Se hvor stor skade kulda kan gjøre på huset ditt

Pass på så dette ikke skjer med deg!

SÅ ILLE KAN DET GÅ: Forsikringsselskapene anbefaler folk å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske for å unngå dette. Foto: GJENSIDIGE FORSIKRING
SÅ ILLE KAN DET GÅ: Forsikringsselskapene anbefaler folk å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske for å unngå dette. Foto: GJENSIDIGE FORSIKRING Vis mer
Publisert

De neste dagene er det meldt sprengkulde mange steder i landet. Da er det greit å være klar over at kulda kan gjøre store skader på hus og hytte. Gjennomsnittlig rapporterer forsikringsbransjen inn frostskader for en halv milliard kroner årlig.

- Skaden skjer når frosten setter inn, men skadene blir rapportert eller oppdaget når det blir mildt igjen og rørene tiner, sa Arvid Steen, pressekontakt hos Tryg, da vi intervjuet ham om temaet i 2016.

LES OGSÅ: Sjekk tetningslistene!

Husk varme - og frostvæske

- Det er bedre å forebygge enn å reparere, oppfordret Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige.

- Spesielt viktig er det altså å sørge for høy nok temperatur i de rommene der vannrørene går i veggen. Og i tillegg til oppholdsrommene, må man ikke glemme å ha nok varme i kjellere og loftsrom, som er typiske rom hvor det går vannrør, sa Steen.

Vann som fryser utvider seg, og det er da skaden oppstår. Vannrør sprekker - og når det tiner igjen vil det begynne å lekke.

Her kan du se eksempler på frostader i norske hus og hytter:

Slik unngår du frostskadene

Forsikringsselskapene oppfordret til å stenge hovedvannkranen ved lengre fravær, noe som særlig er aktuelt for hytter, og å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske.

- Er vannledningene frosset, steng av vannet og lokaliser hvor i huset det er for kaldt. Øk temperaturen i området der det er frosset, og bruk gjerne vifteovn eller hårføner for å tine frosne rør, men bruk aldri åpen varme – det er strengt forbudt, sa Rysstad.

Slik unngår du frostskader:

 • Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
 • Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren.
 • Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.
 • Har du rør i krypkjeller eller på kaldt loft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.
 • Steng hovedkranen dersom du skal reise bort i lengre perioder. Pass så på at du åpner en kran for å slippe ut oppsamlet vann.
 • Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).

 • (Kilde: Tryg)

  LES OGSÅ: Disse rørene er mest utsatt for frost

  Du kan risikere avkortning på forsikringen

  Boligforsikringen din vil normalt dekke frostskader. Men dersom du har opptrådt særlig uaktsomt, vil du kunne oppleve at forsikringsselskapet avkorter erstatningen.

  - I hovedsak får man dekket skadene. Men det kan være eksempler der det blir avkortning. For eksempel om man har reist fra huset sitt på vinteren uten noen varme på og det blir skader - da vil veien til avkortning være kort, sa Rysstad i Gjensidige til Dinside.

  - Men fra tidligere undersøkelser vet vi at folk flest har forståelse for avkortning. De skjønner selv at de har gjort noe de ikke burde gjort og at det må svi litt i lommeboka, fortsatte han.

  - Det skal mye til, men dersom man for for eksempel forlater en hytte på fjellet uten å stenge hovedkran eller vinduene står åpne så kan man riskere redusert erstatning. På vinterstid, selvsagt. Vår erfaring er at de fleste hytteeiere er flinke til å passe på hytta sin, men nye og uerfarne hytteeiere kommer alltid til, og det er ofte nybegynnerne som glemmer å passe på, avsluttet Steen.

  Sist oppdatert 11.1.2019

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer