Hvordan fjerne mose?

Se hvordan du fjerner mose i plenen

Det fins to effektive metoder.

Sliter du med mose i plenen? Vi viser deg hvordan en plenlufter, også kalt vertikalskjærer eller mosefjerner, fungerer. Og hvordan du får mer gress om du trenger det! Les mer her: https://www.dinside.no/bolig/se-hvordan-du-fjerner-mose-i-plenen/67624698 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mose er et velkjent problem i mang en plen, men det fins måter å bli kvitt den på. Er det snakk om mye mose, er en plenlufter det mest effektive for å bli kvitt problemet.

Vi har fått hjelp fra produktsjef Jon Atle Repstad og gartner Anne-Sofie Odden Nordstrøm i Felleskjøpet til å vise hvordan du best fjerner mose fra plenen din.

Slik fjerner du mose med plenlufter

En plenlufter er en maskin som ved første øyekast ligner på en gressklipper, men som har kniver som roterer ned i jorda og fjerner mosen, mens den lar gresset stå igjen.

En slik maskin kan du leie, hvis du ikke vil investere i den selv.

PLENLUFTER: Har du mye mose i plenen, anbefaler produktsjef Jon Atle Repstad en plenlufter til fjerning av mose. Foto: Berit B. Njarga
PLENLUFTER: Har du mye mose i plenen, anbefaler produktsjef Jon Atle Repstad en plenlufter til fjerning av mose. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ved å kjøre denne over områdene med mye mose, løsner du mosen fra plenen.

LAR GRESSET STÅ: Plenlufteren fjerner mosen, men lar gresset stå. Du bør eventuelt så nytt gress. Foto: Berit B. Njarga
LAR GRESSET STÅ: Plenlufteren fjerner mosen, men lar gresset stå. Du bør eventuelt så nytt gress. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Den løse mosen samler man med en rake og fjerner. Blir det lite gress igjen der du har fjernet mosen, bør du så nytt gress innimellom det som står igjen.

FJERN MOSEN: Mosen samler du og fjerner fra hagen. Foto: Berit B. Njarga
FJERN MOSEN: Mosen samler du og fjerner fra hagen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Slik bruker du mosefjerner

Et alternativ til en plenlufter er å bruke mosefjerner, et produkt du får i pose og strør over de utsatte områdene av plenen.

Mosefjerneren vil drepe mosen, og ikke bli redd når det ser som svartest ut:

- Mosefjerneren vil gjøre mosen helt svart. Da er det bare å rake den bort, og eventuelt så med nye gressfrø hvis det er nødvendig, sier Nordstrøm.

Slik forebygger du mosedannelse

Mye mose i plenen kan skyldes skygge fra busker og trær, sur jord eller at gresset klippes for kort.

Vil du unngå mose bør du gjødsle for å gi gresset et konkurransefortrinn. Du bør også sørge for å skvettvanne; å holde gresset så tørt som mulig, uten at det tørker ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer