjekk tetningslistene!
Husk varme - og frostvæske
- Det er bedre å forebygge enn å reparere, oppfordret Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige.
- Spesielt viktig er det altså å sørge for høy nok temperatur i de rommene der vannrørene går i veggen. Og i tillegg til oppholdsrommene, må man ikke glemme å ha nok varme i kjellere og loftsrom, som er typiske rom hvor det går vannrør, sa Steen.
Vann som fryser utvider seg, og det er da skaden oppstår. Vannrør sprekker - og når det tiner igjen vil det begynne å lekke.
Her kan du se eksempler på frostader i norske hus og hytter:
Slik unngår du frostskadene
Forsikringsselskapene oppfordret til å stenge hovedvannkranen ved lengre fravær, noe som særlig er aktuelt for hytter, og å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske.
- Er vannledningene frosset, steng av vannet og lokaliser hvor i huset det er for kaldt. Øk temperaturen i området der det er frosset, og bruk gjerne vifteovn eller hårføner for å tine frosne rør, men bruk aldri åpen varme – det er strengt forbudt, sa Rysstad.
Slik unngår du frostskader:
(Kilde: Tryg)
LES OGSÅ: Disse rørene er mest utsatt for frost
Du kan risikere avkortning på forsikringen
Boligforsikringen din vil normalt dekke frostskader. Men dersom du har opptrådt særlig uaktsomt, vil du kunne oppleve at forsikringsselskapet avkorter erstatningen.
- I hovedsak får man dekket skadene. Men det kan være eksempler der det blir avkortning. For eksempel om man har reist fra huset sitt på vinteren uten noen varme på og det blir skader - da vil veien til avkortning være kort, sa Rysstad i Gjensidige til Dinside.

Nå er det viktig at du ikke gjør denne ventiltabben
- Men fra tidligere undersøkelser vet vi at folk flest har forståelse for avkortning. De skjønner selv at de har gjort noe de ikke burde gjort og at det må svi litt i lommeboka, fortsatte han.
- Det skal mye til, men dersom man for for eksempel forlater en hytte på fjellet uten å stenge hovedkran eller vinduene står åpne så kan man riskere redusert erstatning. På vinterstid, selvsagt. Vår erfaring er at de fleste hytteeiere er flinke til å passe på hytta sin, men nye og uerfarne hytteeiere kommer alltid til, og det er ofte nybegynnerne som glemmer å passe på, avsluttet Steen.
Sist oppdatert 11.1.2019
