Innbruddstyvenes triks

Se opp for klistremerket

Tyver kan merke bilen din for å se om du er hjemme.

MERKET: På en bil som ikke brukes, vil dette klistremerket sitte på samme sted. Det bruker tyvene til sin fordel. Foto: Pål Joakim Pollen
MERKET: På en bil som ikke brukes, vil dette klistremerket sitte på samme sted. Det bruker tyvene til sin fordel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

I senere tid har det vært mye fokus rundt triksene innbruddstyvene bruker for å kartlegge om du er hjemme. Potet på trappa, teip på dørhåndtaket, tusjmerke på dørkarmen er bare noen av de utspekulerte metodene vi tidligere har omtalt her på DinSide.

Se også opp for en trebit utenfor porten, som en osloborger i fjor fattet mistanke for etter at den dukket opp tre dager på rad.

Men det er ikke nødvendigvis bare inngangspartiet eller på og rundt bolien du bør passe på. Bilen kan også være gjenstand for merking.

Klistremerker på felgene

Ifølge en pressemelding fra Gjensidige kan tyvene nemlig feste klistremerke på bilens felger. Det kan avgjøre om bilen har vært i bruk.

For kommer tyvene tilbake og klistremerket fortsatt er der de satte det - og står i nøyaktig samme posisjon på hjulet som da de klistret det på - vil de kunne anta at du er bortreist.

Er klistremerket borte, enten ved at det faller av eller at du har fjernet det, vil det være åpenbart at du er hjemme. Skulle det klare å henge fast etter en kjøretur, vil det sannsynligvis stå i en annen posisjon på felgen enn før du kjørte ut.

Flere innbrudd igjen

Tidligere i sommer uttalte Tonje Reiten, leder for avdelingen for spesiell innsats i Oslo politidistrikt at nå som samfunnet er tilbake til normalen forventes det at også boliginnbrudd går tilbake til «normale tilstander».

– Vi tror at dette vil legge seg på cirka samme nivå som det var før coronaperioden. Men vi ser en eksplosjon i tyverier fra boder og garasjer, og forventer at tyveri av sykler, gressklippere og hagemøbler også vil bli et stadig større problem, sa Reiten.

– Vi ser generelt at innbruddstyver vil inn i hus hvor det ikke er folk. Vær flink til å låse dører og vinduer, også når du bare er i hagen eller i en annen del av huset.

Dette kan du gjøre

Har du ikke en nabo eller andre bekjente til å passe på huset ditt mens du er borte, er det flere forholdsregler du kan ta før du reiser avgårde.

– Sørg for at dører og vinduer har lås av god kvalitet. Selv om det normalt ikke er et krav for privatpersoner, kan man investere i FG-godkjente låser. Sikringsbeslag reduserer risikoen ytterligere, sa Line Marcelius, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til DinSide tidligere i år.

UT OG REISE: Skal du ut og reise, bør du sjekke disse tingene før du drar. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Du bør også låse dører og lukke vinduer før du reiser, og unngå å legge nøkkelen på et «lurt» sted utenfor boligen.

– Om tyven finner nøkkelen, kan dette gi avkortning av et forsikringsoppgjør, så invester heller noen få hundrelapper i en nøkkelboks med kode – og så kan denne monteres et skjult sted.

Etter å ha pakket og lukket vinduer, kan du også ta en runde for å sørge for at boligen ser bebodd ut mens du er borte. Blant annet kan et tidsur eller smartkontakt for lamper gi inntrykk av at du er hjemme.

– La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende. En full postkasse og en tom søppeldunk er tegn på at du ikke er hjemme. Be en nabo eller bekjent om å ta inn posten. Du kan også få oppbevart eller ettersendt post, råder Marcelius.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer