Skifte elanlegg?

Se når bør du oppgradere elanlegget

Slik får du vite om det er nødvendig med elektriker.

VARM LEDNING? En grundig gjennomgang av det elektriske anlegget koster om lag 2.500 kroner. Foto: Berit Roald/Scanpix
VARM LEDNING? En grundig gjennomgang av det elektriske anlegget koster om lag 2.500 kroner. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Norsk brannvernforening skyldes rundt halvparten av alle boligbranner med kjent årsak feil i elanlegget eller uaktsom bruk av elektriske apparater.

Å unnlate å lade mobilen om natta koster ikke noe. Men å oppgradere et gammelt elektrisk anlegg kan vise seg å bli et stort økonomisk løft.

Når er det nødvendig å bite i det sure eplet og ringe elektrikeren for å få skiftet sikringsskap, ledninger og stikkontakter?

Forbruk - ikke alder

- Alderen på et hus er ikke nødvendigvis avgjørende for om du bør skifte ut anlegget eller ikke. Det er derimot forbruket, sier fagsjef for elsikkerhet Bjørn Sørensen i NELFO til Dinside.

- Dersom en ung barnefamilie flytter inn i et hus der det tidligere har bodd et eldre ektepar, snakker vi om et langt høyere forbruk enn før. Siden anlegget i huset ikke er dimensjonert for alle apparater en moderne familie har, kan det bli en brannfelle med et sikringsskap som oppfører seg som en varmeovn. I slike tilfeller bør man absolutt oppgradere, mener Sørensen.

Sjekk sikringsskapet først

Det aller første man bør sjekke - og eventuelt oppgradere - er sikringsskapet. Det er husets elektriske hjerte. Men vær forsiktig. Stedet der alle strømkursene samles er ikke å spøke med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.