Se hvorfor du bør velge led

Lyspærene som varer så lenge at de nesten kan gå i arv.

Denne led-pærene passer i en E27-sokkel. Den er ikke så mye dyrere enn en vanlig lyspære, men så er den så sparsom på lyset at den kun egner seg til pyntelys. Foto: Ecolys.no
Denne led-pærene passer i en E27-sokkel. Den er ikke så mye dyrere enn en vanlig lyspære, men så er den så sparsom på lyset at den kun egner seg til pyntelys. Foto: Ecolys.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Led-pærer er flere ganger dyrere enn sparepærer, så hvorfor i all verden skal vi velge dem?

- Jeg kommer til å hamstre glødelamper, sa lysekspert Hilde Hauge til DinSide i mai i fjor, da vi så på hvilke alternativer vi ville få når glødelampen skal fases ut.

Nå har pipen en annen lyd. I videoen under kan du se hvorfor Are Røysamb og Hilde Hauge ved avdeling for Lysdesign, Høgskolen i Buskerud nå mener Led-pærene er fullgode alternativer til glødelampen, og hvorfor du bør velge led-lamper i stedet for sparepærer.

Sparepærer får tyn

Sparepærer er klart billigere i innkjøp, og langt enklere å få fatt i. Men i kjølvannet av at sparepærene har gjort sitt inntog i dagligvarebutikkene og i norske hjem, har det dukket opp et par problemer. Vi kan håpe at barnesykdommene snart er kurert, men enn så lenge må vi fortsatt forholde oss til at de flimrer når vi dimmer lyset, at de fusker i kaldt vær, at påstandene på pakken om at en 11 W sparepære kan erstatte en 60 W er ren løgn.

Noen påstår til og med at sparepærer er mer brannfarlige enn ordinære glødelamper.

Men nok om alternativet. Se hvorfor lysekspertene tror led-lampene vil bli glødelampens store arvtager.


Mye lys og lite varme? Se også vår miniguide til led-lamper

Fordeler med LED

 • Lang levetid: En lysdiode kan leve like lenge som armaturen. Ved optimale forhold 50.000-100.000 timer for en lysdiode av god kvalitet, mot 2.500 timer for en vanlig lyspære og 10.000 timer for en sparepære.
 • Energieffektive: De gir fra seg mye lys og lite varme, i forhold til energiforbruket.
 • Robuste: Tåler vibrasjoner og på/av-sykluser godt.
 • Miljøvennlige: LED-lamper inneholder ikke kvikksølv.
 • Bleker ikke: Lysdioder beregnet for ordinær belysning gir ikke ultrafiolett eller infrarødt lys og bleker derfor ikke tekstil.
 • Tar liten plass: Selve lyskilden er mindre enn 1 mm2.
 • Eksakt: Et sofistikert system av optiske linser i lysdioden sprer og reflekterer lyset i meget eksakte retninger.
 • Dimming: Enkelte kan dempes og dimmes.
 • Farger: Finnes i fargene rødt, grønt og blått, og flere dioder kan få plass i den samme lampen. Fargene kan derfor blandes, individuelt eller i faste trinn. Riktig fargeblandning lager varmt hvitt lys. Kaldt hvitt lys kan også lages av blått lys.
 • Økonomisk: Totaløkonomisk er LED en god investering. Den er dyr i innkjøp, men har lang levetid og trekker lite strøm.
 • Fleksible: Det finnes LED-lys som passer i de samme soklene som vanlige lyspærer. En trenger altså ikke å kjøpe nye armaturer for å gå over til LED.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer